Zgodbe

petra-korda

Hujšanje kot »stranski učinek« zdravljenja travm

Lidija Jež
3. 3. 2024, 14.17

Kaj storiti, ko je hrana tolažba in zatočišče za ranjeno dušo, hkrati pa vse večje breme za telo?

gordana Buh Žgajner

Janina preobrazba: Najlepša v čarobnem svetu zvoka

Andreja Comino
3. 3. 2024, 07.00

Vile rojenice so bile zelo radodarne, ko so Gordani Buh Žgajner v zibelko polagale darove. Zdi se, da česarkoli se loti, se to spremeni v zlato. In tega je pri njej res veliko: je profesorica flavte in dirigentka, v zadnjem času pa se ukvarja še z novim in nadvse zanimivim področjem v glasbi – je specialistka za zvočno podobo podjetja (sonic branding). Obenem je tudi mama na kvadrat. V vsem tem vrtincu obveznosti si je vendarle podarila nekaj trenutkov zase. Z veseljem je prišla na preobrazbo.

ani-kraševec

Dieta Ane Krašovec, ki je v letu in pol izgubila 90 kilogramov

Katja Božič
2. 3. 2024, 13.45

Dobro leto je minilo, odkar smo v Jani objavili zgodbo o Ani Krašovec, Velenjčanki, ki je brez pomoči, z lastno voljo shujšala kar devetdeset kilogramov, medtem ko je bila prej dolga leta ujeta v 160-kilogramsko telo, utrujena in brezvoljna. Ta njen dosežek, predvsem pa energija in volja, ki ju je ob tem dobila, so tako neverjetni, da smo se jo odločili natančno izprašati, kaj za vraga počne, da ji uspeva. Ključ do vsega je srce, pravi radostno. Moraš se sprejeti, odpreti srce, in čeprav še nisi tam, občutiti srečo, kot da so kilogrami že splahneli!

eksotične-živali

Katerih eksotičnih živali ne bomo smeli imeti doma?

Sonja Grizila
1. 3. 2024, 05.00

Najbrž ste že kdaj ob cestah na podeželju videli v ogradah nenavadne jelene, dolgodlako govedo, lame in celo noje – prepričani ste lahko, da imajo rejci za tako velike tujerodne živali dovoljenje. Manj jasno pa je, ali imajo dovoljenje za strupene kače, pajke, škorpijone in leve, tudi kakšen krokodil bi se našel v domačih zbirkah. Pravilnik obstaja že od leta 2021, le seznam prepovedanih in dovoljenih živali še ni potrjen. Večine živali s trenutnega seznama sploh ne poznamo in prav lahko se zgodi, da iz ljubkega kuščarja, ki smo ga pritihotapili z dopusta, zrase dvometrska požrešna pošast.

larisa Carli

Formula za uspešno prodajo - kako uspeti na Etsyju

RENATA UCMAN
29. 2. 2024, 16.08

Etsy je mednarodna spletna platforma, na kateri se prodajajo rokodelski izdelki. Lani je imela že okoli sedem milijonov prodajalcev in okoli sto milijonov kupcev. Tudi skupina Slovenski podjetniki na Etsy na družbenem omrežju Facebook ima že več kot šest tisoč članov, ki si med seboj pomagajo z nasveti. Med njimi so tudi ustvarjalke in podjetnice, ki so nam pojasnile, kako uspeti na Etsyju. Računovodskega strokovnjaka pa smo povprašali, kaj je treba po zakonodaji urediti za tako mednarodno poslovanje.

semena, denar

Privatizacija narave: Kje lahko kupite slovenska semena?

