Zaostrovanje na Bližnjem vzhodu

Iran začel napad, proti Izraelu poletelo več kot 100 dronov in raket

S.R.
13. 4. 2024, 22.29
Posodobljeno: 14. 4. 2024, 16.24
Deli članek:

Iran je sprožil napad z droni in raketami nad Izrael, je sporočila izraelska vojska.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Iranske oblasti so dlje časa opozarjale, da se bodo na izraelski napad na konzulat v Damasku v Siriji 1. aprila odzvale s povračilnimi ukrepi. Obljubljali so maščevanje za žrtve na njihovi strani. V izraelskem napadu so namreč umrli pomembni člani iranske republikanske garde. Obenem so poudarili, da je bil napad na konzulat kot napad na iransko ozemlje. Razmere so v zadnjih dnevih postajale vse bolj napete, pri čemer so ameriški obveščevalci naznanil, da so znotraj Irana zaznali določene premike orožja daljšega dosega. V Izraelu so danes ponovili, da so na iranski napad pripravljeni.

Potem ko je v večernih urah Jordanija, ki meji na Izrael, nenadoma zaprla zračni prostor in ustavila letalski promet, je postalo jasno, da lahko že to noč sledi iranski napad. Pozneje so enako storile iraške oblasti, sledil je Libanon. Izraelska vojska je nato potrdila, da je Iran proti Izraelu poslal drone, ki naj bi za pot do Izraela potrebovali več ur. Po poročanju tiskovne agencije Reuters, ki se opira na vire iz iraških varnostnih služb, naj bi v iraškem zračnem prostoru opazili več deset iranskih dronov, usmerjenih proti Izraelu. Sprva še ni bilo poročil o izstreljenih raketah, a je bilo pričakovati, da bi lahko napadu z droni, ki bodo obremenili izraelsko zračno obrambo, sledil napad z balističnimi raketami in manevrirnimi izstrelki. Izraelski Haaretz je malo pred 23. uro poročal, da naj bi bili v zraku tudi iranski manevrirni izstrelki.

Poletelo več kot 100 dronov, tudi rakete

Napad so že potrdile tudi ameriške oblasti, po poročanju Al Jazeere pa o "obsežnem napadu z droni" poroča tudi iranska televizija. Ob približno 23. uri po srednjeevropskem času so z izjavo za javnost postregli še v iranski revolucionarni gardi. Potrdili so, da so v odziv na zločin sionističnega režima, ki je napadel iranski konzulat v Siriji, "začeli operacijo z droni in raketami." Navedli so še, da so izstrelili več deset dronov in raket, usmerjenih v "specifične tarče na okupiranih ozemljih."

Iz izraelske vojske so po poročanju Haaretza malo po 23. uri sporočili, da so v zraku zaznali več kot 100 dronov. V napad se je vključil tudi libanonski Hezbolah. Reuters je nato malo po 23. uri poročal, da so drone proti Izraelu poslali tudi jemenski hutijevci, ki jih podpira iranski režim.