Težko vprašanje, na katerega pa imamo odgovor

Iskrenost do samega sebe je najboljša življenjska naložba

Patricija Černilogar Okorn, www.potspoznanja.com
3. 5. 2024, 16.27
Posodobljeno: 3. 5. 2024, 17.12
Deli članek:

Vsako prebujenje kakršnekoli resnice, ki je znotraj nas, potrebuje iskro, ki prižge večni jaz. Če te iskre skozi življenje ne znamo najti ali ne želimo odkrivati tistega, kar je v nas, potem se ustavimo pri iskrenosti.

AdobeStock
Ko sebe sprejemamo takšne, kot smo, lahko gradimo tudi zaupanje in zdrave odnose z drugimi.

In ko smo pri iskrenosti, je na prvem mestu iskrenost do samega sebe. Odkritje, kdo v resnici smo, je zelo pomembno. Da začnemo odkrivati svoje dele sestavljanke in jih sestavljati, ni pomembno, v kakšnem zaporedju so in ali je tako prav ali ni, ta način nas skozi procese življenja vodi po poteh, ki pa jih odkrivamo glede na izkušnje. Verjamem, da je med nami veliko takšnih, ki si preveč prizadevamo in veliko, morda nezavedno razmišljamo o tem, kako bi ugajali drugim, saj »originalno« takšni, kot smo, nismo niti zase dovolj dobri. A s tem se zgodi le umik od naše pristnosti, mi pa postanemo »slaba nesrečna« kopija.

Ob zavedanju oziroma ko spoznavate lastno resnico, gre za to, da se počutite bolje. In da ste srečni ter zadovoljni, ko ste sami s seboj. Povsem razumljivo je, da ko želite premik na svoji poti, ko greste malo globje, ob tem začutite tudi nek upor. S tem ni nič narobe, saj to samo pomeni, da ste v življenju pripravljeni spustiti nekaj »mask« in se premakniti naprej k avtentičnosti, da vse bolj živite po načelih:

– Vem, kdo sem.
– Lepo skrbim zase.
– Jaz sem lastnik svojih talentov.
– Živim svoje vrednote.
– Popolnoma se sprejemam.

ZAKAJ JE ISKRENOST TAKO POMEMBNA?

Iskrenost je vrednota, ki nas uči, kako premagati svoje strahove in iluzije, se osvoboditi družbenih pričakovanj ter znova s svojo iskrenostjo odkriti in spoštovati sebe; in to odkritje ponosno povzdigniti v naš um in duha z načelom, v katerega vsi verjamemo … Ta pot je odkritje blagoslova in molitve znotraj nas. Spomnim se, kako sem s svojo babico vedno kam potovala. Spomnim se tudi dogodka, ko sva bili pri njeni prijateljici. Njena miza je bila obložena z več vrst sladkih dobrot. Spomnim se, da sem sedela na stolu in čakala na dovoljenje, da lahko kaj vzamem.

Najbolj pa se spominjam, da me je babičina prijateljica vprašala: »Ali ti od tega, kar je na mizi, ni nič všeč, ničesar se nisi niti dotaknila?« Takrat se je v meni na moje neznansko veselje sprožil zeleni signal, dovoljenje, da si lahko vzamem, kar si želim. Ko sem ravno hotela kaj vzeti, pa je babi odločno rekla: »Saj nisi lačna, a ne?! Si jedla doma …« Razočarano sem potlačila vsa svoja čustva in moja vrednota iskrenosti je splavala po vodi. Nisem si upala nasprotovati temu, kar je povedala babi, kar je bila njena resnica. V tistem obdobju sem bila majhna deklica, ki je želela ugajati, vendar je ta vzorec skozi moje življenje potoval dogo časa. Bila sem pridna in pogumna deklica, ki pa je potlačila svoje vrednote in se dokazovala svetu z vsemi maskami neiskrenosti, da bi ugajala drugim. Svojo absolutno in popolno resnico sem v sebi poznala že kot majhen otrok. Vedela sem, da smo vsi povezani z božansko energijo. Dostikrat sem se opravičevala tako sebi kot božanski energiji za nepoštenost in neiskrenost, ki je vladala v svetu in znotraj mene.