Marija Šelek, marija.selek@jana.si
29. 2. 2024, 06.00

Opazili smo zapis ogorčene vrtičkarice, ki je želela v trgovini kmetijske zadruge v Bovcu kupiti nekaj vrečic semen. Bila je zgrožena, ker je na polici našla semena zgolj enega italijanskega podjetja. Mar niso vsaj trgovine naših kmetijskih zadrug po Sloveniji utrdbe »domačega«? S semeni bomo imeli še velike težave, z avtohtonimi semeni, ki zagotavljajo setev rastlin, primernih za uspevanje v našem okolju, pa sploh. Mačehovski in pišmeuhovski odnos pristojnih institucij, češ saj smo ja enotni trg EU, pa tudi ne vliva upanja. Je samo civilnim pobudam in aktivistom že deset let jasno, da se dogaja plenjenje narave? Semena bi morala močno skrbeti tudi tiste, ki nimamo lastnega vrta.

laznivci na zmenku1

Prigode, da te kap: Lažnivci na zmenku

Vesna Meško
28. 2. 2024, 13.00

Morda se zdijo izmišljotine pikantna začimba pri spoznavanju potencialnega partnerja, a serviranje neresnic pušča zgolj grenak priokus in razočaranje. Laž ima kratke noge, zato na njej res ni modro graditi odnosov. Odpravili smo se na lov za prigodami, ki razkrivajo, kako bogato domišljijo imajo nekateri lažnivci. Kaj so nam zaupali tisti, ki so se znašli v vrtincu laži? Malce za smeh, malce pa v poduk delimo z vami štiri kratke zgodbe o lažnivcih, ki so šele v živo odložili masko.

koledar marec dan izklapljanja

Koledar neuradnih praznikov za mesec marec

Jelka Sežun
28. 2. 2024, 08.00

Enaintrideset marčnih dni, enaintrideset razlogov za žur. No, v resnici še več, ker se kakšen dan lahko slavi tudi več stvari. Začnite kovati načrte, kaj boste počeli na dan zobne proteze.

smucanje aamodt kilde profimedia-0836589819

Vrhunski šport je postal gladiatorstvo

Tina Nika Snoj
28. 2. 2024, 03.00

Potrgane kolenske vezi, zlom golenice, poškodovan gleženj, izpahnjena rama, ureznine in množica operacij. Še v nobeni smučarski sezoni doslej ni bilo toliko hudih padcev in tako številnih poškodb med največjimi zvezdami belih strmin. Kaj je krivo zanje, nam je povedal prof. dr. Rado Pišot, kineziolog, raziskovalec in direktor Znanstveno-raziskovalnega središča Koper.

zloraba

Nemi krik žrtve pedofila: Spolno zlorabljena pri petih letih

V.M.
27. 2. 2024, 09.00

Kako povedati zgodbo o spolni zlorabi otroka? Kako oblikovati besede, da ne bodo bolele? Nemogoče. Pred vami je izpoved danes 42-letne ženske, ki je žrtev pedofila postala v prvih letih svojega življenja. Prvič se je zgodilo vsem na očeh, na bližnjem bazenu. Vsako poletje je bil drznejši, njeni spomini pa gosti kot blato v močvirju. Ko je v najstniških letih vanjo pljusknila preteklost, jo je spoznanje posrkalo vase in jo katapultiralo na dolgo pot spoprijemanja – s preteklostjo, z njim in s samo seboj.

janina-večerja

Kam gremo na večerjo z Denisom Avdičem?

Jelka Sežun
27. 2. 2024, 07.30

Tole je zadnji poziv – samo še do petka imate čas, da se prijavite. Resno mislimo. V petek se zaloputne zadnje okno priložnosti. No, do naslednjič.

petric6

Najžlahtnejši del naše družbe

Jelka Sežun, jelka.sezun@jana.si
27. 2. 2024, 05.00

Ni mogoče bolje povedati, kot je na svojem Facebooku napisala letošnja nominiranka, mag. Jožica Frigelj: »Kajti to ni tekmovanje, je le promocija odličnega dela.« Prav o tem govorimo – in se zato vedno skrbno izogibamo besedi »zmagovalka«. Ni tekmovanje in vse so zmagovalke, četudi je Slovenka leta samo ena. Za leto 2023 je to Ana Petrič, direktorica Centra starejših Notranje Gorice. Hvala, ker ste nam jo pomagali izbrati.

lea-madarasi

Cvetje, ujeto v večnost: Lea Madarasi ustvarja čudovit nakit

Lara Jelen
25. 2. 2024, 08.05

Si predstavljate, da bi se vaš dan začel z nabiranjem in sušenjem cvetja ter drugih rastlin, nadaljeval pa z ustvarjanjem nakita, v katerega bi lahko izlili (poleg epoksi smole) vso svojo ljubezen do narave in pozitivno energijo? Sliši se sanjsko, in točno take sanje živi Lea Medarasi, podjetnica začetnica, ki je, utrujena od dolgočasnih pisarniških služb, zbrala pogum ter stopila na lastno ustvarjalno in pisano pot. Tekst: LARA JELEN foto: osebni arhiv Lee Madarasi

