Novice / Slovenija

postojnska jama

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo peljali več kot 40 milijonov obiskovalcev

Jana Krebelj
15. 4. 2024, 21.00

Trinajstega aprila 1824, zgolj šest let po tem, ko je svetilničar Luka Čeč odkril pot v globine Postojnske jame in zaklical »Tu je nov svet, tu je paradiž!«, je začela delovati organizirana služba vodnikov po Postojnski jami. Dvesto let pozneje po jami vodi ekipa usposobljenih jamarskih vodnikov, ki skrbijo, da ostane jama obiskovalcem v nepozabnem spominu, hkrati pa skrbijo za jamo in širijo znanje o njej.

bolnišnica

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu lahko pisali le še recepte

S.R./STA
15. 4. 2024, 20.45

Družinski zdravniki so na vlado, ministrstvo za zdravje, zdravniški sindikat Fides in Zdravniško zbornico Slovenije (ZZS) naslovili pismo, v katerem opozarjajo na pomanjkanje časa za obravnavo bolnikov.

sindikati, pogajanja

Vlada s sindikati v bolj intenzivna stebrna pogajanja

A.S./STA
15. 4. 2024, 19.24

V okviru pogajanj o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju in odpravi plačnih nesorazmerij so današnje srečanje na krovni ravni namenili pregledu poteka pogajanj, ki se odvijajo na več ravneh, tako v okviru predvidenih plačnih stebrov kot delovnih skupin. Eden od sklepov je, da bodo v nadaljevanju intenzivirali predvsem stebrna pogajanja.

Gaming prenosniki

Vloge za računalnike bo mogoče oddati od 22. aprila dalje

M. K./STA
15. 4. 2024, 18.28

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS je v petek objavil javni poziv za dodelitev računalniške opreme v izposojo v letu 2024. Gre za 10 tisoč prenosnih računalnikov, ki jih je ministrstvo za digitalno preobrazbo kupilo lani poleti in so namenjeni socialno najšibkejšim. Vloge bo mogoče začeti oddajati 22. aprila.

volilni-kongres, Jani Prednik

Prednik ponudil odstop s čela poslanske skupine, to je "edino higienično"

S.R./STA
15. 4. 2024, 17.59

Nesojeni kandidat za predsednika Socialnih demokratov, ki se na sobotnem volilnem kongresu ob sicer tesnem rezultatu ni uspel prebiti v drugi krog bitke za prvaka stranke, je poslancem stranke ponudil odstop. Z izjemo ene poslanke sicer še vedno uživa njihovo podporo, kot kaže pa uživa tudi podporo novega predsednika Matjaža Hana.

sveča

Slovo od umorjene Sabine: Otroci, ki so ostali brez mame, pri sorodnikih

S.R./STA
15. 4. 2024, 17.31

Na začetku aprila je Slovenijo pretresel umor 33-letne mame štirih otrok iz Markovcev. Njen soprog in njegova ljubica, ki naj bi dejansko vihtela nož, se nahajata v priporu, otroci pa se trenutno nahajajo pri sorodnikih.

žibert

Ko je odstopil Klemen Žibert, so v SD dobili za 600 tisoč evrov računov

Primož Cirman, Tomaž Modic
15. 4. 2024, 17.30

Sobotni kongres SD je razkril, da so v stranki v dobrem letu pridelali za skoraj milijon evrov dodatnega dolga. Kako je to mogoče? Je želel nekdanji glavni tajnik račune za prenovo starih in novih prostorov skriti pred stranko?

Roberto Battelli

Poslovil se je nekdanji poslanec Roberto Battelli

S.R.
15. 4. 2024, 15.57

Umrl je nekdanji poslanec Roberto Battelli, so sporočili iz državnega zbora. Star je bil 69 let.

