Kaj prihaja?

Začelo se je, a najbolj buren bo četrtek: Kje bo padlo največ padavin?

S.R.
15. 5. 2024, 15.53
Posodobljeno: 15. 5. 2024, 18.05
Deli članek:

Poročali smo že, da je vremenska prognoza za te dni precej klavrna. Zdaj je znanih nekaj več podrobnosti.

Primož Lavre
/

Na zahodu države so se že dopoldne začeli zbirati oblaki, že popoldne pa bo v znamenju deževja, pri čemer gre predvsem v četrtek in v noči na petek pričakovati še bolj pestro vreme, zaradi česar je Agencija RS za okolje (Arso) za celoten zahod države izdala oranžni alarm. Za preostale dele Slovenije zaenkrat velja rumeno opozorilo.

Pri Arsu so malo po 14. uri svojo napoved posodobili z nekaterimi podrobnostmi. Poudarili so, da se sončno in umirjeno vreme zaključuje ter da postopno prehajamo pod vpliv ciklonskega območja, ki se nahaja nad zahodno Evropo in sega v Sredozemlje. Nad zahodno Slovenijo so se že začele pojavljati krajevne plohe, pas pa že potuje proti vzhodu, a padavine danes še ne bodo pretirano izrazite. Bo pa ozračje še bolj nestabilno jutri, ko nas bo dosegla vlažna zračna masa z območja Sredozemlja in Črnega morja.

Najbolj burno jutri popoldne

Četrtek bodo zaznamovale plohe, predvsem popoldne pa tudi nevihte z močnejšimi nalivi. Obenem se bo krepil veter. »Pri tleh bo pihal veter jugovzhodnih smeri, ki bo z višino obračal v bolj južno smer. Padavine se bodo tako predvsem nad gorskih pregradah lahko še okrepile oziroma vztrajale dalj časa. V nekaj urah lahko pade veliko padavin,« so opozorili pri Arsu. Meteorologi trenutno najbolj burno dogajanje pričakujejo od jutri popoldne do prvega dela noči na petek, ko bo Slovenijo od zahoda prešla hladna fronta. V petek se bo že razjasnilo, krajevne padavine bodo občasno možne le še v Julijskih Alpah.

Kje bo padlo največ dežja?

Glede na modelske napovedi gre višek padavin pričakovati pri naših zahodnih sosedih. In sicer lahko v Furlaniji-Julijski krajini in Beneški pokrajini pade od 100 do 200 milimetrov dežja, krajevno pa tudi več. Precej dežja bo verjetno padlo tudi v zgornjem porečju reke Drave. Kar zadeva naše kraje, je napoved zaenkrat še precej negotova, a po trenutnih podatkih največja verjetnost dolgotrajnejših nalivov velja za območje Goriške, Posočja in Gorenjske. Nekateri scenariji kažejo veliko padavin tudi za območje Savinjskih Alp in Pohorja, še pojasnjujejo pri Arsu, kjer so obenem opozorili, da je »ob krajevnih močnejših padavinah možno hitro naraščanje hudourniških vodotokov, ob tem bodo možna razlivanja ter zastajanje padavinske vode. Za posodobljeno hidrološko napoved spremljajte ARSO vode.«