Zdravje

poletno sadje

Kaj sporočajo barve sadne mavrice?

A.S. / revija Bodi zdrava
24. 4. 2024, 17.00

Sadje in zelenjavo lahko razvrstimo v skupine po barvi, vsaka skupina pa ima svoj nabor fitohranil, ki nam dajejo edinstvene zaščitne lastnosti. Preberite, kaj sporočajo barve te mavrice.

pexels-photo-2478330

Napačno pripravljena kava nam škodi

MIJA REN/revija Bodi zdrava
23. 4. 2024, 17.00

Ste vedeli, da nam lahko napačno pripravljena kava škodi? Težave nam lahko povzroči tudi prezgodnje pitje kave in srkanje kave, ki je ostala v džezvi. Na kaj vse moramo biti pri pripravi kave pozorni?

Screenshot_3

Danes pa res začnem!

DOROTEJA KOS/ revija Bodi zdrava
22. 4. 2024, 17.00

Za njimi se oziramo na plaži, v revijah občudujemo njihova stegna brez celulita in jim zavidamo izklesana telesa. Zdaj gre zares. Danes začnem tudi jaz!

limonska trava na vrtu

Naj raste limonska trava na vsakem vrtu, prej se je boste navadili

Mare Koren
21. 4. 2024, 21.30

Ste že slišali za limonsko travo? Pri nas jo po navadi uporabljamo v kulinarične namene, sicer pa je izjemno dobrodošla pomoč denimo pri napetosti in glavobolih. Znana je tudi kot naravni repelent.

mravlje na testeninah

Kolona črnih mravelj lahko poskrbi za precej slabe volje

Mare Koren
21. 4. 2024, 18.20

So tudi k vam domov prišli nezaželeni gosti iz drobnih špranj in so prisotni povsod tam, kjer jih ne želite? Govorimo o mravljah. Preprečite jim vstop in vzdržujte higieno.

Zmagovalna shujševalna mešanica

Ključ do vitkosti so brusnice in regrat, oboje lahko pripravite na okusen način

Maja Kopriva
20. 4. 2024, 19.40

Regratu je poleg gurmanskih treba vedno pripisati še shujševalne učinke, v prid katerih govori dieta z regratovim in brusničnim čajem. Ob njej opazimo razliko na trebuščku že po enem dnevu.

boleče noge, venska bolezen

Preverite, v kakšnem stanju so vaše žile, od njih je veliko odvisno

Maja Kopriva
20. 4. 2024, 17.45

Ateroskleroza ali poapnenje žil lahko povzroči smrtno nevarne zaplete, kot sta srčni infarkt in možganska kap.

pljučnik

S pljučnikom preprečimo težave z dihali in ublažimo vnetja

Mare Koren
20. 4. 2024, 16.39

V teh dneh je na plan pokukal tudi pljučnik, ki ga prepoznamo po modrih in rožnatih cvetovih. Že od nekdaj velja za čudežno zdravilno rastlino, ki pomaga pri boleznih pljuč, in je nepogrešljiv pri gastrointestinalnih težavah.

zobozdravnik, čeljust, zobje

Krati spanec, povzroča glavobole in obrabo zob, izvor še ni povsem pojasnjen

Maja Kopriva
20. 4. 2024, 13.30

Bruksizem je nehoteno stiskanje in/ali škrtanje z zobmi. Pojavlja se pri otrocih in odraslih, zato ločimo bruksizem v mlečnem, menjalnem in stalnem zobovju ter bruksizem pri protezah.

Tek

Pretecite svojih prvih 5 km na dm teku

D. K./ revija Bodi zdrava
19. 4. 2024, 17.00

Na svoj izziv pa povabite še prijateljice. Skupaj boste še lažje trenirale in se motivirale med seboj.

radio-1, filmski-maraton

Foto in video: Radio 1 razdelil 2.500 evrov med dva zmagovalca filmskega maratona

R.T.
19. 4. 2024, 11.40

Končal se je najdaljši filmski maraton pri nas v režiji Radia 1, ki je pripravil najbolj noro rojstnodnevno praznovanje do sedaj. 8 tekmovalcev je 24 ur non stop gledalo en in isti film.

sivka

Sivka - balzam za telo in dušo

M. D. / revija Bodi zdrava
18. 4. 2024, 17.00

Kako nam lahko sivka pomaga zmanjšati stres in poskrbi za dobro počutje

akupresura

3 akupresurne točke, ki jih je dobro poznati

Petra Kolar
17. 4. 2024, 17.00

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) ima poleg diagnosticiranja in zdravljenja še dodaten namen: posameznika spoznati s sistemom TKM, ga poučiti o osnovnih pojmih in mu ponuditi preproste nasvete o lajšanju nekaterih težav ob samoopazovanju.

izgorelost

Izgorelost, tiha stiska sodobnega časa

Mateja Špiranec / revija Bodi zdrava
16. 4. 2024, 17.01

Vsakdanje življenje poteka v nenehnem hitenju, s stalnim pritiskom in izzivi tako doma kot na delovnem mestu. Vsak trenutek je izkoriščen za dosego ciljev, a v tem hitrem tempu žal marsikatera pozabi na enega izmed najpomembnejših dejavnikov – lastno dobro počutje in zdravje. Stres, izgorelost in občutek nenehnega pritiska postajajo sinonim za sodobni način življenja, ki ga vodi neskončna tekma za uspehom.

