burbonke

Starinske lepotice, ki očarajo z razkošjem vonjav

Pravijo, da si je za zmenek z njimi najbolje izbrati sončno dopoldne, tam okrog 11. ure. Prav takrat menda njihovi čudoviti cvetovi najbolj opojno dišijo, one pa pokažejo vse svoje čare in prelesti v najimenitnejši luči. Prav vsaka od njih je resnično nekaj posebnega. Seveda govorimo o burbonkah, ki veljajo za vmesni člen med šipki in modernimi vrtnicami. Njihova zbirka na vrtu frančiškanskega samostana na Kostanjevici nad Novo Gorico je s približno 80 primerki druga največja v Evropi, takoj za zbirko izvornih burbonk v Roseraie de l'Haÿ v bližini Pariza.

patricija-piršič

Janina preobrazba: Kotalke in hulahup so ji spremenili življenje

»Kljub temu da sem stara 41 let, sem v duši večni otrok, večno sedemnajstletnica. Obenem pa sem mama najlepše deklice, ki že odrašča v mladenko, saj letošnjo jesen ponosno vstopa v srednjo šolo. Leta tečejo, ko imaš otroke, še toliko bolj. Sedaj pa je prišel čas, ko se tudi zame začenja zrelejše obdobje, čeprav ne v celoti. Čutim, da bo zame to leto leto spremembe. Zato sem se tudi prijavila na Janino preobrazbo. Hčerka mi namreč govori, da se ne znam oblačiti letom primerno. S tem se lahko strinjam, saj imam zaradi dela z otroki, kar terja športna oblačila, zelo raznolik slog. Največkrat sem kar v hčerkinih majicah z otroškimi potiski, pisanih pajkicah in prevelikih puloverjih s kapuco,« je povedala simpatična Patricija Piršič iz Šentjurja pri Celju.

škratje

Skrivno življenje v kanjonu reke Kokre

Pred mnogo leti sva se dve družini z majhnimi otroki odpravili na izlet v hribe. Ker otroci niso bili najbolj navdušeni nad hojo, se je prijatelj domislil, da bi jih spodbudil z iskanjem škratjih bivališč. Kjer so otroci domnevali, da bi mogoče lahko bil škratji dom, smo odložili bonbon, eden od odraslih pa je te sladkarije na skrivaj pobiral. Ob vračanju smo tekmovali, kdo bo našel več bonbonov. Skoraj bolj kot otroci smo bili srečni odrasli, ker jih nismo našli in smo dobili dokaz, da so naša darila prišla v škratje roke. Da ne govorim o domišljiji, ki je močno razprla krila, in rodilo se je kar nekaj lepih škratjih zgodb. Podobne zgodbe so se na pobudo Jorine Homan, likovne umetnice iz Nizozemske, začele rojevati tudi v Kranju.

Brez dlake

Prikaži več
Malo miru