Matjaž Han

Matjaž Han: Pričakujem enega, če dobimo dva, bomo pa vriskali od sreče

S.R./STA
15. 4. 2024, 15.51

Novi predsednik Socialnih demokratov se bo jutri sestal s poslanci in premierjem Robertom Golobom. Volilni kongres stranke sicer zaradi težav z glasovanjem čaka še druga etapa.

Bolnica Franja

Za zdaj o resni sanaciji Partizanske bolnice Franja ni ne duha ne sluha

A. Z.
15. 4. 2024, 14.45

Se lahko zgodi, da Partizanske bolnice Franja, ki jo je pred osmimi meseci uničila povodenj, ne bo nikoli več mogoče obiskati? Vse več je namigov, da naj bi bila obnova nesmiselna, a nekateri menijo, da je to prepomemben spomenik, da bi nanj kar tako pozabili, je poročala Svet24TV.

živila, trgovina

Znani so rezultati prve vladne analize cen. Kdo se okorišča z oderuškimi maržami?

D.K./STA
15. 4. 2024, 13.43

Prva analiza spremljanja cen v prehranski verigi še ne razkriva, kdo se morebiti okorišča z neupravičenimi dobički in oderuškimi maržami, zaradi česar jo je vlada uvedla. Doslej zbrani podatki so primerljivi podatkom statističnega urada, opazovano obdobje pa je prekratko za bolj poglobljene analize, ugotavljajo na kmetijskem ministrstvu.

prepoved triglavski narodni park cesta kolesarji

Če boste motili divjega petelina med parjenjem, boste plačali kazen

D.K.
15. 4. 2024, 11.21

Javni zavod Triglavski narodni park obvešča, da kolesarjenje na odseku Planina Klek–Stresena dolina–cesta po dnu doline Radovna (5. etapa Slovenske turnokolesarske poti: Planinska koča na Uskovnici–Aljažev dom v Vratih ) ni dovoljeno do 15. junija.

sneg slabo vreme zima

Kratke rokave bomo zamenjali za zimske bunde, burja bo povzročala preglavice

D.K.
15. 4. 2024, 10.29

Danes bo precej jasno, pihal bo jugozahodnik, za jutri čez dan pa vremenoslovci že napovedujejo izrazito ohladitev in dež. Zvečer bo snežilo do okoli 700 m nad morjem. Sunki burje pa bodo na Primorskem presegali 100 km/h.

ANDREJ HODI

Andrej se je rešil dolgotrajnega primeža postelje, zdaj že zmore nekaj korakov

Barbara Pance
15. 4. 2024, 06.13

Kočevec Andrej po poldrugem mesecu, odkar se je rešil dolgotrajnega primeža postelje, že zmore nekaj korakov povsem samostojno. Za daljše podvige pa si pomaga z berglami. Delno prenovljeno stanovanje mu že omogoča človeka dostojno življenje, a nujno potrebuje novo streho nad glavo, da mu preneha teči v stanovanje.

sonce, vročina

Padali rekordi, tudi absolutni aprilski rekord, a prihaja »izrazita sprememba,« tudi sneg

S.R.
14. 4. 2024, 20.35

Agencija RS za okolje (Arso) je postregla z nedeljsko temperaturno bilanco po slovenskih krajih. Znova so padali rekordi, v Metliki so podrli celo absolutni aprilski temperaturni rekord.

tanja fajon klemen zibert bobo

Kaj se skriva v ozadju Žibertovih finančnih manevrov?

Primož Cirman in Tomaž Modic
14. 4. 2024, 18.13

Nenavadno reševanje slabega finančnega položaja SD. Stranka si je lani od fizičnih oseb izposodila več kot 300 tisoč evrov. Med upniki prevladujejo ljudje iz kroga nekdanjega glavnega tajnika Klemna Žiberta, ki jim mora SD še letos vrniti denar z obrestmi.

rokomet, reprezentanca

Slavje v Neu-Ulmu, Slovenke na olimpijske igre!