NEPLODNOST, TEST NOSEČNOSTI

Boj z neplodnostjo

MATEJA GORNIK / revija Bodi zdrava
15. 4. 2024, 17.00

Neplodnost je zapleteno in pogosto čustveno zahtevno zdravstveno stanje, ki prizadene številne posameznike in pare po vsem svetu. V Sloveniji se z neplodnostjo srečuje od 10 do 15 odstotkov parov, kar kaže na pomembnost ozaveščenosti o tej temi.

šrklatnordeča mrtva kopriva 1

Škrlatnordečo koprivo lahko koristno uporabimo v kuhinji

Mare Koren
14. 4. 2024, 19.23

Vračamo se v naravo, na travnik. Tokrat spominjamo na še eno predstavnico, ki jo radi umeščamo med »koprive«. Veste, da je škrlatnordeča kopriva užitna in celo zdravilna?

hujšanje, kilogrami

Pomlad na krožniku je lahko zelo zanimiva, sadeži narave so dobrodošli

Maja Kopriva
14. 4. 2024, 17.51

Da to pomlad ne boste prikrajšani za prav noben sadež narave, se odločite za spomladansko dieto, pri kateri so dovoljeni vsi posladki pomladi. Glavno vlogo pa imajo regrat in šparglji.

PP 3-feb21

Zdrava malica ali kosilo z regačico, malce drugačnim plevelom

Mare Koren
14. 4. 2024, 14.22

Pomlad je na plano priklicala tudi prvi plevel, ki se je začel razraščati povsod, kjer ni treba. Med slednjim je tudi regačica, na katero smo v veliki meri pozabili, a je odlična v kulinariki. Prav tako spodbuja prebavo in poživi.

Kokosovo olje

Maščoba, ki jo potrebujemo pri kuhi, je lahko tudi zdrava

Mare Koren
14. 4. 2024, 12.51

Ste že kdaj poskusili speči jajca na kokosovi maščobi? Je res tako zdrava, kot pravijo? Ljubitelje kokosa zapelje že z omamnim vonjem, sladkastim okusom, ima pa tudi številne zdravilne lastnosti.

Zelenjavni 2 - dec 19

Vejice, ki skrivajo moč in zdravje, a jih pogosto spregledamo

Mare Koren
13. 4. 2024, 19.45

Tokrat pišemo o drobnjaku, začimbi, brez katere si nedeljske juhe ne predstavljamo. Ali veste, da izvira iz osrednje Azije in da je odličen vir vitaminov, med katerimi prednjačijo predvsem vitamini A, B12 in C.

mozgani1

Slaba ali dobra prebava lahko odločilno prispeva na razpoloženje in naša čustva

Maja Kopriva
13. 4. 2024, 14.41

Prehrana je tako pomemben del človekovega zdravja, da so ji strokovnjaki na Harvardu, eni najprestižnejših univerz na svetu, namenili posebno pozornost z uvedbo tako imenovane prehranske psihiatrije.

ZAMAŠEN NOS

Skoraj neopazni krivci, ki povzročajo zanašen nos in nepojasnjeno smrčanje

Maja Kopriva
13. 4. 2024, 13.07

Polipoza nosu je znana že tisoče let. Je razmeroma pogosta bolezen, vendar medicina še vedno išče ustrezen terapevtski pristop, saj se zdi, da se pri tovrstnem stanju ne odzivamo vsi ljudje enako.

lasje

Do zdravih in sijočih las z OLAPLEXOM

MATEJA GORNIK / revija Bodi zdrava
12. 4. 2024, 17.00

Olaplex predstavlja revolucionarno blagovno znamko izdelkov za nego las, zasnovanih na inovativni molekularni tehnologiji. Izdelki niso namenjeni zgolj obnovi poškodovanih las, temveč tudi njihovi redni negi in preventivi. Uporaba izdelkov Olaplex med kemičnimi postopki, kot sta barvanje ali beljenje, lahko prepreči poškodbe disulfidnih vezi v lasni strukturi, s čimer ohranja celovitost las. Revolucionarno tehnologijo Olaplex lahko preizkusite v dm Studiu in tako poskrbite, da bodo vaši lasje spet videti zdravi, mehki in sijoči.

lasišče

Tudi lasišče potrebuje razstrupitev

Tjaša Kokalj Jerala / revija Bodi zdrava
11. 4. 2024, 17.00

Se vaše lasišče in posledično lasje hitro zmastijo ali pa je vaše lasišče suho, občutljivo in vas srbi? Povrhu lasje niso najlepši, čeprav ste morda zamenjali izdelke za nego las, spremembe in rezultatov pa od nikoder? Lepi lasje se začnejo z zdravim lasiščem. To je navsezadnje temelj, iz katerega rastejo lasje. Žal pa je tudi lasišče nagnjeno h kopičenju nezdravih snovi, kar lahko na njem povzroči neugodne razmere in je ovira rast novih las.

Screenshot_4

IZDAJALKA LET: koža okoli oči

Tjaša Kokalj Jerala / revija Bodi zdrava
10. 4. 2024, 17.00

Koža okrog oči je tista »izdajalka«, ki po navadi pokaže prve znake staranja – še posebno brez ustrezne nege. Toda ali ste se kdaj spraševali, zakaj je tako? In predvsem, kako to preprečiti, če si tega seveda želimo?