Novice / Slovenija

železniška postaja jesenice

Ministrica Bratušek odredila revizijo nadgradnje jeseniške železniške postaje

J.V.
11. 4. 2024, 09.25

Ministrica Alenka Bratušek je odredila revizijo projekta nadgradnje železniške postaje Jesenice. Kot je znano, bo projekt stal vsaj 170 milijonov evrov. Še tri leta nazaj je uradna vrednost projekta znašala 81 milijonov evrov.

reševalna akcija grs planinec

Foto: Gorski reševalci na pomoč planinkam, ki so obtičale na Krnu

D.K.
11. 4. 2024, 08.30

Gorske reševalke in reševalci Društva GRS Tolmin so v včeraj posredovali na območju Krna, kamor so na pomoč odhiteli trem planinkam.

Urška Bogataj

Urša Bogataj se po lanskem rojstvu sina Tima vrača v skoke

D.K./STA
11. 4. 2024, 08.00

Olimpijska zmagovalka Urša Bogataj si je januarsko tekmo svetovnega pokala smučarskih skakalk na Ljubnem ogledala z otroškim vozičkom. Potem ko je marca lani prekinila športno pot, je januarja namignila, da jo bolj kot nazaj na skakalnice vleče v drugo stran. Zdaj bo pomagala mladim v Državnem panožnem nordijskem centru (DPNC).

858531_059-ambulanta_neopredeljeni2

Število Slovencev brez osebnega zdravnika se iz meseca v mesec drastično povečuje

Žiga Kariž
11. 4. 2024, 05.55

Več kot 100.000 slovenskih državljanov nima izbranega osebnega zdravnika, med njimi so tako otroci kot ostareli. Težave še vedno rešujemo z ambulantami za neopredeljene.

grafit, nanos, jezus 1

Na Nanos poslej le v spremstvu Jezusa?

Danijel Cek
10. 4. 2024, 21.55

»Iskreno povedano, ne vemo, ali storilca vodi višji cilj ali le zlorablja Jezusovo ime za grafitiranje. V vsakem primeru povzroča škodo, zavaja planince in kazi naravo,« nam je o grafitih, ki so se v pojavili ob poti na Nanos, povedal markacist postojnskega planinskega društva Matevž Kovačič. Na skoraj 20 skal je nekdo s sprejem napisal Jezusovo ime, narisal srca ali nalepil živordeče plakate.

tolminska korita, sanacija

Zaradi sanacije podora Tolminskih korit ne bodo odprli še dva meseca

Mitja Marussig
10. 4. 2024, 21.10

Odločitev je padla: jutri začenjajo zahtevno sanacijo podora, ki se je sprožil nad cesto v dolino Polog. Trajala bo skoraj dva meseca, medtem pa bodo Tolminska korita, najprivlačnejša in množično obiskana zanimivost v Posočju, zaprta. »Želeli smo, da bi se obnova odvijala hitreje, a je žal prezahtevna, da bi hiteli,« pravi podžupan občine Tolmin Tomaž Štenkler.

cg_rogatec_primerno_oblacenje_3

Prekratke majice in predolgi nohti so odslej na OŠ Rogatec prepovedani

M.G.
10. 4. 2024, 20.35

Osnovna šola Rogatec je te dni zaradi pravilnika o oblačenju učencev, ki so ga uvedli 20. marca, v središču pozornosti širše javnosti. Pravila so oblikovali v sodelovanju s strokovnimi delavci šole, učenci in starši, katerih mnenje je bilo zelo pozitivno, saj so celo predlagali, da bi dodali prepoved ličenja. Soglasno so jih podprli tudi v svetu šole.

zalivke zobozdravnik

Konec s črnimi zobnimi zalivkami - z letom 2025 bodo prepovedane

A. M./STA
10. 4. 2024, 20.31

V Evropski uniji bosta od 1. januarja prihodnje leto prepovedana uporaba in izvoz amalgamskih oziroma črnih zobnih zalivk, predvideva politični dogovor Evropskega parlamenta in Sveta EU o predlogu revizije uredbe o živem srebru, ki so ga danes z veliko večino potrdili evropski poslanci.

ukrajina-vojak-uniforma

Zagon mirovnega procesa za Ukrajino

A. M./STA
10. 4. 2024, 19.50

Švicarska vlada je danes napovedala, da bo 15. in 16. junija blizu Lucerna gostila konferenco na visoki ravni, katere namen je zagnati mirovni proces za Ukrajino. Rusija je že dala vedeti, da se je ne bo udeležila, jo pa je že kritizirala kot jalovo pobudo ameriške Demokratske stranke pred predsedniškimi volitvami v ZDA.

