Zakladnica zdravja

Vejice, ki skrivajo moč in zdravje, a jih pogosto spregledamo

Mare Koren
13. 4. 2024, 19.45
Deli članek:

Tokrat pišemo o drobnjaku, začimbi, brez katere si nedeljske juhe ne predstavljamo. Ali veste, da izvira iz osrednje Azije in da je odličen vir vitaminov, med katerimi prednjačijo predvsem vitamini A, B12 in C.

Dreamstime
Drobnjak lahko posadite tudi v lonček ali korito in ga imate pri roki vse leto.

Skoraj nobena kuhinja ne preživi brez drobnjaka, drobnih, votlih, ozkih zelenih listkov, ki so polni vitaminov, mineralov, posebnih olj in sestavin, ki prispevajo k zdravilnim lastnostim. Če preverimo učinkovine drobnjaka, ugotovimo, da vsebuje podobne učinkovine kot česen, le v manjših količinah, zato je primerna rešitev za tiste, ki ne marajo česna. V 100 gramih drobnjaka najdemo 50 miligramov vitamina C, kar predstavlja celo 85 odstotkov dnevne potrebe po tem vitaminu. V drobnjaku najdemo tudi gorčična olja in saponine. A previdno, nikar ga ne kuhajte ali dajajte v vodo, saj bo izgubil svoje zdravilne učinkovine. Prav tako ga po juhi posujte šele na koncu.

Preženite utrujenost, izboljšajte prebavo

Drobnjak zaradi visoke vsebnosti vitamina C odlično pomaga pri lajšanju simptomov spomladanske utrujenosti. Prav tako blagodejno vpliva na prebavo, saj odstranjuje črevesne zajedavce. Dokazano znižuje krvni pritisk in raven holesterola v krvi ter širi žile. Ima tudi diuretične učinke, saj spodbuja delovanje ledvic in skrbi za odvajanje toksinov iz telesa.

Zoper rakave bolezni

Strokovnjaki britanske univerze so ugotovili, da čebulice drobnjaka pomagajo zmanjševati nenormalno rast celic, ki je značilna za rakava obolenja. Drobnjak je odličen antioksidant, in čeprav ne spada med najmočnejše afrodiziake, med katere se uvrščata origano in majaron, se izvleček iz njegovih semen uporablja tudi kot odličen afrodiziak.

Odpravlja glivičnih bolezni

Drobnjak je odličen pri leni prebavi, saj spodbuja presnovo. Znano je, da odvaja vodo, je antiseptik in antimikotik, kar pomeni, da deluje proti glivičnim obolenjem. Primeren je za ljudi, ki jih muči slabokrvnost, pa tudi splošno izboljšuje počutje organizma.

Kako ga hranimo?

Če imate drobnjak posajen na domačem vrtu, ga lahko sveže nabranega hranite v hladilniku največ dva dneva. Sušenega nikar ne kupujte, saj izgubi ves vonj in okus, bolje je, če svežega drobno sesekljate in zamrznete. Zamrznjen drobnjak bo ohranil tako okus kot vonj, uporabili pa ga boste lahko točno takrat, ko ga boste želeli.

Profimedia
Uporabljajte zgolj svežega ali zamrznjenega. Suh izgubi aromo in okus.
Preprost jajčni namaz z drobnjakom

Sestavine: 4 v trdo kuhana jajca, 250 g pasirane skute, 1 ščepec soli, 1 ščepec popra, 50 g kisle smetane, 3 kisle kumare, 1 žlička gorčice, 1 šopek drobnjaka

Priprava: Ohlajena jajca olupimo. Dve jajci drobno sesekljamo, dve pa narežemo na tanke rezine. Drobnjak operemo in drobno sesekljamo. Drobno sesekljamo tudi kisle kumare. Vse sestavine damo v skledo, dodamo skuto in kislo smetano ter gorčico in premešamo. Z vilicami dobro pretlačimo ter po okusu solimo in popramo. Jajčni namaz postrežemo samostojno na rezinah kruha ali kot namaz, obložen s salamo, sirom in drugimi dobrotami.

Maslena zeliščna omaka

Sestavine: 300 g smetane za kuhanje, 1 dl belega vina, 1 šopek drobnjaka, 1 šopek kreše, 3 vejice bazilike, 1 žlica limoninega soka, 2 ščepca soli, 1 ščepec popra

Priprava: Vsa zelišča operemo in drobno sesekljamo. V manjšo kozico zlijemo smetano in vino ter zavremo in kuhamo pet minut, nato odstavimo. Dodamo zelišča in dobro premešamo. Začinimo s soljo in poprom ter dodamo še limonin sok. Dobro premešamo, poskusimo, po okusu še začinimo in postrežemo.