Čutne dejavnosti

Libido si lahko dvignemo tudi s plesom ali objemanjem

Maja Kopriva
13. 4. 2024, 21.03
Deli članek:

Libido je splošni spolni nagon ali želja po spolni aktivnosti. Vključuje naše zanimanje za spolne misli ali aktivnosti.

Dreamstime
Bolj ko uživate z nekom, s komer se počutite zadovoljni, toliko bolj si ga boste verjetno želeli.

Vsi imamo naravno raven libida, na katero vplivata naša biologija in osebnost, ter niha v različnih življenjskih obdobjih zaradi dobrih, slabih ali nevtralnih vzrokov. Čeprav so moški lahko biološko programirani, da se na spolne dražljaje odzovejo bolj redno in hitreje kot ženske, to ne pomeni, da so manj nagnjeni k problemom ali da imajo vedno večji libido kot ženske.

Spolni nagon po 40. letu

Študija iz leta 2010 je pokazala, da se ženska plodnost v 30. in 40. letih umirja, njene spolne fantazije pa postajajo pogostejše in tudi njen spolni nagon na splošno postane močnejši. Ženske z leti ugotavljajo, da je seks prijetnejši, saj imajo boljšo samopodobo. Na svetu skoraj ni boljšega občutka, kot je občutek biti seksi, in to vas takoj spravi v odlično razpoloženje.

Za povečanje libida poskusite te čutne dejavnosti

Če ugotavljate, da se vaš libido manjša, vam to ne bi smelo več povzročati strahov ali biti vzrok, da bi se izogibali ponovnemu zagonu zelene luči za svojega partnerja. Zakaj? Nižji libido ne pomeni konca sveta, in obstajajo različni načini za njegovo povečanje. Če se pogosto ne počutite telesno vzburjeni – če ne čutite ščemenja, ko pomislite na nekaj seksi ali razburljivega –, potem vam morda lahko pomagajo naslednje čutne dejavnosti. Lahko poskusite z nanašanjem losjona na svoje telo, z raziskovanjem erogenih con z radovednostjo in masturbiranjem s prsti ali spolnimi pripomočki za erotično stimulacijo. Poskusite tudi z dejavnostmi, ki vam pomagajo počutiti se dobro v svojem telesu in dvigniti endorfine, kot so različne vaje, ples ali petje. Kolikor bolj boste uživali v masturbiranju, poljubljanju, objemanju in/ali spolnih zadevah z nekom, s komer se počutite zadovoljni, toliko bolj si ga boste verjetno želeli.

Dreamstime
Tudi če niste vajeni hoje v visokih petah, ga lahko v postelji prijetno presenetite s čevlji z visokimi petami.

Kaj še lahko storite, da bi se počutili seksi

Obstaja nekaj dejavnosti vizualno-senzualne komunikacije nizke intenzivnosti, ki lahko pomagajo paru, da sta si bližje. Lahko brez spolnega odnosa ali kot način za vzpostavitev spolne napetosti, ker včasih nimata časa za seks, ali pa samo zato, ker se s tem počutita dobro. Objameta se oblečena ali gola, hkrati pa usklajeno dihata. Partnerja sta s telesoma prepleteno objeta in se poljubljata.

Poskusite nekaj novega

Tudi če niste vajeni hoje v visokih petah, ga lahko v postelji prijetno presenetite s čevlji z visokimi petami. Kavo ali čaj mu za spremembo lahko skuhate v čipkastem spodnjem perilu. Vzajemna masturbacija, pri kateri se partnerja po želji dotikata sebe ali drug drugega. Možno je, da se dve osebi z različnima stopnjama libida srečata nekje na sredini in se poveča fizična povezava, ne da bi potrebovala spolnost, da bi partnerstvo ohranila pri življenju. Možnost, da govorimo o seksu in načrtujemo, kdaj bomo imeli intimnost, je lahko enako pomembna kot sam seks. 

Dreamstime
Možnost, da govorimo o seksu in načrtujemo, kdaj bomo imeli intimnost, je lahko enako pomembna kot sam seks.

Možgani so človekov največji spolni organ

V možganih se sproži iskra, ki vname ogenj poželenja in strasti. Nekatere raziskave kažejo, da je spolni nagon lahko sorazmeren z velikostjo amigdale, središča čustev v obliki mandljev v možganih. Ko doživimo nekaj lepega, kot je poljub, hipotalamus proizvaja dopamin, nevrotransmiter, ki je kritičen za zadovoljstvo in motivacijo. Ventralni striatum ljudi tudi spodbuja k avanturam. Znanstveniki menijo, da pri avanturi pride do reverza mehanizma, odgovornega za starodavno evolucijsko prednost: testiranje neznanega.