Magda Planinšek

Janina preobrazba: Srčna hvala ljubečima sinovoma

Andreja Comino
25. 2. 2024, 07.00

»Največ, kar ima lahko človek v življenju, so lepi odnosi. Če si srčno povezan s svojimi najbližjimi, si najbogatejši človek na svetu, ne glede na to, koliko materialnega premoženja imaš,« je prepričana 63-letna Magda Planinšek, ki je prekipevala od sreče, ko jo je poslovna partnerka njenega sina prijavila na našo preobrazbo. »Še sanja se vam ne, kakšno tremo sem imela! Preden je bilo treba oditi na lepšanje, me je kar malo zvilo,« je priznala.

Društvo za zaščito polpismenih

Društvo za zaščito polpismenih: Nafake so lahko zelo zababne

Nika Grizila
23. 2. 2024, 05.00

Na družbenih omrežjih, forumih in drugih spletnih mestih je mogoče naleteti na vse vrste piscev, od tistih s skoraj nerazumljivimi sporočili do takih, ki pišejo v knjižni slovenščini. Splet je prava ropotarnica slabo napisanih komentarjev, objav in drugih zapisov. Včasih gre za nepoznavanje slovnice, drugič za napačne prevode ali narečno izražanje. Zgodi se tudi, da besedilo nima nikakršnega smisla. S tovrstnimi objavami se zabavajo na strani Društvo za zaščito polpismenih. V komentarjih pod ponesrečenimi zapisi se izražajo v pokvečenem jeziku, povzetem prav iz omenjenih zapisov.

kriselj brez telefona (2)

Življenje brez mobilnega telefona

Urška Krišelj Grubar
23. 2. 2024, 04.00

V nesreči razbiti telefon mi je dal misliti. Čez noč sem se mu odrekla. Sprašujejo me, kako preživim. Ali je kaj bolj obremenjen moj mož in kličejo njega. Kako se dogovarjam za intervjuje? Kaj pa, če se kaj zgodi? Sem zaradi tega izgubila kakšnega človeka? Mi je kdo zameril, ker nisem dosegljiva? Kdaj se bom priklopila nazaj?

družina-bera-iz-komende

Pomagajte nam rešiti hišo (in hčerkino zdravje)

Marija Šelek, marija.selek@jana.si
22. 2. 2024, 06.00

Kako si sestaviti življenje, potem ko v hiši, za katero si prodal stanovanje, postrgal prihranke in se še zakreditiral, ne moreš več živeti? Še ena v nizu zgodb poplavljene Slovenije, boste verjetno zamrmrali. Družina Bera se tega zaveda, a prvič v življenju ne vidijo drugega izhoda kot sodržavljane prositi za pomoč, za kakršenkoli prispevek za sanacijo hiše. Postavili so si jo pred 14 leti, v posebnih, kontroliranih pogojih je bila izdelana v tujini, saj so z njo hoteli resno bolni hčerki omogočiti bolj zdravo okolje. Odkar od avgusta ne morejo več živeti v njej, je hčerka neprestano bolna, kar dolgoročno ogroža njeno srce, njeno življenje.

zalivski tok (1)

Nas čaka kolaps Zalivskega toka?

Katja Božič
22. 2. 2024, 06.00

Z novo študijo, objavljeno v reviji Science Advances, znanstveniki resno opozarjajo na znamenja, ki nakazujejo na kolaps atlantske meridionalne cirkulacije, katere del je tudi Zalivski tok. Ta naj bi se zgodil enkrat v 21. stoletju. Nekatere zgodnejše študije so ga napovedovale že prihodnje leto oziroma med letoma 2025 in 2095, kar bi Evropi prineslo postopno ohlajanje in mraz ter dvignilo morsko gladino na vzhodni obali Severne Amerike.

