Shell Slovenija

Shell stavi na goriva, na elektriko in vodik še ne

PP
14. 4. 2024, 12.15
Deli članek:

Naftni velikan Shell, s sedežem v Veliki Britaniji, je pri nas vzpostavil skupno 47 bencinskih servisov, ki so posledica lanske prodaje avstrijskega OMV madžarskemu MOL.

Peter Pirkovič
Shell Slovenija

Shell ima pri nas že kar dolgo zgodovino, a  do zdaj ni bila posebej opazna. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja so upravljali s tremi bencinskimi servisi, ki so jih nato prodali, z vstopom Slovenije v EU pa smo zanje postali zanimivi z vidika tranzitne države, zato so znova aktivirali poslovne aktivnosti in vzpostavili osem samopostrežnih bencinskih servisov za tovornjake. Lani so v upravljanje prevzeli še 38 bencinskih servisov in enega zgradili povsem sami (mobilnostni center v Žalcu). Skupno torej 47 prodajnih mest, kjer poleg naftnih derivatov ponujajo še gostinsko in trgovsko storitev. Na slovenskem trgu to pomeni 12-odstotni tržni delež.

Največji poudarek bodo namenjali bencinskemu in dizelskemu gorivu V-Power, ki ugodno vpliva na delovanje motorjev z notranjim zgorevanjem. Omenjajo predvsem prednost zaščite in čiščenja določenih delov motorja, hkrati izpostavljajo boljši izkoristek. Gorivo v Slovenijo prihaja iz različnih bližnjih rafinerij, od tam pa potuje v zbirni center v Kopru, kjer ga dodatno obdelajo in razpošljejo na vse slovenske bencinske servise. Trenutno imajo v upravljanju 47 lokacij, a si želijo razvejanost ponudbe razširiti še na nekatere konce Slovenije. Avtocestni del imajo pokrit le na območju Obale (dva bencinska servisa), medtem ko v prestolnici in njeni bližnji okolici omenjeni trgovec nima svojih prodajnih mest. Gregor Omejc, direktor družbe Shell Adria, omenja, da imajo v lasti parcelo ob ljubljanski obvoznici, vendar časovnica, kdaj bo na tej zgrajen bencinski servis, še ni določena. V obdobju petih letih si želijo v svoj portfelj dodati vsaj deset do petnajst servisov. 

Čeprav se Shell globalno intenzivno ukvarja z vzpostavitvijo električnih polnilnic (v 30 državah jih imajo že 55 tisoč), je trenutno to področje pri nas na stranskem tiru. Prav tako za zdaj ne razmišljajo o vzpostavitvi vodikovih polnilnic.