mikroplastika (1)

Zakaj je največ mikroplastike v jabolkih?

Hočete ali nočete, skupaj s hrano po novem zelo verjetno jeste tudi mikroplastiko. Vsaj tako kažejo študije zadnjih let, ki so se sicer z iskanjem mikroplastike šele začele ukvarjati, njihova odkritja pa niso nič kaj spodbudna. Največ mikroplastike odkrivajo v jabolkih, v neki februarski študiji pa so njeno prisotnost potrdili v kar 90 odstotkih vzorcev živalskih in rastlinskih beljakovin. Kako, hudirja, mikroplastika pristane v jabolku?!

otrok v smeteh1

Zgodba o Ivanu brez priimka

Če bi se rodil v drugem času in v drugi deželi, bi mu morda nadeli ime Nemo, latinsko za »nihče«, kot so pred stoletji včasih poimenovali najdenčke. Ampak ta osebica ni nihče, mali Ivan, to je njegovo prvo, neuradno in najverjetneje začasno ime, je živahen, ješč in zdrav dojenček. In skoraj zagotovo najbolj crkljan otrok v deželi: osebje bolnišnice, v kateri začasno prebiva, ga hodi pestovat in crkljat. Dokler je pri nas, ne bo sam, je rekel predstojnik bolnišnice. Še na vizite ga kdaj vzamejo s seboj. Pa duhovnika so poklicali, da ga je blagoslovil. Človeške bližine in topline najdenčku Ivanu brez priimka zagotovo ne manjka.

borderline (2)

Majino življenje z mejno osebnostno motnjo

»Če boste na življenje pogledali skozi moje oči, boste morda razumeli. Želim si, da bi lahko razumeli in ne površno obsojali vedenja ljudi, ki se izgubljajo v svetu borderline osebnostne motnje,« pravi Maja, ki se z globoko odvisno osebnostno motnjo zavestno spopada osem let. V veliko oporo in pomoč ji je soprog Štefan, s katerim dokazujeta, da imajo lahko tudi osebe s tovrstnimi težavami lep in kakovosten partnerski odnos.

Brez dlake

Prikaži več
Red mora bit