Zdravje

Tudi lasišče potrebuje razstrupitev

Tjaša Kokalj Jerala / revija Bodi zdrava
11. 4. 2024, 17.00
Deli članek:

Se vaše lasišče in posledično lasje hitro zmastijo ali pa je vaše lasišče suho, občutljivo in vas srbi? Povrhu lasje niso najlepši, čeprav ste morda zamenjali izdelke za nego las, spremembe in rezultatov pa od nikoder? Lepi lasje se začnejo z zdravim lasiščem. To je navsezadnje temelj, iz katerega rastejo lasje. Žal pa je tudi lasišče nagnjeno h kopičenju nezdravih snovi, kar lahko na njem povzroči neugodne razmere in je ovira rast novih las.

profimedia

Morda je čas za razstrupljanje las in lasišča. V rednem razstrupljanju je skrivnost rasti daljših, bolj zdravih las in splošnega izboljšanja stanja lasišča. Tukaj je nekaj pogostih znakov kopičenja različnih snovi na lasišču in vse, kar morate vedeti o razstrupljanju ter ponovni vzpostavitvi ravnovesja na lasišču.

Kaj sploh pomeni razstrupljanje lasišča

Razstrupljanje lasišča je pravzaprav globinsko čiščenje in ponovno uravnoteženje lasišča, da se ustvari boljše okolje za zdravo kožo in lase. Vključuje čiščenje lasišča, s katerim odstranimo ostanke izdelkov za lase, naravne maščobe, odmrle kožne celice in trde vode, čemur sledi negovalni tretma lasišča, ki hidrira in spodbuja zdravo raven pH-ja ter uravnovesi mikrobiom lasišča.

Znaki, da morda potrebujete razstrupljanje lasišča

Kako torej veste, da potrebujete razstrupljanje lasišča? Naslednji znaki lahko kažejo na čezmerno kopičenje različnih snovi (izdelkov, olja in drugih ostankov), kar lahko pomeni, da je čas za razstrupljanje lasišča.

- Mastno lasišče: to je lahko znak neravnovesja v mikrobiomu lasišča. Neravnovesja pogosto povzročijo čezmerno delovanje žlez sebuma na lasišču, ki spodbujajo nastajanje odvečnega olja. Odvečno olje nato pritegne ostanke pri koreninah, kar povzroči kopičenje, ki zamaši pore in lasne mešičke.

- Srbeče lasišče: pogosto je to znak vnetja, ki ga lahko povzroči nabiranje izdelkov za nego las ali drugih ostankov pri koreninah.

- Lasišče se lušči ali imate prhljaj: luskavost in prhljaj nista samo nezaželena, ampak sta tudi znaka nezdravega lasišča. Sezonske spremembe lahko povzročijo tudi suho lasišče, ki se lušči, razstrupljanje pa pomaga obnoviti vlago in ravnovesje.

- Povečano izpadanje las: če opazite več izpadanja las kot po navadi, je morda čas, da razmislite o razstrupljanju lasišča. To je lahko posledica slabe cirkulacije v lasišču zaradi čezmernega kopičenja snovi v lasnih mešičkih.

- Neprijeten vonj lasišča: če ima lasišče neprijeten vonj, je to lahko znak vnetja. Zdravo lasišče ne sme imeti vonja.

- Občutljivo lasišče: če je lasišče občutljivo ali celo boleče, vam lahko pomaga razstrupljanje. Boleče lasišče lahko povzroči vnetje zaradi kopičenja snovi v lasnih mešičkih. Če pa vas lasišče po razstrupljanju še vedno boli, je čas, da pokličete dermatologa, saj je to lahko znak česa resnejšega.

Prednosti razstrupljanja lasišča

Glavna prednost razstrupljanja lasišča je, da odstrani odvečno kopičenje na lasišču in znova uravnovesi lasišče. Obstaja pa tudi veliko drugih potencialnih koristi, denimo:

- zmanjšana suhost, srbenje in luščenje lasišča,

- zmanjšana vnetja in občutljivost lasišča,

- zmanjšana mastnost,

- izboljšana rast las,

- mehkejši, sijoči lasje,

- polnejši, gostejši lasje,

- obvladljivejši lasje in njihovo lažje oblikovanje.

Najboljše sestavine za razstrupljanje in uravnoteženje las in lasišča

Na kaj morate torej biti pozorni pri nakupu izdelkov za razstrupljanje lasišča? Potrebovali boste čistilni ali piling šampon za globinsko čiščenje in odstranjevanje nakopičenih las ter negovalno nego lasišča za ponovno vzpostavitev ravnovesja in hidratacijo lasišča. Ko kupujete vse potrebno za čiščenje lasišča, poiščite eno ali več naslednjih sestavin, odvisno od vaših potreb:

Fizični ali kemični pilingi: uporabljajo se za odstranjevanje nabiranja odvečnih snovi z lasišča in odmašitev lasnih mešičkov.

