V zadnjem letu

Foto: Prijeli serijskega požigalca iz Celja: gorelo je na travnikih, v smetnjakih, pa tudi podjetjih in hišah

G.G.
16. 5. 2024, 11.54
Posodobljeno: 16. 5. 2024, 12.02
Deli članek:

Odkrit in prijet je 38-letni Celjan, ki naj bi imel na vesti tri požige, še večkrat pa se je igral z ognjem in povzročil manjšo pkodo.

PU Celje
Delo celjskega požigalca.

Prvič mu je postalo »vroče« maja lani. Natančneje, 27. maja je v zavetju noči zakuril leseno ograjo na Iršičevi ulici v Celju. V požaru je nastalo za 1.000 evrov škode, so sporočili s Policijske uprave Celje.

Tudi poleti mu je »dvignilo pritisk«. 24. julija je prav tako na Iršičevi ulici zanetil požar na paletah na ograjenem skladišču podjetja. 18. avgusta zvečer je na Jamovi ulici v Celju s pomočjo vnaprej pripravljenega paketa zakuril leseni del ograje stanovanjskega objekta. Proti koncu poletja, v dopoldanskih urah 23. avgusta, je na območju Ceste na grad v Celju vrgel molotovko in povzročil požar na drevju. Gasilci so s hitrim posredovanjem preprečili, da bi se ogenj razširil.

Nemir v glavi ga je k požigu spet gnal 23. septembra lani. Dobro se je pripravil. Na  Ipavčevi cesti v Celju je na leseni del poslovnega objekta nastavil vnaprej pripravljen hitro vnetljiv paket. Prižgal ga je in že je gorelo. Ogenj se je razširil na večji del objekta. Nastalo je za 50.000 evrov škode.

PU Celje
Poškodovana ograja.

Čez dobrih 10 dni je s podobno prakso poskusil na Ipavčevi cesti. V nočnih urah je na zunanjem delu trgovine namestil vnaprej pripravljeno vnetljivo snov. Na srečo ni bilo hujšega.

V zimski dneh se je »ohladil«. Miroval je do konca letošnjega aprila. Ob kresovanju pa se je zopet »vnel«. Na Dolarjevi ulici v Celju je ob robu gozda med listje vrgel prižgan vnetljiv paket. Na srečo je požar opazil občan in ga pogasil ter s tem preprečil večjo škodo.

Policisti so prepričani, da je 38-letnik povzročil še več manjših požigov. Gorelo je namreč na travnikih, v smetnjakih in drugih površinah, ki so jih praviloma pogasili kar občani sami. Ker je vse skupaj že preseglo meje, so policisti okrepili opazovalne službe in pogosteje izvajali nadzore. »Aktivnosti so se obrestovale, saj smo s pridobljenimi podatki, ogledi posnetkov varnostnih kamer in z mnogimi ostali aktivnostmi, izsledili osumljenega,«  so sporočili s PU Celje. Ko so pri njem opravili hišno preiskavo, so našli in zasegli več predmetov oziroma pripomočkov, ki jih je uporabljal za podtikanje požarov. Mimogrede so našli tudi nekaj mamil in hladnega orožja.

PU Celje
Pripomočki, ki so jih zasegli pri požigalcu.

S kazensko ovadbo zaradi suma treh požigov, dveh poškodovanj tuje stvari ter treh primerov povzročitve splošne nevarnosti, so ga že privedli k preiskovalnemu sodniku, ki mu je odredil pripor.