Novice / Gospodarstvo

sladoled

Sladoled uspešno prodajajo na Hrvaškem, širijo se na Bližnji vzhod

A.S./STA
8. 6. 2024, 09.29

V podjetju Aroma Global 3, katerega ustanovitelja in največja delna lastnika sta Slovenca Primož in Tjaša Ogrizek, načrtujejo, da bodo letos samo na Hrvaškem prodali okoli 3,5 milijona porcij oz. 350 ton sladoleda. V tem letu računajo na 11 do 12 milijonov evrov bruto prihodkov ter okoli 1,5 milijona evrov dobička pred davki in amortizacijo.

mag. Katja Kraškovic (Vir_GEA College)

Izobraževanje je ključno za zagotavljanje kibernetske varnosti

nn
23. 5. 2024, 16.54

Napredek na področju digitalizacije v zadnjih letih s sabo prinaša vse več kibernetskih napadov na podjetja in druge organizacije. Organizacije in posamezniki, ki izvajajo takšne napade, so zelo vešči in hitro spreminjajo taktike napadov, tako da je težko biti korak pred njimi in hitro razvijati orodja, ki to preprečujejo oz. stalno ozaveščati in izobraževati uporabnike.

DSC08834 R

Življenje odene v dragocenosti

nn
9. 5. 2024, 17.39

Answear predstavlja novo komunikacijsko platformo, s sloganom "Odeni življenje v dragocenosti", ob tem pa poudarja vrednost pomembnih trenutkov v življenju.

investicija, trend, naložba

Kako vam lahko borzno časovno taktiziranje krade vaš donos

Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka
8. 5. 2024, 06.31

Že modri investitor Benjamin Graham je opozarjal, da je mešanje špekulacij in investicij vedno napaka. Takšna zamenjava je zdaj že 16 let nazaj peljala v veliki zlom, ne samo svetovne borze, ampak tudi Ljubljanske borze in verjamem, da se tega še kako dobro spomni večina.

otroci, varčevanje, denar

Otroci, naše največje bogastvo, in varčevanje zanje

Sonja Lovše Bambič, finančna svetovalka
2. 5. 2024, 07.35

Otroci so naše največje bogastvo in vsi starši vemo, da ima vsak otrok kar nekaj želja. Starši si jim jih želimo uresničiti, od prve igrače, prvega kolesa, osebnega računalnika pa tja do vozniškega izpita in celo lastnega stanovanja.

glovo, dostava

Voznikov Glova ne bo več na naših ulicah in cestah

G.G./STA
30. 4. 2024, 12.32

Ponudnik dostave hrane in drugih izdelkov na dom Glovo zapušča slovenski trg. Storitev dostave bo podjetje v Sloveniji nudilo še do 10. maja do 22. ure.

yaskawa, robot

Nova naložba Yaskave v Kočevju

A.S./STA
24. 4. 2024, 20.16

Japonska korporacija Yaskawa je danes ob obstoječi tovarni robotov v Kočevju položila temeljni kamen za gradnjo dveh novih objektov za montažo in distribucijo robotov. Z naložbo, vredno 32 milijonov evrov, podjetje krepi in širi svojo dejavnost v Evropi, Bližnjem vzhodu in Afriki, je ob tem povedal direktor Yaskawa Europe Robotics Hubert Kosler.

investicija, par, naložba, vzajemni sklad

Vzajemni sklad kot najboljša izbira investiranja ali varčevanja

Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka
6. 4. 2024, 07.40

Vseskozi govorim o možnostih in o pravilih investiranja ali varčevanja v vzajemnih skladih in danes se bom dotaknila razlage, kaj sploh vzajemni sklad je.

trg, padec, korekcija, nakup

Kako se pripraviti na korekcijo na trgih?

