Mnenja

Katarina Keček

Onkološka bolnica št. 6196: Generalno čiščenje pralnega stroja

Katarina Keček
29. 11. 2023, 05.30

Trikrat sva se srečala z dr. Velikonjo. Vsakič mi je zapel isti refren: »Mlada rit, mlada rit …,« in jaz sem se temu smejala. Ne bom šla v podrobnosti, verjamem, da vas ne zanimajo, samo to lahko rečem, da je odlično opravil svoje delo.

uvodnik shutterstock

Janin uvodnik: Krave, rogate in svete

Sonja Grizila
28. 11. 2023, 03.00

Dva hleva sem res zelo dobro poznala – pri enih in drugih starih starših. Kakšne posebne razlike ni bilo, le da je bil eden večji od drugega. Krave so se ali pasle ali pa so iz jasli otepale sveže nakošeno travo oziroma seno. So bile usrane? Večinoma da.

gospodinja

Nevrotična gospodinja: Ko ga naženeš …

Sonja Grizila
25. 11. 2023, 08.00

V neki čakalnici, saj veste, da je bila ambulanta, kaj pa drugega, sem se na smrt dolgočasila. Brskala sem po telefonu, ampak tudi tozadevnih zanimivosti zmanjka. Znova sem si ogledala vseh 7273 shranjenih fotografij, je pa ekran premajhen, da bi se šla kakšne igrice, zato sem globoko zazehala in se ozrla naokoli, ali je kdo pripravljen na pogovor. Ni nujno, da ravno o zavoženem zdravstvu, celo kuharski recepti bi prišli prav, samo da mine čas. A ni nihče kazal navdušenja za klepet z menoj, ker so vsi strmeli v telefone. Fak.

Majda Juvan

Ni mi vseeno: Guru

Majda Juvan
24. 11. 2023, 08.00

Življenje postaja vedno bolj zapleteno, stiske vedno večje. Gre za stanja, ki jim niti imena ne vemo. Strah, tesnobnost, negotovost, anksioznost … Česa boljšega si prodajalci megle, kot jim pravim, res ne bi mogli želeti.

Dragica Kraljič

Navaden dan nenavadne mame: Preizkušnje

Dragica Kraljič
23. 11. 2023, 08.00

Tudi midva končujeva z letošnjimi krompirjevimi počitnicami. Prav velikega krompirja nisva imela z njimi, no, mislim, da se lahko temu mnenju pridružijo mnogi. Saj vem, veliko je reči, ki jih lahko krivimo za slabo letino. Seveda pa tu mislim na krompir v prenesenem pomenu. Čeprav tudi tisti krompir z njiv letos ni bil ravno za v zgodovinske knjige.

študetnska selitev

Ob robu: Pogovoriti se moramo o gentrifikciji

Jelka Sežun
22. 11. 2023, 05.00

Pa jo imamo, besedo meseca: gentrifikacija. Vsepovsod je, še posebej strastno si jo ljudje lučajo v glavo, kadar se pogovarjajo – ne, popravimo tole na »prepirajo« – o Ljubljani. Nedavno so odprli tudi razstavo z naslovom V Ljubljani se moramo resno pogovoriti o gentrifikaciji.

Katarina Keček

Onkološka bolnica št. 6196: Mlada rit

Katarina Keček
22. 11. 2023, 04.00

Nisem preskusila vseh nemedicinskih terapij, namenjenih zdravljenju raka. Pravilneje rečeno, nisem še. Ogromno jih je in nikamor se mi ne mudi. Moram priznati, da me močno privlači to raziskovanje neznanega, nekatere teorije o delovanju našega telesa so privlečene za lase, drugih ne razumem dobro, ker so preveč zakomplicirane in imam premalo znanja, tretje so pa morda celo preveč preproste in jih zato ne jemljem prav resno.

uvodnik nov

Janin uvodnik: Kdo razume pekel v Sveti deželi?

Sonja Grizila
21. 11. 2023, 03.00

Prejšnji četrtek zjutraj so bila vrata Judovskega kulturnega centra v Ljubljani porisana z zelo nedvoumnim sporočilom – zgoraj je bila nacistična svastika, v sredini velik enačaj in spodaj Davidova zvezda. Razburjenje je bilo veliko, tudi tuji diplomati so se čudili, češ kako so lahko tako umirjeni ljudje v tako lepo deželi naredili nekaj tako prostaškega.

gospodinja

Nevrotična gospodinja: Pucaž

Sonja Grizila
18. 11. 2023, 08.00

Pred dnevi me je zagrabilo nekaj, kar moj cenjeni soprog imenuje pucaž.

Majda Juvan

Ni mi vseeno: Vojna

Majda Juvan
17. 11. 2023, 08.00

V svetu trenutno divja okoli 20 vojn. Ali pa morda 50? Podatki so različni. Eno so spopadi, drugo pa vojne. A smrt je smrt. Orožje pobija zelo učinkovito.

Dragica Kraljič

Navaden dan nenavadne mame: Razumeti

Dragica Kraljič
16. 11. 2023, 08.00

Zjutraj in dopoldne se je narava tudi tukaj razbesnela.

Katarina Keček

Onkološka bolnica št. 6196: Olje, ki zdravi vse razen smrti

Katarina Keček
15. 11. 2023, 06.00

Mnogi so mi zaupno prišepnili, naj za boj proti rakavim celicam in podporo imunskemu sistemu jemljem izvleček iz mareličnih jedrc, znan tudi kot laetril in vitamin B-17, ki naj bi nas po nekem verovanju očuval pred napadom kancerogenih celic.

