Ekološka kmetija

Mama 8-letnika, ki mu je na ekskurziji odtrgalo lasišče, z ostrimi besedami nad šolo

R.T.
26. 4. 2024, 08.35
Posodobljeno: 26. 4. 2024, 08.51
Deli članek:

Šolski izlet celovških osnovnošolcev na lokalno ekološko kmetijo se je za enega učenca končal v hudih bolečinah in trajnih poškodbah. Zdaj sta o dogodku spregovorila mama poškodovanega otroka in kmet.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Poročali smo že, da so se učenci ene od osnovnih šol v Celovcu prejšnji petek podali na izlet na ekološko kmetijo na območju Šentvida ob Glini. 23 šolarjev si je kmetijo ogledalo v spremstvu dveh učiteljev in lastnika kmetije, a se je v mlinu, v katerem meljejo žito, pripetila tragedija. Kot poroča avstrijski Kleinezeitung, se je osemletni učenec s svojimi nekoliko daljšimi lasmi zapletel med mlinska valja, pri čemer mu je odtrgalo del lasišča. Dečka, ki je močno krvavel, so na kraju oskrbeli reševalci in ga nato prepeljali v celovško bolnišnico, ekskurzija pa se je nemudoma končala tudi za preostale povsem pretresene šolarje.

Časnik danes poroča, da je nesrečni osemletnik uspešno prestal operacijo, na katero ga zdaj spominja kar 17-centimetrski šiv v obliki polmesca. Z glave mu je namreč odtrgalo kožo, zato so jo morali kirurgi napeti z drugih delov skalpa. Zdravniki zdaj upajo, da se bo rana uspešno zacelila.

Vse okoliščine dogodka še niso razjasnjene. Preiskava je še v teku, policija pa primer obravnava kot povzročitev poškodbe iz malomarnosti. V šoli so pojasnili, da so na ekskurziji upoštevali vse smernice, v prostoru pa so se v času nesreče nahajale tri odrasle osebe.

Nad dogodkom je pretresen tudi lastnik kmetije, na kateri se je pripetila nesreča. Pojasnil je, da so šolarjem v zadnjih letih nudili že številne brezplačne ekskurzije, da se pobliže seznanijo z življenjem na kmetiji, a se doslej ni zgodila še nobena nesreča. »Po tej tragediji se seveda vprašaš, ali si storil kaj narobe, a ne znam povedati, kako se je nesreča zgodila,« je po poročanju časnika potarnal kmet, ki je dodal še, da v prihodnosti na njegovi kmetiji ne bo več ekskurzij.

Mama nesrečnega dečka je medtem šolo obtožila, da zadevo »trivializirajo,« saj da v času nesreče ni bilo poskrbljeno za varnost učencev. Ti so se lahko po njenih besedah preveč približali mlinu, medtem ko so odrasli stali nekje za vogalom. Mama upa, da bo z zadevo opravila policija.