899581_f049_viadukt_vinjan-010

Zahtevajo, naj se gradnja levega tira od Divače do Kopra začne čim prej

Jan Klokočovnik
10. 4. 2024, 19.45

»Stremimo k temu, da se delo na levem, vzporednem tiru začne nemudoma po zaključku del na prvem tiru,« je po srečanju s predstavniki Komisije za spremljanje gradnje drugega tira Divača–Koper in s primorskimi poslanci pojasnil koprski župan Aleš Bržan. Zavzeli so se za čimprejšnji začetek gradnje levega tira, in sicer najkasneje v začetku leta 2026.

Dušan Smodej

Smodej iz afere Fotopub kljub očitkom spolnih zlorab med nominiranci beneškega bienala

J.V./STA
10. 4. 2024, 18.40

Še ne dve leti potem, ko je policija začela preverjati sume domnevnih kaznivih dejanj spolnega nasilja na podlagi anonimnih prijav, ki so bremenile vodjo društva Fotopub Dušana Smodeja, se je njegovo ime pojavilo med imeni govorcev na beneškem forumu za kuratorje sodobne umetnosti in finalistov nagrade za mladega likovnega kritika, piše portal N1.

obala, turizem, e-skiro

Do polne pokojnine s 40 leti dela ali 67 leti starosti

Saša Dragaš
10. 4. 2024, 17.40

Izhodišča za reformo pokojninskega sistema, ki so jih lani pripravili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, so obtičala v medresorskem usklajevanju. Trd oreh so bržčas predlagane ugodnosti – višja odmerna stopnja in zagotovljena pokojnina za 40 let delovne dobe. Reforma, s katero EU pogojuje koriščenje denarja za okrevanje in razvoj, sicer predvideva dvig upokojitvene starosti.

banka slovenije

Spet hekerski napad? Tokrat spletna stran Banke Slovenije

A. M.
10. 4. 2024, 17.17

Spletna stran Banke Slovenije je nedosegljiva, težave so bile nekaj časa tudi z dostopnostjo vladnega portala gov.si in spletne strani predsednice republike. Odzivov uradnih institucij glede razlogov za težave še ni.

Ladi Rožič

Kaj se dogaja v podjetju Nama IN? Neutemeljeno poskušajo odpustiti sindikalno zaupnico

A. M./STA
10. 4. 2024, 14.45

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije so prepričani, da je bila izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi sindikalni zaupnici Lidiji Kaplan v podjetju Nama IN neutemeljena in nezakonita. Skladno s tem od Name IN zahtevajo preklic odpovedi pogodbe o zaposlitvi, od Zavarovalnice Triglav, ki je večinski lastnik podjetja, pa pregled njegovega poslovanja.

sončne celice

Kaj prinaša uredba? Na nekaterih objektih sončne elektrarne obvezne

S.R./STA
10. 4. 2024, 14.02

V soboto bo v veljavo stopila uredba o podrobnejših pravilih urejanja prostora za umeščanje fotonapetostnih naprav, v katerih so podrobneje opredeljena pravila za postavljanje sončnih elektrarn. Ponekod bodo sončne elektrarne obvezne, sicer investitor ne bo prejel gradbenega dovoljenja.

Boštjan Poklukar

Poklukar: Policija po streljanju v Beogradu, Pragi in na Finskem deluje v spremenjenem kontekstu

S.R./STA
10. 4. 2024, 11.57

Notranji minister Boštjan Poklukar se bo glede dogajanja v zadnjih dnevih, povezanega z grožnjami z nasiljem na šolah, sestal z ministrom za izobraževanje Darjo Feldo.