Sonja Lovše Bambič, finančna svetovalka
1. 4. 2024, 07.40

Komentarji borznih dogodkov se v časih borznih padcev izjemno povečajo. Seveda je pogledov na borzne dogodke približno toliko, kot je investitorjev. Vsak si jih lahko razlaga po svoje. Vlagatelj, ki si bo o borznih padcih ustvaril ustrezno sliko, se bo iz njih morda naučil kaj koristnega in se izognil kakšni napaki v prihodnosti.

varčevanje, računalnik

Varčevalni načrti za boljšo prihodnost

Lidija Selič, finančna svetovalka
26. 3. 2024, 06.24

Živimo v času, ko moramo sami prevzeti odgovornost zase in razmisliti, kaj pričakujemo od življenja. Za dobro pokojnino, moramo začeti z varčevanjem že v mladosti, prav tako pa potrebujemo lastni privarčevani kapital za hišo, potovanje ali, da uresničimo svoje sanje. Če želimo, da bo naša naložba donosna, je prav, da spoznamo možnosti, ki nam jih nudijo kapitalski trgi.

podjetnik, velika podjetja

Podelili priznanja najboljšim podjetjem po regijah

Jaroš Lipovnik
7. 3. 2024, 14.04

Na Brdu pri Kranju so na slavnostnem dogodku ob zaključku izbora Slovensko podjetje leta razglasili zmagovalce oziroma najboljša slovenska podjetja. Izbor najboljših podjetij po posameznih regijah je po vsej Sloveniji potekal v organizaciji lokalnih medijev in partnerstvu s Prvo bonitetno agencijo – EBONITETE.SI.

skupina-podravka

Podravka lani z rastjo prihodka in dobička

nn
29. 2. 2024, 15.29

Skupina Podravka, v katero sodi tudi slovenska družba Žito, je v letu 2023 ustvarila 713,8 milijona evrov prihodkov, kar je sedem odstotkov več kot leto prej. Čisti dobiček se je povečal za 35,3 odstotka na 66,4 milijona evrov. V Žitu so leto zaznamovali zaključek prestrukturiranja in naložbe v posodobitve proizvodnje.

ljubljana, pokrajina, alpe

Slovenski vzhod caplja za zahodom

G:G./STA
20. 2. 2024, 13.03

Desetletja že traja delitev na bolj razvito zahodno in manj razvito vzhodno Slovenijo. V letu 2022 se je po podatkih Eurostata razlika spet nekoliko povečala.

wuhan, hitri vlak

Katera slovenska podjetja so se srečala z visoko kitajsko delegacijo

G.G./STA
30. 1. 2024, 10.45

V Sloveniji se te dni mudi pomembna kitajska delegacija.

osrednje slovenska

V izboru podjetja leta znani tudi finalisti osrednjeslovenske regije

Ž.K.
24. 1. 2024, 21.10

Novice Svet24 so se pridružile številnim slovenskim medijem v akciji izbora najboljšega slovenskega podjetja.

denar, kovanci

Kako pravilno plementiti denar? Tu je nekaj nasvetov

Sonja Lovše Bambič, finančna svetovalka
19. 1. 2024, 21.16

Vstopili smo v leto 2024. Mnogi se odločajo za opuščanje slabih navad, spet drugi si zapišemo novoletne zaobljube, ki se jih želimo držati in dvigujejo kvaliteto življenja.

Pedagoško in raziskovalno delo poteka v realnih proizvodnih okoljih

Izzivi moderne družbe povečujejo potrebo po strokovnjakih za tehniško varnost

R.T.
15. 1. 2024, 15.37

Tehnološki razvoj naše družbe postavlja nove zahteve in ustvarja nova tveganja, prinaša pa tudi boljša sredstva za njihovo preprečevanje in upravljanje. Koncentracije ljudi, nevarnih kemikalij, energije, informacij in drugih pomembnih dejavnikov se povečujejo, zaradi česar so ob nezgodah posledice lahko bistveno hujše, kot so bile v preteklosti. S tem se povečuje tudi potreba po visoko usposobljenih strokovnjakih, ki znajo prepoznati nevarnosti in določiti ukrepe za čim bolj varno in zdravo delovno ter življenjsko okolje.

