Tri milijoni evrov

Mariborski policisti zaradi oškodovanja upnikov ovadili odgovorno osebo društva

U.C./STA
15. 5. 2024, 14.41
Posodobljeno: 15. 5. 2024, 14.43
Deli članek:

Kriminalisti so pred dnevi podali kazensko ovadbo zoper odgovorno osebo društva z območja Policijske uprave (PU) Maribor zaradi suma dajanja prednosti upnikom in ponareditve listin. Z domnevno spornim ravnanjem so bile zgolj na eno gospodarsko družbo prenesene vse terjatve v višini več kot tri milijone evrov in posledično oškodovani ostali upniki. Kot so danes sporočili s PU Maribor, so kriminalisti na podlagi prijave stečajnega upravitelja društva začeli preiskavo suma storitve kaznivega dejanja dajanja prednosti upnikom. "Ugotovljeno je bilo, da je zakoniti zastopnik društva kljub insolventnosti sklenil pogodbo o odstopu terjatev, s katero so bile zgolj na eno gospodarsko družbo prenesene vse terjatve v višini več kot tri milijone evrov. S tem dejanjem je bila povzročena premoženjska škoda ostalim upnikom," so pojasnili na policiji. Zakoniti zastopnik društva je utemeljeno osumljen tudi ponareditve ali uničenja poslovnih listin, saj je, da bi upravičil prenos te terjatve, sestavil dve lažni listini in ju uporabil kot prave. Na pristojno okrožno državno tožilstvo v Mariboru, ki je usmerjalo predkazenski postopek, so kriminalisti podali kazensko ovadbo zoper odgovorno osebo društva zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja dajanja prednosti upnikom in kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Za prvo je zagrožena kazen do pet let zapora, za drugo pa do dve leti.

Pixabay
Oškodovani so bili za več kot 3 milijone evrov.

Kot so danes sporočili s PU Maribor, so kriminalisti na podlagi prijave stečajnega upravitelja društva začeli preiskavo suma storitve kaznivega dejanja dajanja prednosti upnikom.

"Ugotovljeno je bilo, da je zakoniti zastopnik društva kljub insolventnosti sklenil pogodbo o odstopu terjatev, s katero so bile zgolj na eno gospodarsko družbo prenesene vse terjatve v višini več kot tri milijone evrov. S tem dejanjem je bila povzročena premoženjska škoda ostalim upnikom," so pojasnili na policiji.

Zakoniti zastopnik društva je utemeljeno osumljen tudi ponareditve ali uničenja poslovnih listin, saj je, da bi upravičil prenos te terjatve, sestavil dve lažni listini in ju uporabil kot prave.

Na pristojno okrožno državno tožilstvo v Mariboru, ki je usmerjalo predkazenski postopek, so kriminalisti podali kazensko ovadbo zoper odgovorno osebo društva zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja dajanja prednosti upnikom in kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Za prvo je zagrožena kazen do pet let zapora, za drugo pa do dve leti.