DHL

DHL Express na Brniku začel gradnjo novega logističnega centra

S.Č./STA
10. 4. 2024, 11.23

Ponudnik logističnih storitev DHL Express Slovenija je pretekli teden začel gradnjo novega logističnega centra na Brniku. V izgradnjo 8400 bruto kvadratnih metrov velikega objekta, v katerem se bo lahko obdelalo približno 3500 paketov na uro, bo podjetje vložilo 21 milijonov evrov. Gradnja se bo zaključila predvidoma prihodnje leto.

slovenska vojska

Slovenska vojska bo letos in prihodnje leto delno preoblikovala svojo strukturo in organiziranost

S.Č./STA
10. 4. 2024, 11.07

Obrambni minister Marjan Šarec je v torek podpisal usmeritve za preoblikovanje in organiziranost Slovenske vojske (SV). Kot so na ministrstvu zapisali v današnjem sporočilu, SV nadaljuje krepitev vojaških in obrambnih zmogljivosti ter preoblikovanje prostorske organiziranosti vojske, kar bo prilagojeno novim mednarodnim varnostnim izzivom.

d14_romskivrtecgasilci

Požar romskega vrtca odmeva, gasilci pa imajo počasi vsega dovolj

L. Markelj
9. 4. 2024, 21.15

V romskem naselju Dobruška vas so imeli lani 23 gasilskih intervencij, letos pet. Vse intervencije so potekale sredi noči, ko je težko zbrati že ekipo za pomoč.

podpisi peticija palestina

Podpisniki peticije Poziv za Palestino predložili podpise

A. M./STA
9. 4. 2024, 20.28

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in zunanja ministrica Tanja Fajon sta danes sprejeli podpisnike peticije Poziv za Palestino, ki so povezani v civilno iniciativo. Sogovorniki so izmenjali poglede na bližnjevzhodni konflikt, pri čemer so podpisniki slovenski politični vrh pozvali k odločnejšemu ukrepanju.

Rusko veleposlaništvo

Po izgonu ruskega diplomata Slovenijo zapustili tudi nekateri ruski "študenti" na "izmenjavi"

J.V./STA
9. 4. 2024, 19.35

Diplomat z ruskega veleposlaništva, ki ga je Slovenija izgnala zaradi velikega povečanja ruskih propagandnih aktivnosti, naj bi po neuradnih, a zanesljivih informacijah s svojo mrežo sodelavcev poskušal vplivati na praznovanje 20. obletnice vstopa Slovenije v Nato. Decembra 2022 aretirana domnevna ruska vohuna neuradno nista bila bila del te mreže.

stanovanja, novogradnja, visoka cena, blok, nepremičnine

Cilj 10 tisoč javnih najemnih stanovanj bi za malenkost lahko celo presegli

Sanja Verovnik
9. 4. 2024, 19.00

Čeprav opozarjajo na težave s financiranjem, je mag. Črtomir Remec, direktor Stanovanjskega sklada Republike Slovenije, zadovoljen z napredkom pri gradnji neprofitnih stanovanj po vsej državi.

azilni dom ob dravi

Domačini azilantov v Središču ob Dravi nočejo

A. M./STA
9. 4. 2024, 18.42

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije Senad Jušić sta obiskala Policijsko postajo Ormož in župana Občine Središče ob Dravi Tonija Jelovico. Poklukar je o odločitvi vlade o azilnem domu dejal, da bo to izziv za policijo, a bodo varnost zagotovili. Stališč glede azilnega doma niso zbližali.

zdravko pocivalsek maska pl

Korona dobičkarji Počivalšek, Bitenc in Potočnikova kmalu pred sodnika

Nataša Markovič, Barbara Pance
9. 4. 2024, 17.25

Sodišče je za preiskovalno.si potrdilo informacijo, da so uradno začeli preiskavo proti domnevno največjim vojnim dobičkarjem v zdravstvu, nekdanjemu gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, njegovi desni roki Andreji Potočnik in dobavitelju medicinskih ventilatorjev Marku Bitencu, ki naj bi se v poslu s spornimi ventilatorji okoristili s slabima dvema milijonoma državnih evrov. Lastnik Geneplaneta pa je prav v času prodaje šel v investicijo nepremičnine in gradnjo vil na elitni lokaciji v hrvaški Istri.

slovenska policija

S stavko grozijo tudi policisti; nekaterim pethodno kosilo, njim so "vrgli zgolj pomije"

J.V./STA
9. 4. 2024, 16.35

Svet Policijskega sindikata Slovenije (PSS) je soglasno sprejel odločitev, da se preoblikuje v stavkovni odbor, je za STA povedal predsednik sindikata Rok Cvetko. Razlog je nekonsistentnost in neresnost vladne pogajalske skupine v pogajanjih za drugi steber, torej zaposlenih v državni upravi. Cvetko ne izključuje napovedi stavke.