sansonjerji02

Duhoviti besedilopisci, dobri skladatelji in vešči interpreti

Lani jeseni so se v finalu Festivala slovenskega šansona, ki se je vrnil po desetletju premora, predstavili res zanimivi mladi ustvarjalci, ki jim lahko prisluhnete v ponedeljek, 22. aprila, v ljubljanskem Slamiču. To pa je žal eden redkih koncertov, kjer lahko predstavijo svoje ustvarjanje. Šanson v Sloveniji v zadnjem desetletju, odkar ni več festivala La vie en rose in odkar RTV SLO varčuje, nima primernega prostora. In to je velika škoda.

vitke-ritke, upokojenke, mariborske

Migali smo z mariborskimi upokojenkami

Lahko si čemerno brundamo v brk »Težko je v naši domovini biti star«, lahko pa zažgolimo »Ljubim sonce«, kot to vsako jutro po zaključku vadbe, s katero udejanjajo hvaležnost za nov dan, za trenutek, ki je življenje, in za življenje, ki je le trenutek, storijo neuničljive mariborske upokojenke, zbrane v skupini Vitke ritke. Ki znajo enako kot dober švic ceniti pohano kuro, ki jo je pripravila prijateljica.

irena-orešnik-z-možem-dejanom

Irena Orešnik o boju za obstanek hribovskih kmetij

Veliko majhnih in srednjih kmetov pri nas hodi v službo, zato da lahko ohranjajo (večinoma) hribovske kmetije. Delo v strmih predelih je še posebej garaško in za to, da kmet pri 60 letih ne bo invalid, da bodo mladi še radi kmetovali, da bodo naši hribi lepo obdelani in podeželje poseljeno – je potrebna politična odločitev. Doslej se za hribovskega kmeta in s tem srednje velike kmetije nihče ni zares zavzel. Temu je pred slabim letom naredila konec Irena Orešnik s somišljeniki: ustanovili so Združenje hribovskih in gorskih kmetov Slovenije. Čeprav ob obilici dela »hribovci« nimajo časa za aktivizem, so zavoljo nujnih sprememb morali stopiti skupaj in postati glasni.

Brez dlake

Prikaži več
Sanacija po poplavah