tornado1

Segrevanje ozračja spreminja značaj tornadov

Letos je bilo po Evropi že precej tornadov, v naši okolici največ v sosednji Italiji, nedavno pa tudi v Avstriji in na Madžarskem. Segrevanje ozračja in oceanov vpliva tudi na razvoj tornadov. A klimatologinja prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj z Biotehniške fakultete v Ljubljani nas je potolažila, da so v Evropi tornadi največ druge stopnje, torej precej manj rušilni kot v ZDA. Vseeno je dobro poznati ukrepe, kako se lahko vsaj nekoliko zaščitimo pred orkanskimi vetrovi.

muca-copatarica

Pravljična zgodba o animiranem filmu Muca Copatarica

Če tudi vas zebe v stopala in vas pika trnje, ko se skozi gozd premikate po poti, ki drži iz vašega otroštva, si poglejte animirani film Muca Copatarica, ki ga je ustvaril Rok Predin – in kar je bilo strgano, bo spet zakrpano, na koncu poti pa vas čaka stara prijateljica. Ob ponovnem srečanju z njo se je na premieri v Ljubljani za svoj 97. rojstni dan »čudila in zabavala kot majhen otrok« tudi ilustratorka Ančka Gošnik Godec, ki je pred skoraj 70 leti zasnovala njeno brezčasno podobo.

lvovski-župan-andrij-sadovji

Župan ukrajinskega Lvova v iskanju pomoči pri obnovi države

Medtem ko se po Ukrajini še vedno razlegajo streli in eksplozije, se napadena država ob pomoči mednarodne skupnosti že ozira proti prihodnosti, ko bo treba obnoviti uničeno infrastrukturo, postaviti na noge gospodarstvo in zaceliti telesne in duševne rane vojakov in trpečega ljudstva. Eden od simbolov ukrajinske prihodnosti je mesto Lvov, ki je zaradi svoje oddaljenosti od bojišča postalo pomembno središče obnove in okrevanja; v iskanju pomoči se je lvovski župan Andrij Sadovji nedavno ustavil v Ljubljani, da bi si pobliže ogledal delovanje rehabilitacijskega centra Soča. Kajti njegovo mesto ob navalu pohabljenih in psihološko uničenih sirot, žensk in vojnih veteranov že danes krvavo potrebuje takšne zmogljivosti.

Brez dlake

Prikaži več
Biti ali ne biti