Naša usoda je, da postanemo podobni tej čudoviti stvarni energiji, da spoznamo poštenost in resničnost skozi učne lekcije ali življenjske izkušnje. Zato sta iskrenost in poštenost v središču naše duhovne rasti in duhovnih darov. Božja beseda nam govori: »Jaz sem pot, resnica in življenje.«

Zelo pomembno je tudi, kako svojo resnico podamo naprej, kaj damo v javnost in kako živimo v srcu. Na eni strani imamo resnico in luč ter poštenost in integriteto, na drugi strani pa so laž, zavajanje, hinavščina in tema. Med tema dvema je ostra razlika …  Svetloba, duhovni odgovori in nebeško vodstvo so nespremenljivo povezani z vašo lastno poštenostjo in resnico. Ko dvigujete svojo predanost, osebno poštenost, prihaja na vseh področjih do trajnih zadovoljstev. Poštenost, integriteta in resnica so načela, ki oblikujejo vaše izkušnje ter pomagajo določiti vašo večno usodo.

Ogromna duhovna moč obstaja v tem, da ostanete zvesti in iskreni do sebe. Včasih se vam bodo zdele posledice vašega ravnanja hude in se vam bodo kazale kot znak šibkosti, a ravno ti odločilni trenutki bodo preizkušali vašo integriteto. Ko se odločate za resnico in jo izpeljete ne glede na to, ali se bo zadeva izšla ali ne, kot ste pričakovali, boste na poti spoznanja doumeli, kako pomembni so temelji, stebri moči v vaši duhovni rasti.

oa
Patricija Černilogar Okorn

ZAKAJ BI BILI SPLOH ISKRENI, KO PA VČASIH TAKO ZELO BOLI

Iskrenost je ključna za dobre medosebne odnose in splošno dobro počutje vsakega posameznika. Če nismo iskreni, lahko povzročamo s tem škodo drugim. Čeprav morda nehote, a vendar jih zavajamo ali pa načrtno prikrivamo neke informacije. To vodi v izgubo spoštovanja in osnovnega človeškega zaupanja. Poleg tega neiskrenost običajno prinese še dodaten stres in notranjo napetost. Neiskrenost je namreč zelo naporna reč, saj zahteva, da se pretvarjamo ali skrivamo svoje resnične občutke in namere. To pa je zelo naporno.

Kadar iz katerihkoli razlogov nismo iskreni, se nam lahko zgodi, da se s tem izgubimo tudi v svoji lastni identiteti, saj ne vemo več, kdo v resnici smo. In to nas potem samo še bolj oddalji, ne le od samega sebe, ampak tudi od pristnih odnosov z drugimi ljudmi. Takšna izguba še dodatno vpliva na našo samopodobo, samozavest in notranje zadovoljstvo s samim seboj. Nikar se torej ne obrestuje biti neiskren, sploh pa ne na dolgi rok. Postopoma namreč lahko izgubimo celo stik z lastnimi vrednotami in prepričanji.

Le iskrenost omogoča, da ostanemo »prizemljeni«, kot radi rečemo, in smo zavestno v resničnem svetu, takšnem, kot pač je. Samo v resničnem svetu, kjer sebe sprejemamo takšne, kot smo, namreč lahko gradimo tudi zaupanje in zdrave odnose z drugimi. Odgovor je, da šele ko smo iskreni, lahko živimo svoje avtentično življenje. In to nam daje veliko več zadovoljstva kot še tako dobra laž.

Profimedia
Ključ do energetskega zdravljenja je, da smo pristni ter da ob tem življenje uživamo in se ne bojimo.

SPOŠTOVANJE ENERGIJ

Iskrenost je pomembna v vsakem aspektu življenja. Tudi pri svetovanju. Ko gre za duhovno osebno svetovanje, tu ni dvoma o iskrenosti onostranstva, a ključnega pomena je, da ste iskreni najprej vi. Duhovno vodstvo vam namreč lahko s svojimi namigi in usmeritvami pomaga samo, če ste najprej iskreni vi. Vaša nejasna ali dvoumna molitev in klic na pomoč bosta seveda dala temu primeren odgovor tudi s strani velikih duhovnih dobrotnikov. Za jasne odgovore in točna navodila morate torej biti iskreni v svojih prošnjah.

