Kar jim pride pod klešče

Katastrofa na severu Jadrana: Nebrzdano se širijo, žrejo vse pred sabo ter ogrožajo družine in podjetja

S.R.
22. 8. 2023, 13.47
Posodobljeno: 22. 8. 2023, 14.12
Deli članek:

V Evropo so prispele z druge strani luže, od leta 2019 pa jih opažamo tudi v našem morju. V delti reke Pad medtem povzročajo pravo opustošenje. Govora je invazivni vrsti rakovic.

Profimedia
Sinja plavajoča rakovica je v Evropo prispela že pred več kot stoletjem.

Italijanski ribiči na severu države stojijo na robu prepada. Zaradi invazivne sinje plavajoče rakovice (Callinectes sapidus), ki na območju Padske nižine nima plenilca, je močno ogroženo gospodarstvo celotnih regij ob reki Pad. Sinja plavajoča rakovica, ki je sicer »doma« vzdolž atlantske obale Južne in Severne Amerike, je v Evropi prisotna že dobro stoletje. V evropskih vodah so jo prvič opazili in opisali leta 1901, in sicer na območju Francije, od takrat vestno širi svoj habitat. Kot so lanskega julija zapisali v Akvariju Piran, jo v našem morju opažamo od leta 2019. »Do sedaj smo jo vedno prejeli iz ribiških mrež, tokrat pa smo se z njo prvič srečali med potopom. Gre za odraslo samico in na njenem trebušnem delu lahko vidite oranžno gobico polno jajčec. Naenkrat jih lahko izleže kar 2 milijona. Rakovico bomo zadržali v karanteni dokler ne sprosti ličink, nato bo preseljena v akvarij,« so takrat zapisali.

Ogroža njihovo gospodarstvo

Stanje je precej hujše na drugi strani Tržaškega zaliva, saj je Italija tudi po zaslugi ribolova na območju delte reke Pad ena od glavnih izvoznic školjk. Ta posel jim zdaj ogroža invazivna rakovica, ki se je v zadnjem letu močno razširila po padskih lagunah in zalivčkih, kjer preži na lokalne populacije lupinarjev. »Ljudje v Rimu morajo razumeti, da ta katastrofa ogroža tisoče družin in podjetij,« je včeraj dejal guverner italijanske dežele Emilija – Romanja Stefano Bonaccini.

Oblasti so ribiškim skupnostim na prizadetih območjih že svetovale, naj ulovijo čim več teh rakovic, da bi njihove populacije vsaj do neke mere ohranili pod nadzorom, a so se v Padski nižini ti ukrepi izkazali za neučinkovite. Po ocenah italijanskega kmetijskega združenja Fedagripesca-Confcooperative so rakovice po celotni državi že povzročile za približno 100 milijonov evrov gospodarske škode ter so na območju delte reke Pad požrle že do 90 odstotkov mladih školjk, tako so znatno zdesetkale tudi prihodnjo proizvodnjo. »Uničujejo vse, povzročajo katastrofe,« je prejšnji teden dejal guverner Benečije Luca Zaia. Na severu Italije namreč nimajo naravnega sovražnika, kot so morski psi in skati, tako se lahko nebrzdano množijo in uničujejo, kar jim pride pod klešče.

Italijanska vlada je raznim pobudam in ukrepom za uravnavanje populacij rakovic namenila 2,9 milijona evrov, a ob tem poskušajo tudi z bolj drzno strategijo. Italijane namreč spodbujajo, naj invazivno rakovico vključijo na svoje jedilnike. Tako so ribiči rakovice že začeli prodajati posameznikom in tudi trgovinam, pri čemer je po poročanju Guardiana za kilogram treba odšteti osem evrov. Nekateri strokovnjaki opozarjajo, da je tovrstna strategija povsem neresna. Kot je denimo poudaril predsednik združenja beneških kmetov CIA Veneto Gianmichele Passarini, ribiči potrebujejo »resen program za uravnavanje populacij rakovic,« saj da te invazivne vrste kratkoročno ali srednjeročno ni mogoče iztrebiti, da so namreč kaj takega le pobožne želje.