tropska-hiša-oaza

Ščepec ogrožene divjine

Biba Jamnik Vidic
22. 2. 2024, 05.00

Morda veste, katera je najnevarnejša dvoživka na svetu, ki lahko s svojim strupom ubije deset ljudi? Poznate največjega kopenskega mehkužca, največjega pajka na svetu, orjaškega škorpijona, največjega ščurka, najmanjšega evropskega glodavca, najmanjšo vrsto pravih opic ali pa morda vrsto krokodilov, ki jih na svetu živi le še 250? Vse te živali in še mnogo drugih, okoli 170 vrst, od leta 2020 domujejo v središču Celja.

kralj1 profimedia-0841590015

Hudič hodi na kup srat'

Jelka Sežun, jelka.sezun@jana.si
22. 2. 2024, 04.00

Angleži imajo pregovor »it never rains but it pours«, ki pomeni nekaj takega kot nesreča nikoli ne pride sama, in v zadnih tednih zelo dobro ponazarja zdravje v britanski kraljevi družini. Če bi znali slovensko, bi najvišji vrhovi britanskega dvora bržkone bridko zavzdihnili, hudič hodi na kup srat'. Oh, pa še kako. In zdaj je to že kar velik kup.

gso

Mutanti so pred vrati: Evropa se odpira gensko spremenjeni hrani

Vasja Jager
21. 2. 2024, 07.00

Sedaj je že moč napovedati, da v prihodnjih letih na police slovenskih trgovin in mize slovenskih potrošnikov pospešeno prihaja hrana, pridelana iz gensko spremenjenih rastlin. In glede na zmogljivosti velikih pridelovalcev lahko pričakujemo, da bodo živila, pridobljena z metodami, ki utegnejo imeti vrsto škodljivih učinkov, povsem izpodrinila naravno pridelano hrano.

Schellenburg

Koliko knjig za stanovanje v Schellenburgu?

Sonja Javornik
21. 2. 2024, 06.00

Ob podatkih, da so nova elitna stanovanja v Vili Schellenburg za milijon in več evrov šla v roke kupcem, ki so večinoma prinesli kar kovčke z gotovino, smo mnogi ostali brez besed. Slovenija je očitno res vse bolj država dveh vzporednih svetov. Tistih, ki se cenijo visoko, veliko višje od večine, in nas, ki ne razumemo, zakaj je, recimo, preprodaja nekih dobrin ali materiala vredna več kot umetniško delo, ki nastane iz nič in nam lahko spremeni svet. Ali vsaj pogled nanj.

gaza - shutterstock

Tokrat ne poglejte stran

Jelka Sežun
21. 2. 2024, 05.00

Siti ste vojne v Gazi, razumemo. Dovolj imate Izraela, Palestine, spopadov, posnetkov mrtvih in pohabljenih otrok, razumemo. Ampak tokrat ne poglejte stran. Preberite do konca.

ukrajina, vojna

Odštevanje do zloma: Kaj prinaša tretje leto vojne v Ukrajini

Vasja Jager
21. 2. 2024, 04.00

Izčrpana ukrajinska vojska je brez zahodne pomoči v denarju in orožju prepuščena sama sebi proti mašineriji za množično uničevanje Vladimirja Putina, ki počasi, a zanesljivo dobiva spopad, ki je v resnici že tretja svetovna vojna. In v katerem je že umrlo blizu pol milijona ljudi – če koga v Moskvi, Kijevu, Washingtonu ali Bruslju to sploh še zanima.

kipec slovenka leta

35. kipec že čaka na Slovenko leta: Tudi letos ga je ustvarila Ljubica Ratkajec Kočica

LARA JELEN
20. 2. 2024, 09.00

To je torej že 35. kipec za Slovenko leta, podoben tistim iz prejšnjih let, a hkrati edinstven, poseben in veličasten. Ljubica Ratkajec Kočica, ta naša (ja, zdaj jo imamo že čisto za svojo) umetnica, slikarka in kiparka, nas vedno znova navduši. Simbolika, ki jo je tudi letos vtkala v kipec z najvišjo mero elegance in dovršenosti, bo prav kmalu krasila domačo poličko ženske, ki je po vašem mnenju najbolj zaznamovala leto 2023 in ga s svojim delovanjem tudi obogatila.