Vzdrževanje

Ste že poskrbeli za dvižna garažna vrata, da vam bodo dobro služila?

Mare Koren
13. 4. 2024, 17.25
Deli članek:

Imate tudi vi doma čudovita dvižna garažna vrata, ki se tako kot v ameriških filmih odprejo na klik? To je nekaj čudovitega. A kdaj ste jih nazadnje predali servisnim rokam in pregledu? Morda povzročajo hrup?

Pixabay
Ne pozabite na pregibe, ki jih je treba očistiti in podmazati.

Dvižna garažna vrata, ki smo jih nekoč zgolj z zanimanjem opazovali v ameriških filmih, so danes skoraj stalnica tudi številnih slovenskih domov. A mehanizem, ki skrbi, da zgolj s klikom odprete in zaprete vrata, potrebuje od časa do časa nekaj osvežitve. O tem morate razmisliti predvsem, če vaša vrata povzročajo hrup ali pa ne drsijo več tako, kot bi morala, in se zatikajo. V nadaljevanju zgolj nekaj rešitev, ki se jih lahko lotite sami, seveda pa ne pozabite tudi na pooblaščenega prodajalca in serviserja.

Vrata temeljito očistite

Najprej se lotite temeljitega čiščenja garažnih vrat. Odstranite prah in umazanijo ter mastno patino, ki nastane pri mešanju umazanije s starim mazivom, na vodilih. Pri tem vam bo v pomoč stara brisača in nekaj detergenta za ročno pomivanje posode. Na tak način poskušajte odstraniti čim več umazanije. Pri vodilih brisačo močno potisnite tudi v notranjost vodil. Če opazite rjo, jo najprej previdno odstranite z drobnozrnatim brusnim papirjem. Ne pozabite tudi na višje predele, kjer vam bo v pomoč lestev.

dreamstime
Pri odpiranju navzgor razmislite o primernem stropu.
Podmažite vsa vodila

Potem ko ste vrata temeljito očistili iz vseh strani in v predelku vodil, je čas, da se lotite obnavljanja vodil. Priporočamo vam, da za ta namen uporabite WD 40. Nanesite ga naravnost na vodila in pustite delovati nekaj minut. Ta bo še dodatno omogočil odstranjevanje maščob in umazanije, zato po nanosu vodila še enkrat dobro obrišite, da odstranite odvečno umazanijo. Nato pršilo še enkrat nanesite.

Spoji in koleščki

Zdaj, ko ste poskrbeli za vodila, je čas, da pregledate še stanje spojev in koleščkov. V prvi vrsti preverite, ali so vsi spoji v pravilni legi in na svojem mestu, prav tako preverite, v kakšnem stanju so kolesca. Če so garažna vrata še vedno hrupna in ne drsijo tekoče, namažite spoje med elementi. Pri tem boste potrebovali nekaj več časa in napora, saj boste morali delovati na celotni dolžini vodil. Mazivo precizno nanesite na koleščka in spoje vodil, odvečno tekočino pa nato očistite s suho krpo.

Želite kupiti nova dvižna vrata, pa ne veste, katera bi izbrali?

dreamstime
Izbira vrat je odvisna tudi od prostora, ki je na voljo.
Najpogostejša izbira med uporabniki so danes enojna garažna vrata, ki se odpirajo navzgor ali na stran. Način odpiranja je odvisen od prostora in želje uporabnika. Odpiranje navzgor zniža strop, zlasti če so vrata v enem kosu, medtem ko odpiranje na stran zoži manevrski prostor v garaži, a omogoči osebni prehod skozi le delno odprta vrata. Tako ena kot druga so običajno sekcijska, kar pomeni, da so sestavljena iz več delov, ki se zgibajo. Klasična dvižna vrata v enem kosu, ki se dvigajo na vzmet ali s škarjastim mehanizmom, so primerna tudi za garaže v garažnih hišah. Vgradijo jih lahko v odprtino za vrata ali za njo. A pri tem je treba opozoriti, da se odpirajo navzven, kar pomeni, da potrebujejo dodaten prostor.