Novice / Slovenija

Klemen Jaklič

Ustavni sodniki razpravljali o primeru sodelavca Jakliča: Ni nas obvestil in ni zaprosil za soglasje

S.R./STA
23. 4. 2024, 12.34

Del slovenske javnosti je prejšnji teden razburila vest, da je ustavni sodnik Klemen Jaklič v času opravljanje funkcije kar pet let deloval kot popoldanski samostojni podjetnik. O zadevi so včeraj neformalno razpravljali tudi na ustavnem sodišču.

Mile Ćulibrk

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

R.T.
23. 4. 2024, 12.00

Mile Ćulibrk se je v 78. letu starosti v nedeljo poslovil v Beogradu.

_9 Porsche 911 turbo S coupe (porsche)

Biseri maratonskega merjenja hitrosti na naših cestah

U.C.
23. 4. 2024, 10.18

Pretekli teden so Slovenski policisti izvajali maraton merjenja hitrosti, mnogim posameznikom pa je nadzor hitrosti svojega vozila povzročal težave.

kresnik nagrade

Znani nominiranci za nagrado kresnik

A. M./STA
23. 4. 2024, 10.10

Strokovna žirija za Delovo nagrado kresnik, ki jo podeljujejo najboljšemu romanu leta, je naredila prvi izbor nominirancev. Izbrala je deset del, od tega sedem romanov avtoric in tri romane avtorjev, ki so izšli pri petih založbah, danes poroča časnik. Čez mesec dni bodo izbrali finalno peterico, nagrajenca pa bodo razglasili čez dva meseca.

Dars

Kriminalisti NPU navsezgodaj potrkali na vrata Darsa, obiskali tudi Snežiča

S.R.
23. 4. 2024, 09.42

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) danes izvajajo hišne preiskave na Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars). Obiskali naj bi tudi nekdanjega predsednika uprave Valentina Hajdinjaka in razvpitega davčnega optimizatorja Roka Snežiča.

stara fužina, sneg, rože

Čez noč je pobelilo nekatere dele Slovenije in še kar sneži

U.C./STA
23. 4. 2024, 09.14

Ponoči je največ snega zapadlo v višje ležečih predelih po državi. V Bohinjski Češnjici je tako na okoli 600 metrih nadmorske višine zapadlo 11 centimetrov snega, na Zadlogu je višina snežne odeje 14 centimetrov, prav toliko na Bukovskem Vrhu, je danes povedala Veronika Hladnik Zakotnik z Arsa. Ponekod je prišlo do snegoloma.

Bohinjska Bistrica

Pozor na cestah, razmere so lahko zimske, podrlo tudi nekaj dreves

S.R.
23. 4. 2024, 07.01

Vremenoslovci so za noč na torek napovedali nepredvidljive razmere. Najbolj kritični scenarij se sicer ni uresničil, a udeležba v prometu vseeno terja previdnost.

referendum, zakon o vodah

V rokah volivcev in volivk bodo smrt, konoplja in poslanski mandati

Žiga Kariž
23. 4. 2024, 06.10

Poslanke in poslanci Gibanja Svoboda želijo preizkusiti voljo državljanov in državljank pri treh vprašanjih, ki so po njihovem mnenju pomembna za našo družbo.

Zoran Janković

Ljubljanski mestni svet potrdil prejemnike občinskih nagrad, častna meščana Julijana Žibert in Janez Koželj

D.K./STA
22. 4. 2024, 22.13

Ljubljanski mestni svet je danes potrdil prejemnike občinskih nagrad. Častnim meščanom in meščankam Ljubljane sta se pridružila mestna svetnica in nekdanja generalna direktorica PTT Slovenije Julijana Žibert ter nekdanji dolgoletni podžupan in glavni mestni urbanist Janez Koželj. Svetniki so sprejeli tudi zaključni račun lanskega proračuna.

