Milijonska škoda

Severnemu Jadranu preti katastrofa: Te »morilke morskega življa« so nenasitne

S.R.
2. 7. 2024, 10.32
Posodobljeno: 2. 7. 2024, 10.32
Deli članek:

Strokovnjaki v Padski nižini svarijo, da če gostinci te rakovice ne bodo kmalu množično uvrščali na svoje menije, bodo s krožnikov izginile školjke in ostrige.

Profimedia
Sinja plavajoča rakovica v evropskih vodah praktično nima naravnega plenilca.

Že lansko poletje smo že poročali o katastrofi na severu Jadrana, kjer se nebrzdano širi invazivna vrsta rakovic. Sinje plavajoče rakovice (Callinectes sapidus), ki so v Evropo prispele z druge strani luže, so v zadnjih letih zlasti na območju Padske nižine povzročile pravo opustošenje. Italija je namreč tudi po zaslugi ribolova na območju delte reke Pad ena od glavnih izvoznic školjk. Ta posel jim zdaj ogroža invazivna rakovica, ki se je močno razširila po padskih lagunah in zalivčkih, kjer preži na lokalne populacije lupinarjev.

V Italiji so tudi letos zagnali vse alarme, invazivne rakovice, ki bi lahko po ocenah tamkajšnjih strokovnjakov populacije školjk kar prepolovile, pa so označili kar za »morilke morskega življa.« Najbolj na udaru je Benečija. Italijansko ribiško združenje Coldiretti Impresa Pesca je posvarilo, da je že govora o »naravni katastrofi, ki ogroža preživetje ribiške industrije v več regijah.« Po njihovih navedbah so rakovice z uničenjem školjčišč, pa tudi ostrig, drugih rakov in nekaterih rib, povzročile že za 100 milijonov evrov škode, pri čemer bo ta škoda še znatno višja, če država ne bo končno resneje ukrepala.

Profimedia
Ribiči jih na območju delte reke Pad že lovijo.

Iz vode na krožnike?

V ribiškem združenju eno od rešitev vidijo v restavracijah. Gostince pozivajo, naj na menije uvrstijo več jedi, ki vključujejo sinje plavajoče rakovice. Posledično bodo rakovice postale bolj zanimive tudi za ribiče. Če se to ne bo zgodilo, v restavracijah na krožnikih nenadoma ne bo več školjk in ostrig, so poudarili. Meso teh rakovic naj bi bilo bogato z vitaminom B12, njegova tekstura in okus pa naj bi bila primerna za širok nabor jedi.

Od leta 2019 tudi v našem morju

Sinja plavajoča rakovica, ki je sicer »doma« vzdolž atlantske obale Južne in Severne Amerike, je v Evropi prisotna že dobro stoletje. V evropskih vodah so jo prvič opazili in opisali leta 1901, in sicer na območju Francije, od takrat vestno širi svoj habitat. Kot so pred dvema letoma zapisali v Akvariju Piran, jo v našem morju opažamo od leta 2019. »Do sedaj smo jo vedno prejeli iz ribiških mrež, tokrat pa smo se z njo prvič srečali med potopom. Gre za odraslo samico in na njenem trebušnem delu lahko vidite oranžno gobico polno jajčec. Naenkrat jih lahko izleže kar 2 milijona. Rakovico bomo zadržali v karanteni dokler ne sprosti ličink, nato bo preseljena v akvarij,« so zapisali.

Domneva se, da so v Evropo prispele v balastnih vodah na tovornih ladjah. Populacije teh rakovic so zabeležili tudi v morju ob Japonski in v Severnem morju, leta 2023 pa so prvo rakovico ulovili v Baltskem morju, in sicer ob obali otoka Usedom.