Mraza ne bo

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

D.K.
30. 4. 2024, 15.30
Posodobljeno: 30. 4. 2024, 20.11
Deli članek:

Prvi maj bo v znamenju pooblačitve. Dopoldne bo še suho, po 14. uri pa se bo v zahodnih in južnih krajih že povečala verjetnost za nastanek krajevnih ploh. Te bodo pozno popoldne in zvečer vse pogostejše in se bodo pojavljale tudi drugod po Sloveniji.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V sredo bo sprva še nekaj jasnine, čez dan bo oblačnost naraščala. Popoldne se bodo krajevne plohe začele pojavljati v zahodnih in južnih krajih, zvečer pa tudi drugod. Vmes bodo tudi nevihte. Računati je treba, da bo zračna masa bolj nestabilna, kot v  zadnjih padavinskih dneh, zato bodo tudi padavine lahko bolj intenzivne. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Še vedno bo toplo. Jutranje temperature bodo po nižinah večinoma okoli 10 °C, najvišje dnevne od 18 do 23 °C. Ob plohah se bo seveda ohladilo, napovedujejo na straneh Agencije RS za okolje. 

Kot dodajajo, bo v četrtek pretežno oblačno s pogostimi krajevnimi padavinami, vmes bodo tudi nevihte. Bolj pogosto bo deževalo v zahodnih krajih, še posebej v Zgornjem Posočju. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 2100 m. Čez dan bo najmanj padavin v severovzhodni Sloveniji. Pihal bo južni do jugozahodni veter, ob morju jugo. Padavine bodo proti večeru oslabele. Zapihal bo južni do jugozahodni veter. V petek kaže na spremenljivo vreme s padavinami, ki se bodo popoldne razširile nad večji del Slovenije.

V petek nas bo prešla oslabljena hladna fronta. Prevladovali bodo oblaki. Več suhega vremena bo dopoldne, popoldne bodo padavine verjetno zajele večji del Slovenije. Vseeno kakšnega mraza ne bo. Temperature bodo večinoma med 15 in 20 °C. Tudi ob koncu tedna povsem suho ne bo, vseeno pa bo krajevnih padavin že nekoliko manj.

Neurje.si
Količina padavin do petka.

Na straneh Neurje.su pa so pred jutrišnjim poslabšanjem vremenu zapisali, da lahko zaradi posameznih neviht, ki bodo bolj verjetne za zahodno polovico države, predvsem tam pričakujejo nekoliko večjo količino padavin, kot na vzhodu. Za vzhodno polovico se padavine nakazujejo v petek, ko bo višinsko jedro locirano nekoliko vzhodneje.

Na spletni strani Neurje.si so objavili tudi karto višine padavin do petka, ki si jo lahko ogledate po dnevih, najdete jo tukaj.

Neurje.si
Višina padavin za sredo do 20. ure.