podnebje

Mladi Portugalci tožijo 32 držav: Jemljete nam naša življenja, kot bi lahko bila

Na evropskem sodišču za človekove pravice se je začelo sojenje v največji tožbi zaradi podnebnih sprememb v zgodovini. Šest mladih Portugalcev, starih od 11 do 24 let, je namreč vložilo tožbo proti 32 državam, ki ne naredijo dovolj za boj proti podnebnim spremembam. S tem, pravijo, kršijo temeljne človekove pravice in jemljejo mladim prihodnost.

starostniki, nasilje

Dom Danice Vogrinec – tretjič: Nepravilnosti v razpisu, a komu mar

Ministrstvo za solidarno prihodnost je svet Doma Danice Vogrinec pozvalo, naj razpis za delovno mesto direktorja doma ponovi, saj je bil v aktualnem razpisu, ki se je že zaključil, zahtevan pogoj strokovni izpit. Tega pa kandidat za to delovno mesto ne potrebuje. Ali morda v tem pogoju, ki je v razpisu torej pristal neupravičeno, in, upamo si napisati, verjetno namenoma, tiči razlog, da je na razpis prispelo tako malo prijav?

samizem2

Miza za enega: Samizem, diskriminacija samskih

Samski ljudje imajo raj na svetu – popolno, no, skoraj popolno svobodo, da počnejo, kar hočejo, kadar hočejo. Da svoj denar porabljajo po svojih željah. To je teorija. Tole je praksa: samski nimajo davčnih ugodnosti ali državnih stimulacij. Samsko življenje je dražje. Pomeni, da morajo več delati, da lahko plačujejo najemnino in druge življenjske stroške. Da zato v mnogih primerih nimajo ne časa ne denarja, da bi uživali svojo domnevno svobodo. Samski so v resnici – in zelo zares – diskriminirana skupina. In čeprav je diskriminacija tiha in prikrita, jo krepko občutijo. Predvsem v denarnicah.

Brez dlake

Prikaži več
Prvi solski dan