Uboge živali

Prašičjo farmo v Nemčiji zajel požar, poginilo več tisoč živali

M.G.
14. 4. 2024, 10.57
Posodobljeno: 14. 4. 2024, 10.58
Deli članek:

Nemški mediji poročajo, da je včeraj v požaru v objektu za rejo prašičev v regiji Altmark v deželi Saška-Anhalt poginilo okoli 20.000 prašičev.

Profimedia
Požar, ki je zajel prašičjo farmo v Arendseeju je bil usoden za okrog 20.000 živali.

Množica nemških gasilcev je v petek imela opravka s svinjami, zagorelo je namreč v obratu za rejo prašičev blizu mesta Arendsee, v regiji Altmark, v deželi Saška-Anhalt, ki slovi kot dežela, kjer vzgojijo največ prašičev za potrebe prehrambene industrije v Nemčiji. Gasilci so sprva povedali, da je v požaru poginilo okrog 20.000 prašičev, tiskovni predstavnik podjetja pa je pozneje te podatke omilil, saj je dejal, da je poginilo samo 1750 svinj in neznano število mladih pujskov, a po podatkih predstavnika okrožja Altmarkkreis Salzwedel je ponavadi približno osem pujskov na svinjo, kar bi nam dalo število okrog 15.000.

Po podatkih predstavnikov mestnega okrožja Altmarkkreis Salzwedel je bilo na delo skupno več kot 210 gasilcev, gašenje pa bo verjetno trajalo še čez vikend, je povedala vodja urada za pravne in okrožne zadeve Inga Otte-Sonneschein. Ogenj je uničil okoli tretjino objektov za pitanje prašičev. Šest boksov, kjer se se zadržujejo svinje s pujski, je popolnoma zgorelo, dva boksa pa sta močno poškodovana. Tiskovni predstavnik podjetja ni želel komentirati informacij o višini škode, gasilci pa so ocenili, da gre za približno milijon evrov škode.

Pred tremi leti je tem kompleksu za rejo prašičev že gorelo. Takrat je nastalo za 50.000 evrov premoženjske škode. Po podatkih državnega statističnega urada so lani na Saškem-Anhaltu redili skoraj milijon prašičev.