Novice / Slovenija

1686046554-fragrtaahj-226-1686046501927

Takšne so ugotovitve glede modrice pri eni od pacientk na ljubljanski psihiatriji

J.V./STA
4. 3. 2024, 18.45

Izredni strokovni nadzor na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana je pokazal, da modrica pri eni od pacientk ni bila posledica nasilja, obstaja pa možnost neprimernega ravnanja zaposlenega, so sporočili s klinike. V okviru nadzora so zato zaposlenega pozvali na zagovor, ki bo v četrtek, so še pojasnili za STA.

joža primožič, direktor, zdravstveni dom gornja radgona

Družinska ambulanta je v Gornji Radgoni samo še mrtva črka na papirju

Majda Horvat
4. 3. 2024, 18.00

Zdravstveni dom Gornja Radgona je v velikih kadrovskih težavah, razmišljali so tudi o ukinitvi nočnega zdravnika.

Dalja Pečovnik

Dalja Pečovnik odstopila z mesta direktorice CUDV Črna na Koroškem

D.K.
4. 3. 2024, 16.25

Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem, kjer skrbijo za otroke, mladostnike in odrasle z motnjo v duševnem razvoju in dodatnimi motnjami, bo ostal brez direktorice.

192-zaposlitev

Minister Mesec bi povišal nadomestilo za brezposelne

J.V.
4. 3. 2024, 16.05

Če bodo predlog zakona poslanci potrdili v državnem zboru, bi tako letos nadomestilo za čas brezposelnosti znašalo najmanj 750 in največ 1250 evrov bruto.

Občina Hrastnik

Občina Hrastnik z dvema projektoma po sredstva sklada za pravičen prehod

A.S./STA
4. 3. 2024, 15.40

Občina Hrastnik v dva razpisa za pridobitev nepovratnih sredstev iz sklada za pravičen prehod prijavlja dva projekta, ki ju bo predstavila danes. Povezana sta s prenovo rudniškega prostora in vključujeta revitalizacijo degradiranih površin in ureditev podjetniškega inkubatorja. Skupaj sta ocenjena na skoraj tri milijone evrov z DDV.

rak, melanom

Kar 90 odstotkov primerov kožnega melanoma lahko po navedbah stroke preprečimo

A.S./STA
4. 3. 2024, 15.25

Letošnji teden boja proti raku poteka pod geslom Obdrži sonce na varni strani in v ospredje postavlja kožni melanom, ki velja za najbolj nevarno obliko kožnega raka. Zaradi njega letno umre 125 Slovencev, čeprav 90 odstotkov primerov lahko preprečimo. Za zgodnje odkritje je ključno poznavanje in redno opazovanje kože, opozarjajo strokovnjaki.

URI Soča

Ambulanta za voznike s posebnimi potrebami URI Soča bo kljub odloku še naprej delovala omejeno

A.S./STA
4. 3. 2024, 15.20

Stavkovni zbor zdravnikov v URI Soča je odločil, da bo sledil mnenju sindikata Fides, ki pravi, da je vladni odlok o opravljanju zdravniške službe v času stavke neustaven in nezakonit. Pri tem bodo počakali odločitev sodišča. V ambulanti za voznike s posebnimi potrebami bodo tako še naprej obravnavali le paciente, ki so stari do 18 in nad 65 let.

Nemški ovčar

Nemški ovčar zbežal iz zagrebškega dvorišča, poškodoval dekle in ubil drugega psa

A. M.
4. 3. 2024, 14.58

Včeraj okrog 9.30 se je na Branovečki cesti v Dubravi v Zagrebu zgodil napad nemškega ovčarja. Pes je zbežal z dvorišča 72-letne lastnice in po makadamski cesti prek odprtih vrat prišel na ograjeno dvorišče družinske hiše.

Robert Golob

Golob: Član Fidesa ni nič več vreden kot medicinska sestra v zdravstvu

D.K./STA
4. 3. 2024, 14.10

Predsednik vlade Robert Golob je danes predstavnike sindikata Fides ponovno pozval k zamrznitvi zdravniške stavke. Glavni stavkovni odbor zdravniškega sindikata pa je sklenil, da na ustavno sodišče vloži zahtevo za presojo ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka.

garažna hiša, rudnik, driftanje

Driftanje gaserjev v garažni hiši na Rudniku: »Ali bi bilo primerno, da stopita policista iz avta in začneta udrihati s pendreki?

G.G.
4. 3. 2024, 14.10

Vodja oddelka za cestni promet na Sektorju uniformirane policije PU Ljubljana Primož Kadunc je predstavil podrobnosti sobotnega dogajanja v nakupovalnem središču na Rudniku.

karitas

Skladišča hrane mariborske Karitas so skoraj prazna – pomagati bi morala država, ne humanitarne organizacije

A. M./STA
4. 3. 2024, 14.08

Skladišča nadškofijske Karitas Maribor so trenutno skorajda prazna, je danes povedal predsednik omenjene humanitarne organizacije Branko Maček. Še vedno čakajo na pomoč, ki jo za socialno ogrožene namenja Evropska unija, vendar je bila ta zaradi prehranske draginje že lani skorajda za polovico manjša kot prejšnja leta.

strela

Na Jadranu vreme spominja na tisto v poletnih mesecih

D.K.
4. 3. 2024, 11.47

Na Jadranu je za ta letni čas vremensko dogajanje precej neobičajno.

kombi avto vozilo kosovno odpad

Incident v okolici Osnovne šole Preserje pri Radomljah: Neznanci deklico vabili v kombi

D.K.
4. 3. 2024, 10.53

Starši učencev Osnovne šole Preserje pri Radomljah so v teh dneh s strani šole prejeli obvestilo, da so neznanci nagovorili eno od njihovih učenk ter jo skušali zvabiti v vozilo.

