Bitka za predsednika

Han v velikem finalu za vsega deset glasov premagal Brgleza

S.R.
13. 4. 2024, 19.58
Posodobljeno: 14. 4. 2024, 00.25
Deli članek:

Četveroboj v dvorani ljubljanskega hotela Union, kjer je potekal volilni kongres Socialnih demokratov, je postregel z dvema finalistoma. V drugem krogu sta se pomerila Matjaž Han in Milan Brglez, na koncu pa je v izjemno tesni tekmi slavil Han. Na rezultate je bilo treba počakati kar do polnoči.

Bobo
Finalista Matjaž Han in Milan Brglez

Sobota vsaj med člani, pripadniki in podporniki stranke SD poteka v znamenju volilnega kongresa. Za novega predsednika stranke so kandidirali Matjaž Han, Milan Brglez, Jani Prednik in Tadej Beočanin. Glede na število kandidatov je bilo pričakovati, da se lahko tekma za novega prvaka SD, ki jo je v zadnjem tednu s svojo kandidaturo začinil Han, prevesi v drugi krog. Glede na preštete glasovnice prvi krog ni postregel z zmagovalcem, v drugem krogu pa sta se pomerila Han in Brglez. V prvem krogu sta iz igre izpadla Jani Prednik in Tadej Beočanin. Han je prejel 115 glasov, Brglez 104, Prednik 96, Beočanin pa 69. Do končnega zmagovalca je bilo treba nato čakati kar do polnoči. Po poročanju STA je na koncu slavil Han. Mandat za vodenje stranke so mu delegati podelili s 182 glasovi, medtem ko jih je Brglez prejel 172.

Zbrane na maratonskem kongresu, ki se je ob zapletih pri štetju glasov zavlekel do polnoči, je na koncu nagovoril veliki zmagovalec Han, ki je dejal, da je bil kongres "zanimiv in kritičen, prav je tako" poroča Večer. Dejal je še, da sta se z Brglezom strinjala, da imata ne glede na rezultat obveznost, da stranko združita in peljeta naprej, kaj drugega da jim ne preostane. "Imamo odlične podpredsednike in predsedstvo in smo pripravljeni, da socialno demokracijo popeljemo na pot, da bo lahko znova vodila vlado. Potrudil se bom, da delujemo skupaj kot prijatelji in tovariši. Med nami ne sme biti zamer. Jutri je nov dan in SD je pripravljena na nove izzive," je še dejal po poročanju Večera.

Za glavno tajnico SD je bila izvoljena Živa Živkovič, podpredsedniki stranke pa so postali Meira Hot, Andreja KatičMatjaž Nemec in Luka Goršek.