Boštjan Noč

Boštjan Noč prvi predsednik Evropske čebelarske zveze, z delom bo začel takoj

A.S./STA
22. 4. 2024, 22.05

Na današnji volilni skupščini Evropske čebelarske zveze (EBA) je bil za prvega predsednika omenjene organizacije, ki ima sedež v Sloveniji, izbran predsednik slovenske čebelarske zveze Boštjan Noč. Za položaj sta se sicer potegovala dva kandidata, ob slovenskem kandidatu še Plamen Ivanov iz Bolgarije, a je Noč prejel stoodstotno zaupanje.

mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1)

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. Ste jo videli?

D.K.
22. 4. 2024, 21.59

Policiaj prosi za pomoč pri iskanju pogrešane Mojce Fartek.

nataša-markovič

Novinarka Nataša Markovič nominirana za evropsko novinarsko nagrado

A. M./STA
22. 4. 2024, 20.41

Novinarka in urednica portala Preiskovalno.si Nataša Markovič je z zgodbo 'Izdali smo generacijo' nominirana za evropsko novinarsko nagrado European Press Prize. Poleg štirih novinarjev drugih evropskih držav je nominirana za nagrado v komentatorski kategoriji javnega diskurza za izjemno besedilno interpretacijo našega sveta, poroča Preiskovalno.si.

20240415_00720

V srednjo šolo z avtomobilom, kaj pa parkiranje?

I. Vidmar
22. 4. 2024, 20.30

Parkirnih mest za vse dijake, študente in zaposlene ob Šolskem centru Novo mesto ni dovolj. Kazni zaradi nepravilnega parkiranja dodaten stres za maturante, a šola ni dolžna zagotoviti brezplačnega parkiranja za vse. Obstajajo tudi alternativne rešitve, kot so na primer javni prevoz, kolesarjenje in pešačenje.

Bine Jerak

Mama malega Bineta: "To je najgrši grob na svetu, saj v njem počiva tvoje telo"

D.K.
22. 4. 2024, 20.23

Kruta usoda je hotela, da se je lanskega decembra za vedno poslovil mali Bine, ki je izgubil boj z boleznijo. Zdaj pa sta njegova starša sporočila, da sta mu uredila "zadnji dom na zemlji".

Gibanje Svoboda

Presenečenje: Nosilka liste Gibanja Svoboda Irena Joveva, potrjeni tudi ostali kandidati

D.K./STA
22. 4. 2024, 20.06

Čeprav se je v javnosti šušljalo, da bo nosilec liste direktor postojnske porodnišnice Aleksandru Merlu, je stranka na koncu za nosilko imenovala Ireno Jovevo.

Volodimir Zelenski

Ukrajina zaenkrat brez zaveznic glede zračne obrambe

A. M./STA
22. 4. 2024, 19.48

Ukrajina tudi po današnjem zasedanju zunanjih in obrambnih ministrov držav članic EU v Luxembourgu ostaja brez konkretnih zavez glede dobav dodatnih sistemov zračne obrambe, ki so trenutno ključna potreba ukrajinske vojske. Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell je sicer poudaril, da se vsi zavedajo nujnosti pomoči.

900602_f090_ewol_gradnja_02

V Kopru za garsonjero tudi več kot 6000 evrov na kvadratni meter

Alenka Penjak
22. 4. 2024, 18.55

»Tudi v Kopru živijo ljudje, ki to lahko kupijo,« cene stanovanj v nastajajočem Levjem gradu pri trgu Muda, denimo dvosobnega za 405 tisoč evrov, komentira Anto Guberac iz družbe Grafist. Kdor išče cenejše stanovanje, ga mora izbrskati na podeželju. Na primer v Šmarjah, kjer naj bi kvadratni meter stal 3500 evrov.

nataša pirc musar

Pirc Musarjeva: "Popoldanski s.p. sodnika Jakliča je treba razčistiti"

A. M./STA
22. 4. 2024, 18.12

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je danes odzvala na očitke ustavnemu sodniku Klemnu Jakliču, da je poleg sodniške funkcije imel tudi popoldanski s. p. Predsednica od najvišjih funkcionarjev, kamor sodijo tudi ustavni sodniki, pričakuje najvišjo integritetno držo, zato je prav, da se primer razčisti do konca, je poudarila.

