padavine (1)

Urednik Neurje.si, o ekstremnem vremenu

Po Sloveniji in tudi po več drugih državah v Evropi številne težave povzročajo močne nevihte z ogromnimi količinami padavin ter posledično uničujoče poplave. Leon Hardi, odgovorni urednik spletne strani Neurje.si, pravi, da na razvoj takih ekstremnih dogodkov močno vplivata nenavadno toplejše morje in ozračje. Pravi še, da bodo plohe in nevihte do konca junija zelo pogoste, nato pa glede na vremenske vzorce pričakuje vroče in bolj suho poletje.

turbulenca (1)

Se bomo premagovanja turbulence učili od ptic?

»Kot bi dal jajce v kovinsko škatlo in jo stresal gor in dol,« je strokovnjak opisal dogajanje na singapurskem letalu, ki je 21. maja zaradi hude turbulence dobesedno skoraj padlo z neba – v slabih petih sekundah je padlo za 54 metrov. Kriva je bila nenadna turbulenca. In tule je slaba novica: zaradi okoljskih sprememb bo turbulenc čedalje več. Nebo bo postajalo čedalje bolj nemirno. Ampak iščemo rešitve.

osamjenost (2)

Osamljenost je tako v porastu, da terja celo državne programe

Osamljenost je kuga sodobnega sveta. Študija iz leta 2018 je pokazala, da je bila že takrat v razvitem svetu osamljena kar tretjina ljudi. Po pandemiji je ta delež še višji. Presenetljivo – mladi so še bolj osamljeni kot starejši. Osamljenost pa ni le občutek, temveč je še kako realno tveganje za zdravje. Raziskave kažejo, da odrezanost od soljudi poveča tveganje za smrt za skoraj tretjino. A se ni treba tako počutiti, pomoč, družba in ponujena roka, je tam, čaka ...

Brez dlake

Prikaži več
Biti ali ne biti