Iskrenost pri svetovanju z višjimi energijami vključuje tri segmente:
– iskrenost do sebe,
– iskrenost do duhovnih sfer,
– iskrenost do vprašanj, ki jih postavljate.

Pomembno je biti resnično odprt za informacije, ki jih boste prejeli, kajti odgovori in usmeritve, ki jih vam lahko posredujejo višje sile, morda niso vedno v skladu s tem, kar bi vi želeli slišati. In če želite slišati iskrenost, potem zlaganost pri tem nima kaj iskati. Iskrenost se začne, ko se najprej iskreno vprašate, ali sploh želite slišati resnico, in nato sledite poti resnice. Dušno svetovanje bo najučinkovitejše, če ste iskreni in odprti glede svojih misli, čustev in potreb.

To pomeni, da morate najprej spoznati ter se zavedati, kaj so vaše resnične želje, strahovi in tudi izzivi v življenju. Na tej točki morate biti pripravljeni sprejeti sporočila, ki jih boste od višjih energij prejeli. Tudi višje energije vedo, kdaj ste iskreni. Prav iskrenost je način, s katerim jim izkažete spoštovanje, zaupanje, da bodo energije delile svoje modrosti in vam nudile potrebno podporo. Ključ do našega energetskega zdravljenja je, da smo skozi življenje lahko pristni ali avtentični ter da ob tem uživamo in se ne bojimo.

ISKRENOST IN PRISTNOST

K iskrenosti vsekakor velja dodati še pristnost, saj sta med seboj do obisti prepleteni. Ste se kdaj vprašali, kaj pravzaprav je pristnost. Kako jo doseči in jo pristno izkušati? In zakaj bi sploh bili pristni, ko pa resnica tako zelo boli? Pristnost pomeni biti resničen in iskren v sebi. Ne pa lažen v svoji identiteti, ki jo iz različnih razlogov prepogosto zamenjamo oziroma ji dodamo masko, izza katere spi naš pravi jaz. Da bi lahko zaživeli svoj pristni jaz, pa je najprej treba narediti nekaj usklajevanja. Pri tem ni ključno vprašanje, kaj bi radi bili, ko boste »veliki«, ampak kdo bi radi postali.

Usklajevanje je namreč prvi korak in običajno tudi težji del v procesu odstranjevanja maske. S tem se začne tudi aktivacija za povrnitev pristnosti. To pomeni, da si ne lažete več in se ne pretvarjate, da je vse v redu, ko dejansko ni. In obratno, da se ne pretvarjate, da stvari niso v redu, če so. Za oboje je seveda potreben pogum. Da bi se sploh podali na pot samospoznanja in se začeli poglabljati v svojo resnico, je v resnici potrebno ogromno notranje moči. Toda le na takšen način se lahko aktivira tisti proces zdravljenja, v katerem dejansko dobimo svojo moč nazaj. In v njej se lahko vprašamo in tudi vidimo, kaj je resnica. Sprejeli jo bomo ter spustili vse tisto, kar ni res. To je potek zdravljenja, ki zajema usklajenost in pristnost, ko veste, kaj čuti vaše srce. Ob tem čutenju razumete svoje notranje občutke in se ne silite verjeti v nekaj, za kar globoko v sebi veste, da ni res.

Pri svojem svetovalnem delu zdravljenja ljudem pomagam ravno pri tem, da razumejo svoj del procesa. Ena izmed preprostih vaj, ki jo predlagam, je vaja pisanja svojih misli v dnevnik. In če tudi vi v življenju pričakujete, da bo bolje oziroma da se bodo začeli dogajati čudeži, je to prav tako proces zdravljenja. Vaše misli so namreč že velik del poti do pristnosti, ki vas vodi v ponovno povezovanje z dušo, zato, da se spomnite in si v tem času tudi dovolite biti to, kar v resnici ste.