Končnica lige NBA

V prvem krogu bitka velikanov; "čarovnik" Luka proti "terminatorju" Leonardu

Aljoša Žvirc/STA
15. 4. 2024, 09.40
Posodobljeno: 15. 4. 2024, 09.50
Deli članek:

Kar na 12 od zadnjih 15 tekem severnoameriške košarkarske lige NBA so imele ekipe možnost izboljšati položaj pred tekmami končnice in dodatnih kvalifikacij za uvrstitev vanjo. Na zahodu so si najboljši položaj zagotovili Oklahoma City Thunder, slovenski as Luka Dončić pa bo z Dallas Mavericks v prvem krogu končnice izzval Los Angeles Clippers.

Profimedia
Luka Dončič in Kawhi Leondard. To bo njun tretji dvoboj v prvem krogu v zadnjih štirih letih.

Ekipi iz Dallasa (50-32) in Los Angelesa (51-31) sta od Dončićevega prihoda v ligo NBA stari znanki tekem končnice. To bo njun tretji dvoboj v prvem krogu v zadnjih štirih letih.

V koronskem letu 2020 je Dončić v mehurčku na Floridi sicer zablestel v polnem sijaju z nepozabnim metom za zmago na četrti tekmi, nato pa ostal praznih rok po šestih dvobojih. Sezono kasneje je serija trajala še tekmo več, Dallas pa ni bil kos bolje sestavljeni zasedbi iz mesta angelov kljub takratnemu vodstvu z 2:0 v zmagah.

Maščevanje Dončićevega Dallasa proti Clippers?

Forma pred tretjim medsebojnim obračunom v zadnjih štirih letih je na strani Dallasa, ki je lahko na zadnjih dveh tekmah spočil svoja največja zvezdnika Dončića in Kyrieja Irvinga ter druge člane prve peterke.

Klub iz Dallasa je ob koncu prestopne tržnice okrepil svoje moštvo na ključnih mestih pod košem in ob obeh zvezdnikih, ter se samozavestno odpravlja v lov na drugi šampionski prstan po letu 2011. A samozavestni so tudi košarkarji Clippers z zvezdniki Kawhijem Leonardom, Paulom Georgeom, Jamesom Hardnom in Russellom Westbrookom.

Dončić je z Dallasom enkrat že igral v konferenčnem finalu v sezoni 2021/22, a tam izgubil proti kasnejšim zmagovalcem Golden State Warriors z 1:4 v zmagah.

Vseeno pa trenutno 25-letni slovenski as ob sebi še nikoli ni imel tako povezane ekipe, tudi sam pa je znova postregel s statistično izjemno sezono s 33,9 točke, 9,2 skoka ter 9,8 podaje na tekmo, s čimer je v igri tudi za naziv najkoristnejšega igralca (MVP) rednega dela lige.

Prvi favorit za to nagrado je sicer Srb Nikola Jokić, za katerim je nova sijajna sezona pri Denver Nuggets (57:25). V zadnjem krogu so košarkarji Denverja v gosteh ugnali Memphis Grizzlies, ostali izidi pa so pomenili, da bodo prvaki v boj za drugi zaporedni naslov odšli z drugega mesta na zahodu.

Na prvem je po svoji zmagi proti Dallasu in porazu Minnesote (56-26) proti Phoenix Suns (49-33) pristala Oklahoma (57-25). Ta zdaj čaka na zmagovalca zadnje tekme tako imenovanega turnirja play-in.

V njem se bosta na zahodu za mesto sedmega nosilca in dvoboj proti Denverju pomerila New Orleans Pelicans (49-33) in Los Angeles Lakers (47-35). Poraženec tega obračuna pa se bo nato za dvoboj proti Oklahomi pomeril proti zmagovalcu tekme med Sacramento Kings (46-36) in Golden State Warriors (46-36).

Jezerniki z LeBronom Jamesom in Anthonyjem Davisom so si osmo mesto na zahodu zadnji dan rednega dela zagotovili po zmagi prav proti New Orleansu, medtem ko so Golden State, Oklahoma in Sacramento zanesljivo ugnali svoje tekmece.

Na zahodu je sicer kar 11 ekip končalo z vsaj 50-odstotnim izkupičkom zmag, a so Houston Rockets kljub 41 zmagam in 41 porazom ostali daleč za uvrstitvijo v play-in.

Na vzhodu tesno za prepričljivimi Boston Celtics

Na vzhodu je bilo že nekaj časa jasno, da bo s prvega mesta in prednostjo domačega terena do konca končnice krenil Boston. Celtics so po zmagi proti Washingtonu brez svojih največjih zvezdnikov Jaysona Tatuma, Jaylena Browna, Kristapsa Porzingisa in Jrueja Holidaya redni del končali z razmerjem 64-18.

Štirinajst zmag manj je na koncu New York Knicks (50-32) zadoščalo za drugo mesto, so pa kratkohlačniki zadnji dan rednega dela zmago dosegli šele po podaljšku proti Chicago Bulls (39-43). Ob zmagi Orlando Magic (47-35) proti Milwaukee Bucks (49-33) in presenetljivem porazu Cleveland Cavaliers (48-34) proti Charlotte Hornets je tako New York zasedel drugo, Milwaukee tretje in Cleveland četrto mesto na vzhodu.

Knicks se bodo v prvem krogu končnice pomerili proti zmagovalcu tekme play-ina med Philadelphia 76ers (47-35) in Miami Heat (46-36).

Prvi bodo z osmimi zaporednimi zmagami ob koncu rednega dela ter vrnitvijo Joela Embiida ob morebitni uvrstitvi v končnico velika ovira za vse tekmece, Miami pa je po drugi strani lani v finalu izgubil proti Denverju, a velja za boljše moštvo, ko enkrat zaigra v končnici. Posledično se Newyorčanom v prvem krogu obeta zahtevna naloga.

Boston bo igral bodisi proti poražencu dvoboja med 76ers in Heat bodisi proti zmagovalcu tekme med Chicagom in Atlanta Hawks (36-46).

Milwaukee Bucks in Indiana Pacers (47-35) bodo kot tretji in šesti nosilci nadaljevali letos zanimive obračune, v katerih je bila kar s 4:1 v zmagah v rednem delu boljša Indiana s prvim zvezdnikom ekipe Tyresom Haliburtonom.

Pri Bucks, ki jih je sredi sezone prevzel Doc Rivers, a ob tem ni navdušil, bo veliko odvisno predvsem od okrevanja Giannisa Antetokounmpa. Ta je zaradi poškodbe mečne mišice vprašljiv za začetek končnice, ob Damianu Lillardu in Khrisu Middletonu pa bi moral tvoriti udarno trojko prvakov sezone 2020/21.

Cleveland bo s prednostjo domačega terena izzval najprijetnejše presenečenje vzhoda Orlando Magic.

Končnica se bo začela v soboto 20. aprila, tekme play-ina pa bodo na vrsti že v sredo in četrtek zgodaj po slovenskem času. Finalni tekmi tega dela nato sledita v noči s četrtka na petek in petka na soboto.

Na stavnicah sicer prepričljivo vodita Boston in Denver s kvotama med 2,5 in 4, nato pa sledijo Clippers (kvota okoli 10), Milwaukee (13), Oklahoma (15) in Dallas (15) ter Phoenix, Philadelphia in Minnesota s kvotami okoli 21.