Žalostna vest

Poslovil se je nekdanji poslanec Roberto Battelli

S.R.
15. 4. 2024, 15.57
Posodobljeno: 15. 4. 2024, 16.19
Deli članek:

Umrl je nekdanji poslanec Roberto Battelli, so sporočili iz državnega zbora. Star je bil 69 let.

Državni zbor
V 70- letu starosti se je poslovil Roberto Battelli.

»Sporočamo žalostno vest, da je umrl nekdanji poslanec Državnega zbora Roberto Battelli,« so danes v sporočilu za javnost naznanili v državnem zboru. Battelli je funkcijo poslanca opravljal sedem mandatov, in sicer od leta 1992 do leta 2018. Bil je vodja in član poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti ter član več delovnih teles.

V državnem zboru so še pojasnili, da se bodo poslanke in poslanci nekdanjemu poslancu poklonili z minuto molka na prvi naslednji seji državnega zbora. »Ohranili ga bomo v trajnem spominu.«

Battelli se je leta 1954 rodil v Pulju v družini novinarja Ettora Battellija. V Kopru je nato obiskoval italijansko osnovno šolo in gimnazijo, na Filozofski fakulteti v Ljubljani pa je študiral filozofijo in primerjalno književnost. Leta 1975 je študij opustil in se kot novinar in urednik zaposlil na TV Koper – Capodistria, ki ga je nato leta 1989 zapustil, ko je postal dopisnik dnevnika La Voce del Popolo. Naslednje leto je kot predstavnik italijanske manjšine kandidiral na parlamentarnih volitvah in bil izvoljen v družbenopolitični zbor Socialistične republike Slovenije. Leta 1992 je bil nato izvoljen še v prvi državni zbor Republike Slovenije.

Preizkusil se je tudi v igralstvu. Tako je denimo odigral glavno vlogo v filmu Krizno obdobje iz leta 1981, ki ga je režiral Franci Slak.