Aktivirana glina ali oglje: uporablja se za absorbiranje odvečne maščobe in umazanije.

Kelatna sredstva: uporabljajo se za odstranjevanje mineralnih kopičenj iz trde vode.

Površinsko aktivne snovi: vežejo se na ostanke, tako da jih je mogoče izpirati.

Jabolčni kis: pomaga odstraniti kopičenje odpadnih snovi, hkrati pa spodbuja zdravo ravnovesje pH-ja.

Kako razstrupiti lase in lasišče

Razstrupljanje in ponovno vzpostavitev ravnovesja lasišča poteka v dveh korakih. Doma to naredimo takole:

Prvi korak: postopek čiščenja lasišča za odstranjevanje nakopičenih madežev

S konicami prstov vmasirajte čistilni ali piling šampon v kožo, da bo vaše lasišče temeljito očiščeno in brez nakopičene umazanije. Vsekakor se osredotočite na lasišče in ne na same lase. Temeljito sperite in ponovite, nato nadaljujte s svojim najljubšim balzamom.

Drugi korak: negovalna nega za krepitev zdravja lasišča

Ko so lasje suhi, nanesite izdelek za nego lasišča neposredno na lasišče od lasne črte do temena. Nežno ga vmasirajte v lasišče (to traja približno pet minut), da zagotovite enakomerno porazdelitev. Masaža lasišča je koristna tudi za spodbujanje lasnih mešičkov, kar lahko spodbudi rast las.

Kako pogosto morate razstrupljati lasišče

Pogostost, s katero morate razstrupljati lasišče, je odvisna od količine izdelka za lase, ki ga navadno uporabljate, ter od tega, kako naravno mastno je vaše lasišče in kako pogosto si umivate lase.

Za zdravje lasišča in las lahko večini ljudi koristi razstrupljanje lasišča vsake štiri tedne. Če vmes opazite luščenje ali srbečico, lahko enkrat do dvakrat na teden preprosto negujete lasišče z medom, da znova uravnovesite in nahranite lasišče.

Kaj morate upoštevati, če razstrupljate lasišče

Izogibajte se razstrupljanju lasišča na isti dan, kot se odločite za kemični postopek, kot je barvanje ali poudarjanje las. Prav tako se je na dan razstrupljanja najbolje izogibati pričeskam, ki vlečejo lasišče, z visokim čopom, tesno figo ali kitko vred.

Če je vaše lasišče že suho ali razdraženo ali imate občutljivo kožo, pozorno preberite sestavine na čistilni negi lasišča. Močni pilingi, kot so salicilna kislina ali mikrokroglice, lahko mnoge preveč izsušijo in lahko povzročijo več razdraženosti.

Vedno je dobro opraviti alergološki test, preden na kožo nanesete nov izdelek, kar vključuje tudi lasišče.

Vzdrževanje zdravega lasišča

Preden se lotite razstrupljanja lasišča, preverite svojo rutino pri negi las in se prepričajte, da vaše vsakodnevne navade ne škodujejo lasišču in lasem ter ne povzročajo težav z lasiščem. Navsezadnje nima smisla razstrupljati lasišča, če bo vaša dnevna rutina obrnila rezultate.

Izogibajte se čezmerni obdelavi las: čim manjša uporaba močnih kemikalij in toplotnih orodij je ključnega pomena za zdravo lasišče in zdrave lase. V redu je, če te izdelke občasno uporabljate ob posebnih priložnostih ali za spremembo videza, vendar se jim poskušajte izogibati v običajni rutini. Ko uporabljate toplotna orodja, najprej nanesite toplotno zaščitno sredstvo.

Izberite šampon brez sulfata: veliko komercialnih šamponov vsebuje sulfate, ki lahko izsušijo lase in lasišče. Izbira naravnega hranljivega šampona brez sulfatov, kot je sredstvo za umivanje las z medom, je ključnega pomena za podporo mikrobioma lasišča in vzdrževanje ustreznega pH-ravnovesja.

Pomembno je, kako si krtačite lase: nepravilno krtačenje las lahko poškoduje lasišče in lase. Toda prava krtača lahko pomaga porazdeliti naravna olja po lasišču in laseh.

Krtača z mehkimi ščetinami je odlična izbira za porazdelitev olja in dodajanje sijaja. Krtača z zaobljenimi ali poliranimi konicami na ščetinah je prav tako lahko dobra izbira, saj ne bo poškodovala lasišča ali se zapletla.

Ko gre za razčesavanje, je česanje s prsti ali glavnik s širokimi zobmi najmanj škodljivo, še posebno če so lasje mokri. Začnite na konicah in postopoma nadaljujte po steblu, dokler lasje ne bodo brez vozlov. Pred krtačenjem obvezno uporabite balzam, ki se ne izpira, da boste lase razčesali in preprečili cukanje.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!