Oranžno opozorilo

Kratke rokave bomo zamenjali za zimske bunde, burja bo povzročala preglavice

D.K.
15. 4. 2024, 10.29
Posodobljeno: 15. 4. 2024, 13.39
Deli članek:

Danes bo precej jasno, pihal bo jugozahodnik, za jutri čez dan pa vremenoslovci že napovedujejo izrazito ohladitev in dež. Zvečer bo snežilo do okoli 700 m nad morjem. Sunki burje pa bodo na Primorskem presegali 100 km/h.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Danes bo precej jasno z občasno koprenasto oblačnostjo. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Popoldne se bo na severozahodu oblačnost povečala. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 27 °C. Ponoči bo oblačnost postopno naraščala. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 16 °C.

Po poletnih temperaturah se vrača izrazita ohladitev

Jutri zjutraj bo v severnih krajih začelo deževati. Čez dan se bodo padavine postopno širile proti jugu in popoldne zajele vso Slovenijo. Vmes bodo tudi nevihte. Hladilo se bo, zapihal bo okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Meja sneženja se bo popoldne spustila do nadmorske višine okoli 700 m, zvečer in v noči na sredo pa ponekod v osrednji in južni Sloveniji še niže. Temperature bodo dopoldne še od 12 do 22, popoldne pa le še od 1 do 9 °C. V sredo in v četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno in precej hladno, nastalo bo nekaj popoldanskih ploh ali neviht, napovedujejo na straneh Agencije RS za okolje, kjer so za torek za jugozahod države zaradi močnega vetra izdali oranžno opozorilo. 

Arso
V torek popoldne in zvečer bodo najmočnejši sunki burje na Primorskem presegali 100 km/h.

Na straneh Neujre.si pa so pred vremenskim preobratom zapisali, da bo ohladitev, ki nas bo dosegla v noči na torek zelo izrazita. "Čeprav smo nekateri v preteklih dneh zaradi poletnih temperatur praktično zamenjali zimsko garderobo s poletno, lahko sedaj še "zadnjič" (upajmo) posežemo po zimskih jaknah, saj bodo jutranje temperature od srede naprej po večini države med 0-2°C. Jutranje temperature bodo nekoliko nižje, kot smo bili vajeni. Najvišje dnevne pa se bodo gibale med 12 in 15°C. Tovrstno stanje bo nad našimi kraji vztrajalo približno 10 dni, nato sledi postopen dvig temperatur."

"Sprva bodo padavine, v noči na torek oz. v zgodnjem torkovem jutru zajele severno polovico države ter se nato razširile proti jugu. Ob dotoku hladnega zraka se bo krepko spustila meja sneženja. Prav nobeno presenečenje ne bi bilo, če bi se krajani Dolenjske, Notranjske ali Kočevske v sredo zbudili v belo jutro. Kot smo omenjali v petek, večje pozebe po državi ni za pričakovati, bo pa ponekod v višjih legah temperatura pod ničlo," so dodali.

"Izrazita ohladitev prav tako prinaša nevihtno aktivnost v našo regijo. Trenutno se nevihte pojavljajo nad Nemčijo, tekom današnjega popoldneva pa se bodo pojavljale tudi v sosednji Avstriji. Zaradi izrazite temperaturne razlike med trenutno in prihajajočo hladno zračno maso lahko pričakujemo povečano nevihtno dogajanje. Največja verjetnost za nastanek neviht bo v območju zarisanem z rumeno barvo. V oranžno zarisanem območju lahko nastane tudi kaka močnejša nevihta, saj bodo pogoji v tistem delu nekoliko izrazitejši. Nevihte bodo spremljali močni nalivi s silovitim vetrom, krajevno lahko pada tudi sodra oziroma manjša toča. Stanje se bo proti 22. uri povsod umirilo," še napovedujejo na Neurje.si.