Elesa Aleksander Mervar

Mervar: Izjave GZS o nevzdržnih stroških energentov in energije so "v večini primerov izkrivljene"

D.K./STA
22. 4. 2024, 17.34

Nominalne rasti stroškov za električno energijo največjih poslovnih odjemalcev, ki so priključeni na distribucijsko omrežje, so bile visoke, a glede na delež teh stroškov v prihodkih niso razlog morebitnega nižjega obsega poslovanja in slabših poslovnih izidov, je v analizi ugotovil direktor Elesa Aleksander Mervar.

Klemen Jaklič

Od kod Jakliču denar za gradnjo 1,5 milijona evrov vredne vile v okolici Ljubljane?

Primož Cirman, Tomaž Modic
22. 4. 2024, 17.30

Ustavni sodnik Klemen Jaklič v Sloveniji nima pomembnejšega premoženja. Živi v službenem stanovanju ustavnega sodišča, ki mu je dalo v uporabo tudi avtomobil. Od kod mu torej denar za gradnjo 1,5 milijona evrov vredne vile v okolici Ljubljane?

petarda, otrok, pirotehnika

Tri leta kazni za petardo

A. M./STA
22. 4. 2024, 16.47

Osemindvajsetletni navijač nemškega nogometnega kluba Hoffenheim je bil obsojen na tri leta zapora, ker je na tekmi Bundeslige vrgel petardo, ki v Nemčiji ni dovoljena. Ob eksploziji je bilo ranjenih približno ducat ljudi, vključno z več otroki, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Tanja Fajon

Izrael slovensko veleposlanico poklical na pogovor, Fajon v kratkem znova na obisk na Bližnji vzhod.

D.K./STA
22. 4. 2024, 16.46

Izraelsko zunanje ministrstvo je v nedeljo zaradi glasovanja za članstvo Palestine v Združenih narodih na pogovor poklicalo slovensko veleposlanico v Tel Avivu Andrejo Purkart Martinez, je danes v Luxembourgu potrdila zunanja ministrica Tanja Fajon. Poudarila je, da Slovenija članstva Palestine v ZN ne vidi kot ogrožanja varnosti Izraela.

Klemen Jaklič

KPK v zadevi Jaklič uvedla predhodni preizkus

D.K.
22. 4. 2024, 16.12

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je uvedla predhodni preizkus glede ustavnega sodnika Klemna Jakliča, ki je bil v času opravljanja funkcije pet let tudi popoldanski samostojni podjetnik, čeprav je ustavnim sodnikom prepovedana pridobitna dejavnost. A na KPK dodajajo, da niso pristojni za presojo nezdružljivosti funkcij sodnikov.

hitrost

Eden divjal z BMW-jem, drugi s Porschejem, ujeli tudi pijano voznico, ki je vozila pod vplivom drog

A. M.
22. 4. 2024, 15.59

Med 15. in 21. aprilom 2024 je po vsej državi potekala preventivna akcija za zmanjševanje hitrosti na naših cestah, 19. aprila pa je v okviru akcije potekal še maraton nadzora hitrosti. Policisti so v tem času med poostrenimi nadzori ugotovili skupno 3.008 prekoračitev, od tega 441 na cestah izven naselja, poroča Policija.

Luka Gašparič

V poskus umora v mariborskem parku naj bi sodelovala tudi tretja oseba

A. M./STA
22. 4. 2024, 15.45

Obtoženi poskusa umora dekleta v mariborskem mestnem parku Luka Gašparič je danes na mariborskem sodišču podal svoj zagovor, ki vsebuje nove informacije o domnevnem poteku dogodka. Gašparić je omenil prisotnost tretje osebe, ki naj bi interagirala z njim in ga poskusila otipavati. Za tem naj bi se povsem zmedel, in izgubil spomin.