Otroški smučarski čevlji Fischer

V teh smučarskih čevljih lahko otrok izgubi nadzor pri smučanju, pade in se poškoduje

D.K.
4. 3. 2024, 09.30

S prodajnih polic so umaknili otroške smučarske čevlje Fischer.

franc props, robert golob

V igri dve različici predloga, neuradno vrednega več kot milijardo evrov

S.R./STA
4. 3. 2024, 06.31

Sindikati javnega sektorja so v zadnjih dnevih pretresali vladni predlog odprave plačnih nesorazmerij. Danes bodo vladi predstavili svoje stališče.

pogreb

Duhovnik ni hotel pokopati Martininega očeta, ker je nasprotoval raztrosu pepela pokojnega

Andrej Bedek
4. 3. 2024, 05.42

Andrej Lažeta, župnik v Bogojini in Martjancih, ni dokončal pogrebnega obreda, ker je nasprotoval raztrosu pepela pokojnega. Za smernice SŠK žalujoči niso vedeli.

profimedia-0845516080

V ponedeljek pričetek gradnje blejske obvoznice; do konca aprila se obetajo zastoji

J.V./STA
3. 3. 2024, 16.45

Zaradi gradnje blejske obvoznice bo od ponedeljka do 21. aprila za Bled veljal spremenjen prometni režim. Direkcija za infrastrukturo je po pozivih lokalih skupnosti opustila načrte o krožnem obvozu preko Kočne. Promet bo tako še naprej potekal prek Betinovega klanca vendar izmenično enosmerno, zato pričakujejo zastoje na obeh straneh.

894661_038_-_robert-lisjak-2

Tradicionalno zvesta pomočnica burja na cedilu pušča pršute in klobase

Nataša Hlaj
3. 3. 2024, 16.35

Časi, ko so se istrski kmetje pri sušenju pršutov, klobas in drugih suhomesnatih dobrot zanašali na burjo, so mimo. Spremembe so začeli opažati pred približno petimi leti, pritrjujejo pa jim tudi v agenciji za okolje.

tišina, občina, šola

Otroci, ki se šolajo na domu, bodo morali na veliko ogorčenje staršev dosegati standarde javnih šol

Maja Hajdinjak
3. 3. 2024, 15.40

V civilni iniciativi menijo, da se jim vsiljuje program javnih šol. V tem šolskem letu se na domu izobražuje skupno 869 otrok, od tega v Pomurju 19.

Huda jama

Mineva 15 let od odkritja grobišča v Hudi jami

S.Č./STA
3. 3. 2024, 12.45

Mineva 15 let od odkritja posmrtnih ostankov žrtev povojnih pobojev v rovu svete Barbare v Hudi Jami pri Laškem. Komisija vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč je leto 2024 razglasila za leto spomina na 15 let od vstopa v rov in dialoga o pokopu nepokopanih mrtvih. Med drugim pripravljajo razstavo ter izjavo o pietetnem spominu na žrtve.

ksenija-horvat, intervju, rtv-slo

»Projekt Panorama je bil škodljiv že od samega začetka. Za praktično nič gledanosti smo zapravili milijon evrov«

Blaž Petkovič
3. 3. 2024, 07.45

Z direktorico Televizije Slovenija Ksenijo Horvat o depolitizaciji javnega servisa, zapuščini Valentina Areha in Uroša Urbanije, Pričevalcih in Spominih, ponovitvah, če ustanovitelj ne bo ukrepal, in odstopu Vanje Vardjana.

nevrološka klinika

Policija ovadili zdravstvenega tehnika, ki naj bi 85-letnega bolnika udaril po glavi

R.T./STA
2. 3. 2024, 19.41

Policija je sredi januarja na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podala ovadbo zoper zdravstvenega tehnika, ki naj bi avgusta lani udaril pacienta na nevrološki kliniki in mu grozil, da ga bo ubil.

895265_047-zdravniska_stavka

Kje je največ zdravnikov preklicalo soglasje za nadurno delo?

Tomaž Modic
2. 3. 2024, 17.30

V kateri veliki bolnišnici zaradi stavke noče več dežurati kar okoli tri četrtine zdravnikov? In kje nimajo niti enega primera, ko bi zaposleni preklicali soglasje za nadurno delo?

ana petrič6

»Slovenka leta je bila zame življenjska lekcija, ki me je veliko naučila«

Polona Krušec
2. 3. 2024, 12.55

Ana Petrič je najverjetneje najpogosteje izgovorjeno ime minulega tedna. Naziv, ki ji ga je revija Jana s svojimi bralci podelila prejšnji konec tedna, jo je še bolj potisnil v ospredje in nenadoma so pomembna sporočila, ki jih posreduje, še glasnejša.

farmacija, laboratorij

Študij farmacije kmalu tudi v Mariboru

J.V./STA
2. 3. 2024, 10.35

Medicinska fakulteta ter fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru pripravljata nov študijski program farmacija. Vlogo za akreditacijo takšnega interdisciplinarnega enovitega magistrskega študijskega programa druge stopnje je ta teden potrdil senat univerze, nato gre k Nacionalni agenciji RS za kakovost v visokem šolstvu.