Inflacija se niža

Na mesečni ravni prvič deflacija po več kot enem letu

G.G./STA
30. 11. 2023, 11.34
Posodobljeno: 30. 11. 2023, 11.36
Deli članek:

Letna inflacija je novembra z oktobrskih 6,9 odstotka nazadovala na 4,9 odstotka, je danes objavil statistični urad.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Najbolj, za 1,1 odstotne točke, so letno inflacijo zvišale za 6,2 odstotka višje cene hrane in brezalkoholnih pijač, a se tudi ta rast počasi umirja. Sledile so podražitve v skupini rekreacija in kultura, te so k inflaciji dodale 0,7 odstotne točke, ter podražitve v restavracijah in hotelih s prispevkom 0,6 odstotne točke. Po drugi strani so bila cenejša kot pred letom dni trda goriva (za 26,4 odstotka), inflacijo so ublažile za 0,4 odstotne točke.

Cene storitev so se v povprečju zvišale za 7,4 odstotka, cene blaga pa za 3,6 odstotka. Blago dnevne porabe je bilo dražje za 4,7 odstotka, poltrajno blago za 2,3 odstotka in trajno blago za 0,6 odstotka.

Na mesečni ravni so na statističnem uradu zabeležili prvo deflacijo po več kot letu dni. V primerjavi z oktobrom so se cene življenjskih potrebščin znižale za en odstotek.

Začasno nižja cene eletrike

Največji vpliv na mesečno deflacijo je imela nižja končna cena elektrike. Ta se je zaradi nedavne vladne odločitve za oprostitev plačevanja prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije znižala za 18,8 odstotka ter k deflaciji prispevala 0,8 odstotne točke.

Znižale so se tudi cene trdnih goriv (za 8,7 odstotka), nastanitvenih storitev (za 4,2 odstotka), naftnih derivatov (dizelsko gorivo in tekoča goriva so bila cenejša za 2,4 odstotka, bencin pa za 2,2 odstotka), zdravstva (za 2,1 odstotka) in počitniških paketov (za dva odstotka). Vsaka izmed naštetih skupin je k deflaciji dodala po 0,1 odstotne točke.

Po drugi strani so se v iztekajočem se mesecu podražili sadje (za 3,1 odstotka), različni rekreacijski predmeti, vrtnarjenje in male živali (za 2,4 odstotka), tobak (za 2,2 odstotka) ter oblačila in obutev (za 0,8 odstotka). Vsaka izmed naštetih podražitev je deflacijo zvišala za 0,1 odstotne točke.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU, je bila novembra medtem 4,5-odstotna, potem ko je bila oktobra 6,6-odstotna. Na mesečni ravni so se cene znižale za 0,8 odstotka, potem ko so se oktobra zvišale za 0,3 odstotka.