Nepravnomočno

Velovu za podkupovanje leto dni pogojnega zapora in 2000 evrov denarne kazni

J.V.
4. 7. 2024, 11.55
Posodobljeno: 4. 7. 2024, 12.15
Deli članek:

Nekdanjemu direktorju Agencije za varnost v prometu Igorju Velovu so danes na ljubljanskem okrožnem sodišču prebrali sodbo.

Svet24
Obtoženi Igor Velov.

Igor Velov, nekdanji direktor Agencije za varnost v prometu, je bil danes na ljubljanskem okrožnem sodišču nepravnomočno obsojen zaradi podkupovanja, in sicer na eno leto pogojnega zapora s preizkusno dobo treh let in 2000 evrov denarne kazni, poroča Dnevnik. Tožilstvo je za Velova sicer predlagalo eno leto in šest mesecev zapora, denarno kazen 10.000 evrov in še prepoved opravljanja poklica, po kateri tri leta ne bi smel opravljati nobene uradne funkcije.

Zahteval 4800 evrov v obliki sponzorstva za boksarski klub Bulldog

Specializirano državno tožilstvo (SDT) je obtožnico zoper Velova vložilo marca 2020. Očitajo mu, da je marca 2016 za sklenitev pogodbe za digitalizacijo šolskih poti, vredne 23.000 evrov, od lastnika in direktorja podjetja SGB Aleša Trontlja zahteval darilo 4800 evrov v obliki sponzorstva za kranjski boksarski klub Bulldog. A Trontelj se za plačilo podkupnine ni odločil, temveč je kaznivo dejanje oz. njegov poskus naznanil policiji.

Obramba: "Nenavadno še ni kaznivo"

Čeprav Velov tega dobesedno ni zahteval, temveč je Trontlju le predstavil možnost sponzoriranja kakšnega športnika, je bilo po mnenju tožilstva iz konteksta razvidno, da je šlo za prepovedano zahtevo in posledično za kaznivo dejanje jemanja podkupnine. Zagovornik obtoženca Blaž Kovačič Mlinar je po drugi strani sodišče opozarjal, da kazenski znaki omenjenega kaznivega dejanja med drugim niso izpolnjeni prav zato, ker dokazni postopek ni potrdil, da bi Velov kar koli zahteval ali pogojeval. Tudi če je bilo Velovovo vprašanje glede sponzorstva morda nenavadno ali neprimerno, pa po navedbah odvetnika "nenavadno še ni kaznivo".