Napeljevanje k umoru

Stephan pripravil tri peklenske scenarije: Živo srebro, strup skozi kukalo ali pa krogla pred sodiščem

S.R./STA
11. 4. 2024, 15.40
Posodobljeno: 11. 4. 2024, 15.40
Deli članek:

Michel Stephan, libanonski kemik s francoskim državljanstvom, že dodobra pozna notranjost ljubljanskega okrožnega sodišča. Brani se zaradi napeljevanja k umoru kronske priče v svojem prvem primeru napeljevanja k umoru Janeza Plavca.

Primož Lavre
Stephan naj bi Plavca krivil za izgubo službe na Kemijskem inštitutu leta 2010. Med sojenjem pa naj iskal še likvidatorja za kronsko pričo, Iračana Alija, ki je pozneje postal tajni policijski sodelavec.

Spomnimo, Stephan je bil zaradi prometa z orožjem in napeljevanja k uboju nekdanjega sodelavca na Kemijskem inštitut Janeza Plavca že obsojen na enotno kazen osem let zapora. Obsodba je postala pravnomočna julija 2020, kemika pa so premestili v naš največji zapor na Dobu. A se je kmalu spet znašel v pregonu. Ko je bil namreč zaradi napeljevanja k Plavčevemu uboju priprt na Povšetovi, naj bi sojetnike napeljeval k umoru kronske priče. Gre za Iračana Alija, ki je imel med postopkom status zaščitene priče in je podrobno opisal, kako sta se s Stephanom spoznala. Stephan je Aliju obljubljal 25 tisoč evrov za "eno samo operacijo" ter mu za izvedbo priskrbel vse potrebno: pištolo, dušilec, fotografijo tarče, tekočino za brisanje sledi, žrtvin urnik, pokazal mu je tudi, kje Plavec živi. Toda Iračan je Stephana ovadil, postal tajni policijski sodelavec in tudi z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov pomagal pri aretaciji oktobra 2018, ko sta v nekem gozdu na obrobju Ljubljane testirala orožje.

Pripravljeni trije scenariji

Stephan je danes znova grel zatožno klop zaradi napeljevanja k umoru Alija, za kar naj bi imel pripravljene kar tri različne scenarije. Okrožna državna tožilka Ana Kirm je med branjem obtožnice na glavni obravnavi na ljubljanskem okrožnem sodišču povedala, da naj bi obtoženi Stephan konec leta 2017 napeljeval A. K. k umoru iraškega prosilca za azil. Za umor prosilca za azil naj bi Stephan ponujal 30.000 evrov sojetnikoma v ljubljanskem zaporu A. K. in M. Š., slednji naj bi imel nalogo priskrbeti izvajalce umora. Obtožen pa je še, da je A. K. podal tudi natančna navodila, kako naj umor izvedejo.

Po prvem scenariju naj bi iraškega državljana umorili na način, da bi lahko bil razglašen za pogrešanega. Kemik naj bi načrtoval, da se ga poškropi z živim srebrom, ko bi nastopila smrt pa naj bi se ga zakopalo na določeni lokaciji. Po njej bi posipali še poseben prah, ki bi psom preprečil, da zavohajo truplo, je povzela tožilka.

Po drugem scenariju na bi Iračana umorili na način, da prevrtajo kukalo vrat njegovega stanovanja in vanj spustijo strup. Po tretjem scenariju pa naj bi ga ustrelili kar pred sodiščem.

Stephan zanika

Stephan je obtožnico komentiral z besedami, da gre za namišljene obtožbe, njegova zagovornika pa nanjo nista podala pripomb. Predsednica sodnega senata Jasmina Ivančič mu je predložila prilogo iz spisa, list papirja, na katerem naj bi bile z njegovim in rokopisom A. K. zapisane kemijske substance, med drugim arzenik in živo srebro. Stephan je zanikal, da gre za njegovo pisavo, ob tem pa kot kemik nikoli ne bi zapisal nekaj tako nedoločnega, saj da obstajata dva tipa živega srebra, eden je zelo strupen, drugi pa sploh ne, iz zapisa pa ni razvidno, za katerega gre.

Na vprašanje sodnice, kakšen motiv naj bi A. K. imel, da policiji posreduje lažne informacije o Stephanu, je ta ocenil, da je zelo manipulativna oseba, ki ves čas spletkari, kako koga spraviti v težave.

Ob tem se je vprašal še, kje naj bi našel to veliko vsoto denarja, ki naj bi ga dobil iz Francije, in kje naj bi dobil kemikalije, ki jih sicer ni mogoče kupiti, ker so nevarne.