Novice / Slovenija

ivan-ferčak

Kolesarjenje upokojenca Ivana iz Prekmurja je krog njegovega življenja

Majda Horvat
27. 4. 2024, 07.23

Ivan Ferčak iz Gomilice je v nedeljo, 21. aprila, dopolnil 75 let, a bolj kot trajanje njegovega življenjskega potovanja, pri njem prevzame strast do popotovanja po neštetih poteh na kolesu. To počne vsak dan, po šest ur na dan, pri tem v enem zamahu prevozi sto kilometrov in več. Tudi ob slabem vremenu kolesa ne postavi v kot, ampak pedale poganja na kolesarskih valjih v garaži, ob tem pa gleda skozi okno.

marko-lotrič, nataša-pirc-musar, dan-boja-proti-okupatorju, komunizem

Foto: Slavnostni govornik Marko Lotrič: "Moramo prenehati z medsebojnimi obtoževanji, izključevanji in izrabo zgodovine za dnevne potrebe politike"

A.S./STA
26. 4. 2024, 21.12

Na osrednji državni slovesnosti pred sobotnim praznikom, dnevom upora proti okupatorju, je predsednik državnega sveta Marko Lotrič dejal, da naj bo ob prazniku živ spomin na narodnoosvobodilni upor, ki je eden od temeljev naše državnosti. Med drugim je izpostavil zgodovinsko enotnost naroda in se dotaknil tudi tem razdora in izzivov.

Ljubljana, mesto, stanovanja, stavbe, hiše

Se bodo cene na slovenskem trgu nepremičnin končno umirile?

Ž.K., GURS
26. 4. 2024, 18.25

Lani se je trg nepremičnin začel ohlajati. Prodalo se je manj stanovanj, hiš in zemljišč, a se cene kljub temu zvišujejo. Kje so vzroki?

1714128205-dsc05856-1714128160253

Foto: Roker Pero Lovšin gostoval na radiju Veseljak

M.G.
26. 4. 2024, 18.08

Voditeljski duo radija Veseljak Nina Cestnik Pavlič in Nejc Drobnič sta v današnji oddaji VIP petek gostila legendarnega rokerja Perona Lovšina. Njegova glasba se sicer ne vrti na Veseljaku, a Pero pravi, da je tudi "malo narodnjaka".

cigarete kraja

Slaba novica za ljubitelje nikotina: z junijem dvig trošarin za tobačne izdelke

A.S./STA
26. 4. 2024, 17.45

DZ je danes podprl novelo zakona o trošarinah. Po njej se bodo z junijem zvišale trošarine za tobačne izdelke. Dopolnila se bo opredelitev tobačnih izdelkov, namenjenih vdihovanju brez izgorevanja, ter izboljšali ukrepi za nadzor nad nepredelanim tobakom in mazalnimi olji.

sodna-stavba, litijska

Država preplačala sodno stavbo za slaba dva milijona evrov

M.G./STA
26. 4. 2024, 16.29

Na ministrstvu za pravosodje so danes prejeli cenilno poročilo za poslovno stavbo na Litijski, ki ga je naročilo državno odvetništvo.

nesreča, primorska-avtocesta, pgd-senožeče, senožeče, izvoz-senožeče

Foto: Nesreča na primorski avtocesti

M.G.
26. 4. 2024, 16.00

V dopoldanskih urah je prišlo do hujše prometne nesreče na primorski avtocesti, v kateri sta bili udeleženi dve osebni vozili.

Janez Žakelj

Pojasnila Žaklja koalicijskih članov Knovsa niso prepričala, s prstom je pokazal na policijo

D.K./STA
26. 4. 2024, 14.59

Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Janez Žakelj je glede očitkov o zlorabi Knovsa ob nadzoru na policiji po aferi Dars znova zatrdil, da je komisija ravnala zakonito in skladno z uveljavljeno prakso. Članov Knovsa iz vrst koalicijskih Svobode in SD pa Žakljeva pojasnila niso prepričala.

Luka mesec

Mesec po pogovoru obrnil ploščo, stanje je precej drugačno

S.R./STA
26. 4. 2024, 14.40

Potem ko je minister za delo Luka Mesec glede problematike na inšpektoratu za delo udaril po mizi, je danes stopil korak nazaj. Ugotovil je namreč, da je stanje precej drugačno od slike, ki so jo naslikali mediji.

Steklarna Rogaška

V Steklarni Rogaška načrtujejo nove naložbe in odpuščanja, na cesti bo ostalo 155 delavcev

D.K./STA
26. 4. 2024, 14.34

Finska skupina Fiskars, katere del je tudi Steklarna Rogaška, je sporočila, da bo v obdobju 2024-2026 v rogaško steklarno s ciljem posodobiti tovarno in izboljšati njeno konkurenčnost vložila 15 milijonov evrov. Ob tem je napovedala tudi, da bo zaradi načrtovanih sprememb v tovarni v Rogaški Slatini ukinila do 155 delovnih mest.

202404-05-Dunajska-LPT

Dunajska cesta med Vilharjevo cesto in Trgom OF bo zaprta za ves promet, tudi za pešce in kolesarje

D.K.
26. 4. 2024, 14.22

V naslednjih dneh bo za ves promet, tudi za pešce in kolesarje, zaprta Dunajska cesta med Vilharjevo cesto in Trgom OF.

vogel, smučanje

Na Voglu konec tedna znova možna smuka

A.S./STA
26. 4. 2024, 14.11

Ker je na Voglu 90 centimetrov debela snežna odeja, so se na Žičnicah Vogel odločili, da ta konec tedna znova odprejo smučišče, čeprav so zimsko sezono zaključili sredi aprila. Medtem ko so se številna smučišča po državi letos ukvarjala s pomanjkanjem snega, pa je bila za Vogel zimska sezona uspešna.

