Črna kronika

Umrl je priljubljeni pediater, ki je rešil veliko otrok: "Srečni smo, da smo ga imeli"

D.K.
20. 5. 2024, 14.33
Posodobljeno: 20. 5. 2024, 14.38
Deli članek:

V nedeljo se je v 63. letu starosti po dolgi in hudi bolezni poslovil zagrebški pediater Stipe Čular, ki se je pogosto znašel na seznamu najboljših pediatrov na Hrvaškem.

Facebook Stipe Čular
Stipe Čular

Skozi njegovo ordinacijo so šle generacije otrok. Od Čularja nihče ni želel oditi, zato ni bilo nenavadno, da so v čakalnici bila novorojenčki, pa tudi dvanajstletniki, ki bi morali že pet let obiskovati družinskega zdravnika. Njega to ni motilo.

Poznal je vsakega malega pacienta in vsakega starša po imenu, njegove diagnoze pa so bile vedno točne, zaradi česar je rešil veliko otrok. Nosečnice so se že sredi nosečnosti najavljale v ordinaciji, da bodo rodile in vprašale, ali je pri priljubljenem zdravniku prostor. Kljub temu, da prostora nikoli ni bilo, jim je vseeno skušal pomagati po svojih najboljših močeh.

Zato ni presenetljivo, da je bil skoraj vsako leto eden izmed "Najdoktor". Gre za seznam, ki temelji na ocenah pacientov, v tem primeru staršev. Izviral je iz Šibenika, njegov simpatičen dalmatinski naglas pa ni izginil, čeprav je večino življenja preživel v Zagrebu. Cenjen je bil tudi med kolegi pediatri v sekundarni zdravstveni oskrbi, saj ko je otroka z napotnico poslal v bolnišnico, ni bilo dvoma, da je potrebna nadaljnja obravnava.

"Čudovit pediater, tako prijetna oseba, srečni smo, da smo ga imeli. Velika žalost, počivaj v miru dragi zdravnik," je le eden v nizu komentarjev, s katerimi se njegovi pacienti in znanci poslavljajo na družbenih omrežjih.

"Izjemen zdravnik, odličen diagnostik, vse pohvale! S svojo dobro diagnozo je rešil mojo hčerko. K njemu smo prišli, ker je imel otrok vročino in je bil bled. Takoj naju je sprejel, naju pregledal, odvzel kri in naju takoj poslal na infekcijski center. Zdravniki na infekcijskem centru so povedali, da moramo biti pediatru hvaležni za hitro reakcijo, saj bi se lahko končalo usodno, če ne bi takoj odreagiral. Doktor, večno smo hvaležni", pa  je eden od številnih komentarjev na portalu najdoktor.com.