metka-hribar

Skrbnica vrtnic v Arboretumu Volčji Potok: Vrtnice so živa bitja

Junij je mesec prekrasnih, opojno dišečih vrtnic, ki očarajo z umetelno oblikovanimi cvetovi. Navdihujejo tudi Metko Hribar, glavno vrtnarko v rozariju in skrbnico vrtnic v Arboretumu Volčji Potok. V tamkajšnjih štirih rozarijih že vrsto let skrbi za več kot 1200 različnih sort vrtnic, posameznih rastlin pa je vsaj petkrat toliko. Vsako vrtnico posebej pozna, jo občuduje in se ji posveti, nam pa je razkrila skrivnosti njihove nege, da se v parku razcvetijo v vsej svoji neopisljivi lepoti.

padavine (1)

Urednik Neurje.si, o ekstremnem vremenu

Po Sloveniji in tudi po več drugih državah v Evropi številne težave povzročajo močne nevihte z ogromnimi količinami padavin ter posledično uničujoče poplave. Leon Hardi, odgovorni urednik spletne strani Neurje.si, pravi, da na razvoj takih ekstremnih dogodkov močno vplivata nenavadno toplejše morje in ozračje. Pravi še, da bodo plohe in nevihte do konca junija zelo pogoste, nato pa glede na vremenske vzorce pričakuje vroče in bolj suho poletje.

turbulenca (1)

Se bomo premagovanja turbulence učili od ptic?

»Kot bi dal jajce v kovinsko škatlo in jo stresal gor in dol,« je strokovnjak opisal dogajanje na singapurskem letalu, ki je 21. maja zaradi hude turbulence dobesedno skoraj padlo z neba – v slabih petih sekundah je padlo za 54 metrov. Kriva je bila nenadna turbulenca. In tule je slaba novica: zaradi okoljskih sprememb bo turbulenc čedalje več. Nebo bo postajalo čedalje bolj nemirno. Ampak iščemo rešitve.

Brez dlake

Prikaži več
Biti ali ne biti
Dragica Kraljič

Navaden dan nenavadne mame: Včeraj in danes

Ne vem, kako je pri vas, ampak šipek tukaj letos cveti izključno v beli barvi. Še lani je imel čisto punčkasto rožnate cvetove, ko sva se z Janekom izogibala lokastim trnovim mladicam, ki so silile na pot, ki vodi v frnjažo. Nimam pojma, zakaj je tako, morda pa je vsakodnevno deževje izpralo barvo s cvetov? No, samo šalim se o tem, vzrok je najbrž drugje.

kondomi

Prostovoljno pred poroto: 16-letni sin je imel v žepu kondome

'Ko sem nedavno dajala prat oblačila, je iz sinovih hlač padel niz kondomov. Zelo neprijetno sem se počutila ob tem. Sin je star 16 let, kolikor vem, nima punce, pa tudi če bi jo imel, to ne bi spremenilo mojega mnenja, da je še premlad za spolnost,' se je na našo poroto obrnila bralka.

Katarina Keček

Onkološka bolnica št. 6196: Zakaj evnuhi ne zbolijo za rakom prostate?

Se spomnite dokumentarca, o katerem sem pisala prejšnji teden, v njem se je angleška znanstvenica Hannah Fry spoprijela z rakom materničnega vratu? Matematičarka se je v svojem boju za življenje lotila tudi vseh medicinskih statistik, ki merijo nastanek oziroma porast onkoloških bolezni, ter prišla do nenavadnih, a zanimivih odkritij, ki zdravnikom postavljajo kup nepriljubljenih vprašanj.

gospodinja

Nevrotična gospodinja: Minister na obisku

Cenjeni soprog je bil že nekaj dni nenavadno spravljiv. Je morda zbolel, sem naglas razmišljala. Babica je pritrdila, da ima nedvomno nekaj za bregom, ampak sam najbrž ni nič kriv, gotovo so ga v to prisilili. V kaj, sem se nasršila. Veš morda kaj, kar mi je bilo zamolčano?