Marjan Pintar

Pintar predstavnike zavodov svari: Slabo pripravljeni projekti "nosijo zlata jajca gradbenikom"

D.K./STA
26. 4. 2024, 14.02

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je danes na strokovnem srečanju ekonomistov in poslovodnih delavcev v zdravstvu v Portorožu zatrdila, da poskušajo na ministrstvu zdravstvo z majhnimi koraki prestaviti iz prostega teka in ga usmeriti v pravo smer. Kot je naštela, so v šestih mesecih sprejeli štiri zakone in 46 podzakonskih aktov.

janez janša, državni zbor

SDS in NSi z ustavno presojo referendumskih vprašanj

A.S./STA
26. 4. 2024, 12.53

Opozicijski SDS in NSi sta napovedali vložitev zahteve za ustavno presojo odlokov o posvetovalnih referendumih glede rabe konoplje in pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Hkrati zahtevata tudi njuno zadržanje do odločitve ustavnega sodišča, kar bi lahko premaknilo izvedbo teh dveh referendumov z 9. junija, ko bodo evropske volitve.

zagorac, železniška-postaja

Foto: Železniška postaja Zagorje prva v državi z nadhodom, ki je zastekljen z varnostnim steklom

D.K.
26. 4. 2024, 11.54

Železniška postaja se ponaša s prenovljenim postajnim poslopjem, peronsko in tirno infrastrukturo ter novim nadhodom.

mladič srne trava

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče poskrbeti s pravilno smerjo košnje

D.K.
26. 4. 2024, 10.50

Ker so pred nami prazniki, ki so tudi čas različnih del na prostem, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) opozarja, da je čas spomladanske košnje tudi čas poleganja mladičev prostoživečih živalskih vrst.

otrok, šolar, spolna zloraba

Zlorabljena mladoletnica: Policisti ravnali zelo ležerno, v prvih dneh ravnatelja sploh niso nadzorovali

D.K./STA
26. 4. 2024, 10.24

Nekdanji ravnatelj, učitelj športne vzgoje in športni trener se je lani poleti znašel v preiskavi kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnice. Minister Boštjan Poklukar je v zvezi s tem odredil tudi izredni nadzor nad delom policije, ki je zdaj zaključen.

sežigalnica celje

Bodo v Ljubljani in v Mariboru nove sežigalnice odpadkov?

Laura Štraser / STA
26. 4. 2024, 09.55

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo trenutno načrtuje najmanj dva objekta za termično obdelavo odpadkov. Na njihov poziv k sodelovanju pri izbiri možnih lokacij sta se namreč odzvali ljubljanska in mariborska občina. Prejete pobude bodo predstavili na majskem posvetu, so pojasnili za STA.

stojnice, belvedere

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

S.R.
26. 4. 2024, 09.42

Jagode, šparglji in druge dobrote? Na Obali znova poročajo, da so tamkajšnje ceste tudi letos polne raznoraznih prodajalcev sadja, ki pri svojem delovanju ne izbirajo sredstev.

hidroelektrarna

Gradnja novih hidroelektrarn bi lahko poslabšala ekološko stanje Save

Laura Štraser / STA
26. 4. 2024, 08.03

Na zmerno in slabo ekološko stanje, ki ga Agencija RS za okolje (Arso) zaznava na nekaterih delih Save, v največ primerih vplivajo hidroelektrarne. Po opozorilih Arsa bi lahko gradnja novih objektov stanje še poslabšala. Pred posledicami novih zajezitev, za katere že tečejo postopki umeščanja v prostor, svarijo tudi nevladniki.

litijska-stavba

Je v aferi sodna stavba možen nov preobrat? Danes predvidoma znana cenitev

S.R./STA
26. 4. 2024, 07.22

Pričakuje se, da bo danes znana nova cenitev sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. Novo cenitev je naročilo državno odvetništvo, kjer so za STA potrdili, da je ta v zaključni fazi.

profimedia-0840008601

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

Mojca Zemljarič
26. 4. 2024, 06.12

Zlato je žlahtna kovina, s katero trgujejo že tisočletja. Letošnja pomlad je prinesla rekordne cene. Marsikdo se je tako odločil zlato rezervo zamenjati za denar.

cg_osne obremenitve1-naslovka

Kazen za traktorista od 200 do 900 evrov

Mojca Vtič
25. 4. 2024, 21.34

Predsednik ptujske območne izpostave KGZS Alojz Herga je ob začetku leta župane spodnjepodravskih občin pozval, naj s postavljanjem prometnih znakov na občinskih cestah, ki omejujejo osne obremenitve, ne zavirajo razvoja kmetijstva. A predlog je naletel na neplodna tla, saj table rastejo kot gobe po dežju, kmetje pa se sprašujejo, kako naj ob vseh možnih prepovedih dostopajo do svojih zemljišč.

Milan Kučan

Kučan: Vojne je mogoče končati le za pogajalsko mizo

S.R./STA
25. 4. 2024, 21.26

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je pozval k podpori slovenskim prizadevanjem za mir, med drugim pri priznanju Palestine.

državni zbor

Posvetovalni referendumi kljub zadržkom SD sočasno z evropskimi volitvami

S.R./STA
25. 4. 2024, 19.57

Državni zbor je danes določil datum izvedbe posvetovalnih referendumov o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu in o rabi konoplje. Referendume je razpisal za 9. junija, pri čemer bodo roki za referendumska opravila začeli teči 6. maja.