395 milijonov evrov

Prejšnji teden na kemoterapiji, zdaj ga je doletel glavni dobitek

R.T.
30. 4. 2024, 08.36
Posodobljeno: 30. 4. 2024, 09.42
Deli članek:

V ameriški zvezni državi Oregon je določeno, da dobitniki lota ne smejo ostati anonimni. Gromozanska sreča je doletela 46-letnega Chenga »Charlieja« Saephana iz Portlanda.

Profimedia
V začetku aprila se je nabralo za milijardo dolarjev, do zadnjega žrebanja se je nabralo še 300 tisoč zelencev.

Saephana je kot strela z jasnega zadel glavni dobitek na nagradni igri Powerball. Jackpot ga je zasul z 1,3 milijardami dolarjev (1,22 milijarde evrov). Ko bodo odbili davke, bo prejel 422 milijonov dolarjev (395 milijonov evrov).

»Hvaležen sem za to nagrado. Življenje se mi je spremenilo,« je v ponedeljek dejal na tiskovni konferenci Oregonske loterije. Saephan, ki se je v ZDA priselil iz Laosa, se bori z rakom. Prejšnji teden je zaključil zadnji etapo kemoterapije. »Lahko bom poskrbel za družino in moje zdravje. Našel bom dobrega zdravnika,« je povedal in bolj ontološko nadaljeval razmišljanje: »Kako bom porabil ves denar? Koliko časa bom še živel?«

Z ženo bosta nagrado razdelila s prijateljico Laizo Chao iz Milwaukieja, ki je za loto listek prispevala 100 dolarjev. Še dan pred žrebanjem se je Laiza šalila, da bodo postali milijonarji. Po žrebanju pa jo je Cheng poklical in jo vprašal, kje je. Odvrnila mu je, da gre v službo. »Ni ti več treba v službo…« in Cheng jo je seznanil z usodnim dotikom sreče.

Gre za osmi najvišji dobitek v zgodovini loterije v ZDA.