ženska

Prostovoljno pred poroto: Ujela me je pri kraji

Uredništvo
15. 11. 2023, 05.00

Mojca je na sejmu v žep pospravila izdelek, ki ga je želela kupiti, a ga ni, ker jo je prodajalka ignorirala. Za povrh je njeno dejanje videla še hčerka, ki se sedaj sprašuje, kaj se vendarle dogaja z njeno mamo. Mojca je sedaj v veliki stiski: 'Kaj lahko sploh naredim?'

ob robu

Ob robu: Kako improviziraš skupinsko posilstvo

Jelka Sežun
15. 11. 2023, 03.30

Že takoj na začetku pošteno priznam – nisem pravnica. Evo, zdaj veste. Sem pa človek, ki logično razmišlja, in me pravne akrobacije, o katerih včasih poročajo v črni kroniki, zmedejo – na primer nedavni Nenavadni primer improviziranega posilstva, o katerem so prejšnjo sredo poročali časopisi. Takrat je namreč prišlo na dan, da je višje sodišče razveljavilo sodbo zaradi posilstva lanskega marca.

uvodnik

Janin uvodnik: Vam ledeni kri?

Sonja Grizila
14. 11. 2023, 03.00

Meni je, najprej je ledenela, potem pa pošteno zavrela, ko sem prebrala dopis ministrstva za delo, družino in socialne zadeve vsem CSD v državi. Najbrž ta hip zelo boli glava številne socialne delavce, ki se ukvarjajo z otroki razdrtih partnerskih zvez in so slepo sledili doktrini, da je treba na vsak način ohranjati stike otrok z obema roditeljema – tudi če je kateri nasilen, brezbrižen ali celo v zaporu.

gospodinja

Nevrotična gospodinja: Neizživeti arhitekt

Sonja Grizila
11. 11. 2023, 08.00

Ko začne cenjeni soprog skrivaj telefonirati okrog vogalov, se mi krvni tlak dvigne do nevarnih višin.

Majda Juvan

Ni mi vseeno: Eden blebeta, drugi gara

Majda Juvan
10. 11. 2023, 08.00

Pravice!? Vsi razpredamo o njih. Tudi tisti, ki dvomimo, da je vse, kar si nekdo zamisli, res pravica. Da je nikoli ni preveč. Za nas »metuzaleme«, ki s težavo razumemo, da pravice nimajo nič z dolžnostmi, je to hudo spolzek teren. Priznam.

Dragica Kraljič

Navaden dan nenavadne mame: Črno-beli svet

Dragica Kraljič
9. 11. 2023, 08.00

Katarina Keček

Onkološka bolnica št. 6196: Ni čudežnih zdravil, žal

Katarina Keček
8. 11. 2023, 05.00

Slovensko tržišče ponuja pestro paleto alternativnih in drugih naravnih metod za zdravljenje in preprečevanje raka, a večina nima nobenih znanstvenih dokazov, da pozitivno vpliva na naše zdravstveno stanje.

upokojenka

Prostovoljno pred poroto: Med možem in sinom

Uredništvo
8. 11. 2023, 04.00

Upokojenka Marica se je znašla med dvema ognjema. Mož bi rad, da uživa v pokoju, sinu pa se zdi samoumevno, da mu bo brezplačno pomagala v službi.

uvodnik2

Janin uvodnik: Elegija o nakupovalnem vozičku

Jelka Sežun
6. 11. 2023, 16.00

Če so vam naklonjeni bogovi in slovenski šolski sistem podarili dobro znanje angleščine, si oglejte posnetke zaslišanj z uradne preiskave o tem, kako se je vlada Borisa Johnsona leta 2020 spopadla s covidom.

gospodinja

Nevrotična gospodinja: Ne bom vegetarijanec pa amen!

Sonja Grizila
4. 11. 2023, 08.00

Babica je bila že ves teden živčna, ker je pričakovala tri aktivistke iz seniorskega kluba, ki so od hiše do hiše pobirale podpise proti mučenju živali.

Majda Juvan

Ni mi vseeno: Eni res imajo

Majda Juvan
3. 11. 2023, 08.00

Podatek ni nov, vsake toliko pa na novo zakroži. Že pred časom ga je izračunal ekonomist dr. P. Damjan. Vsega en odstotek Slovencev ima v lasti kar 25 odstotkov vsega našega premoženja. Vsakršnega.

Dragica Kraljič

Navaden dan nenavadne mame: Kako nekaj prijaznih besed naredi človeku dan lepši

Dragica Kraljič
2. 11. 2023, 08.00

Torkov večer je. In sicer tisti torek, za katerega so še pred nekaj dnevi napovedovali, da bo dež in v hribih sneg. Tisti torek, ko sva se morala z Janekom odpraviti v mesto k zdravnici.

zirovnica Čopova 1 - Jost_Gantar

Od kod v Žirovnici toliko znamenitih mož?

Sonja Grizila
2. 11. 2023, 08.00

Nekatere slovenske kraje smo obiskali, ko smo hodili v osnovno šolo, problem je le, ker – no, za nekatere je pač tisto obdobje že zelo daleč. Pa je pametno znova iti, ker se odpre svet, ki ga ne moreš izbrskati niti iz knjig niti s spleta, a je tako rekoč v naših genih. Žirovnica, na primer – eden od krajev je Vrba in vsi seveda vemo, da se je tam rodil Prešeren. Toda nedaleč proč je tudi rojstna hiša Matije Čopa, Franca Saleškega Finžgarja, Janeza Jalna in replika čebelnjaka staroste slovenskega čebelarstva Antona Janše. Žirovnica ima vsekakor največ muzejev na svetu na število prebivalcev – šteje 4.400 duš.