Rak prostate

Umrl razvpiti OJ Simpson

R.T.
11. 4. 2024, 17.24
Posodobljeno: 11. 4. 2024, 17.39
Deli članek:

V 77. letu starosti je umrl nekdanji igralec ameriškega nogometa, filmski igralec, domnevni morilec in eden najbolj kontroverznih ameriških zvezdnikov zadnjega stoletja O.J. Simpson.

Profimedia
O.J. Simpson

O.J. Simpson oziroma Orenthal James Simpson, nekdanji zvezdnik lige NFL, je izgubil bitko z rakom prostate, je potrdila njegova družina. Umrl je v sredo v Las Vegasu. Kot so zapisali na družabnem omrežju X, je umrl v krogu družine, in sicer svojih otrok in vnukov. Družina je v kratki izjavi za javnost prosila za spoštovanje zasebnosti. Simpson se je v Las Vegasu zdravil zaradi raka prostate.

Simpsonova kariera v ameriškem nogometu, kjer si je prislužil tudi laskavi naslov najboljšega igralca, in tudi Hollywoodu se je leta 1994 končala čez noč.

Kot osumljenec za umor svoje soproge Nicole Brown in njenega prijatelja Rona Goldmana je pristal na sodišču, pri čemer je sodna saga postala senzacija. Nicole Brown in Goldman sta umrla v brutalnem napadu pred Simpsonovim domom v losangeleški soseski Brentwood, policija pa je že nekaj dni po umoru naznanila, da bodo v povezavi z umorom aretirali ameriškega zvezdnika. Le pet dni po umoru so ga po policijskem lovu, ki ga je po televiziji v živo spremljalo na milijone Američanov, aretirali skupaj z njegovim dolgoletnim prijateljem Alom Cowlingsom. Slednji je sedel za volanom vozila, medtem ko je Simpson na zadnjih sedežih opletal s pištolo in grozil, da se bo ustrelil. Na koncu se je vendarle predal, a je bil nato po 11 mesecih sodne sage na presenečenje mnogi oproščen.

Kasneje sta ga sicer družini pokojnih civilno tožili za povzročitev smrti in primer dobili, Simpson pa je moral zaradi visoke odškodnine razglasiti osebni stečaj, poroča STA. Večina Američanov je prepričanih, da je ušel kazni za dvojni umor, primer pa je od samega začetka tesno povezan z rasnimi delitvami v ZDA, saj se je Simpson predstavljal kot žrtev policijske zarote v času, ko so podobno kot danes odmevali primeri policijskega nasilja proti rasnim manjšinam.

Po osebnem stečaju je Simpson životaril, leta 2008 pa se znova znašel pred roko pravice, potem ko je s partnerji vdrl v hotelsko sobo dveh preprodajalcev z njegovimi spominki, še poroča STA. Zahteval je svoje stvari nazaj, eden od partnerjev je imel pištolo. Policija jih je aretirala, tožilstvo pa je krivdo pripisalo Simpsonu, ki je bil obsojen na kazen od devetih do 33 let. Po devetih letih so ga izpustili.