investicija, dolgoročno, kratkoročno, delnice

Zakaj vstopati v naložbo z daljšim časovnim horizontom

Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka
25. 12. 2023, 20.15

Ko se mali vlagatelji odločajo za vlaganje na kapitalski trg, oziroma ko se odločajo za vstop v različne finančne naložbe, največkrat dolgoročnost povezujejo z obdobjem nekje do pet oziroma sedem let. Vendar pa pojem dolgoročna naložbena strategija vključuje držanje naložb več kot deset let. Ta strategija vključuje posedovanje različnih sredstev, kot so obveznice, delnice, vzajemni skladi in skladi, s katerimi se trguje na borzi (ETF) ter druge naložbe.

887041_dscf5053-01

Kdo se bo na vrhu pridružil Krki, Impolu, Hidrii in drugim uspešnim podjetjem

Ž.K.
22. 12. 2023, 20.50

Letos bomo v našem uredništvu prvič sodelovali pri izboru slovenskega podjetja leta, ki ga pripravljamo s kolegi s časnikov Večer, Primorske novice, Vestnik in Dolenjski list ter z drugimi lokalnimi mediji.

matija bitenc

Matiji Bitencu petletni mandat za vodenje Geoplina

nn
22. 12. 2023, 11.38

Družbeniki veletrgovca s plinom Geoplin so Matijo Bitenca na sredini skupščini soglasno imenovali za glavnega direktorja družbe. Njegov petletni mandat na čelu podjetja bo začel teči 5. januarja.

trg, finance

Nihajno, nepredvidljivo, a zanimivo leto na finančnih trgih

Sonja Lovše Bambič, finančna svetovalka
17. 12. 2023, 11.45

Letošnje leto je bilo na finančnih trgih zelo nihajno, nepredvidljivo in s kar nekaj zanimivimi dogodki. Ukvarjali smo se z inflacijo, obrestnimi merami, geopolitičnimi napetostmi, … Toda izzivi vedno prinesejo tudi številne nove priložnosti in teh letos ni manjkalo, še posebej na področju vlaganja.

tuš

Če v Bruslju ocenijo, da je prevzemnik Tuša Fortenova, in ne Mercator, se lahko prevzem sfiži

Primož Cirman / Tomaž Modic
14. 12. 2023, 17.28

Neuradno: o Mercatorjevem prevzemu Tuša bi lahko odločali tudi v Bruslju. Kaj to pomeni za načrte njegovega hrvaškega lastnika? In kje vse bi lahko zaprl Tuševe trgovine?

big bang posta pl

Big Bang prodira v Srbijo

A.S./STA
14. 12. 2023, 15.12

Največji slovenski trgovec z zabavno in uporabno elektroniko Big Bang je pridobitvi dovoljenj regulatorjev in izpolnitvi odložnih pogojev zaključil prevzem srbskega spletnega trgovca BC Group. S poslom, katerega obsega v Big Bangu ne razkrivajo, slovenski trgovec tako vstopa na srbski trg.

spletne dražbe

Zakaj spletne dražbe ponujajo več kot le nakupovanje in prodajo?

nn
14. 12. 2023, 12.23

Spletne javne dražbe postajajo čedalje bolj priljubljen način za prodajo premičnin, nepremičnin in pravic, saj omogočajo enostavno, dostopno in anonimno udeležbo ter dober pregled nad ponudbo.

direktor, denar

Toliko so znašali prejemki članov uprav v Sloveniji

G.G./STA
2. 12. 2023, 09.05

Uprave slovenskih družb so bile v obdobju med 2018 in 2022 v povprečju tričlanske, povprečni bruto prejemki članov pa so se v tem obdobju povečali z okoli 239.000 evrov na 351.000 evrov, izhaja iz raziskave Združenja nadzornikov Slovenije in družbe Deloitte. Povprečni bruto prejemki članov nadzornih svetov so lani znašali 26.870 evrov.