A.S./STA
14. 4. 2024, 17.48

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v zadnji, tretji tekmi kvalifikacij za nastop na olimpijskih igrah, ki bodo letos poleti v Parizu, v Neu-Ulmu premagala Črno goro s 30:26 (14:11). Slovenske rokometašice so z odločilno zmago zadnji dan olimpijskih kvalifikacij ujele vstopnico za prihajajoče OI.

Uroš Jauševec

Iz SD izstopil nekdanji glavni tajnik

R.T.
14. 4. 2024, 17.00

Nekdanji generalni sekretar Socialnih demokratov Uroš Jauševec se je odločil, da je čas za izstop iz stranke.

prom-dance

Maturantski ples lep spomin, a velik finančni zalogaj za družino

Vlasta Ivić / STA
14. 4. 2024, 13.30

Maturantski plesi so v polnem teku. Ta slovesni dogodek, ki ga dijaki zadnjih letnikov nestrpno čakajo vso srednjo šolo, pomeni eno od prelomnic v njihovem življenju. A je slovesni dogodek tudi velik finančni zalogaj za družino, zaradi česar so se nekatere šole maturantskemu plesu odpovedale.

cepljenje, ošpice

NIJZ predlaga brezplačno cepljenje proti HPV za vse fante do 26. leta

A.S./STA
14. 4. 2024, 12.20

NIJZ je na ministrstvo za zdravje posredoval predlog programa cepljenja za leto 2024. Na inštitutu med drugim predlagajo, da se cepljenje proti humanim papilomavirusom (HPV) tako kot deklicam tudi dečkom do dopolnjenega 26. leta starosti omogoči v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Shell Slovenija

Shell stavi na goriva, na elektriko in vodik še ne

PP
14. 4. 2024, 12.15

Naftni velikan Shell, s sedežem v Veliki Britaniji, je pri nas vzpostavil skupno 47 bencinskih servisov, ki so posledica lanske prodaje avstrijskega OMV madžarskemu MOL.

899963_085-amedeo4-1

Koprčan Amedeo Žigon je bil najbolj zadovoljen, ko je reševal življenja

Danijel Cek
14. 4. 2024, 07.23

V mladosti je imel podobne sanje kot vsi fantje – hotel je postati pilot. In čeprav ga je usoda ves čas vlekla proti nebu, je po spletu naključij pristal v policiji, takratni milici, ter si ustvaril bogato policijsko kariero. Kar pa ga ni ustavilo, da ne bi postal tudi pilot. Amedeo Žigon, rojeni Koprčan, ki zadnjih 20 let živi v Izoli, pravi, da mu v pokoju ni dolgčas, ampak da se je zanj le začela neka druga zgodba.

Matjaž Han, Milan Brglez

Han v velikem finalu za vsega deset glasov premagal Brgleza

S.R.
13. 4. 2024, 19.58

Četveroboj v dvorani ljubljanskega hotela Union, kjer je potekal volilni kongres Socialnih demokratov, je postregel z dvema finalistoma. V drugem krogu sta se pomerila Matjaž Han in Milan Brglez, na koncu pa je v izjemno tesni tekmi slavil Han. Na rezultate je bilo treba počakati kar do polnoči.

Matej Tonin

Drama v Pomurju: Tonin na cesti v bitki s časom in plameni

R.T.
13. 4. 2024, 19.08

Prvak NSi Matej Tonin se je v četrtek znašel sredi peklenske drame. Najprej je poskrbel za varnost voznice. Nato je moral poprijeti za gasilni aparat, a je bil ta prazen, zato je moral najti drugo rešitev. Ni je našel, so pa zadevo na koncu rešili gasilci.

volilni-kongres, Matjaž Han

Han: SD je lahko v petih letih vodilna stranka v levosredinski vladi

S.R./STA
13. 4. 2024, 17.24

V dvorani ljubljanskega hotela Union se že ves dan prestopajo in presedajo delegati Socialnih demokratov, ki imajo pred seboj težko nalogo. Na volilnem kongresu med četverico izbirajo odrešenika.