Jalov napad

Iran prvič sprožil neposredni raketni napad na Izrael: 99 odstotkov izstrelkov prestreženih

M.G./STA
14. 4. 2024, 08.41
Posodobljeno: 14. 4. 2024, 15.53
Deli članek:

Iran je sinoči začel napovedano zračno ofenzivo na Izrael. Nad njih so poslali več kot 300 dronov in raket, vendar so jih izraelske sile s pomočjo zaveznikov večino sestrelile, še preden so zadele svoje cilje. O smrtnih žrtvah ne poročajo. Mednarodna skupnost poziva k umiritvi.

Profimedia
Rakete nad Izraelom.

Včeraj zvečer je Iran proti Izraelu izstrelil več kot 300 brezpilotnih letal ter balističnih in manevrirnih raket. V Teheranu so napad označili kot odgovor na domnevno izraelsko uničenje iranskega konzulata v Damasku 1. aprila, pri čemer sta življenje izgubila tudi dva visoka poveljnika iranske revolucionarne garde.

Prvi neposredni napad Irana s svojega ozemlja

Napad Irana je prvi neposredni napad te države na Izrael s svojega ozemlja. Ob tem so Izrael napadli tudi iranski zavezniki v regiji, libanonski Hezbolah in jemenski hutijevci. Hezbolah je z raketami obstreljeval zasedeno Golansko planoto, hutijevci pa so proti Izraelu izstrelili več dronov. Iranska misija pri ZN je sporočila, da je po odgovoru na napad v Damasku za Iran zadeva sedaj zaključena. Prebivalci Irana so začetek obstreljevanja na mestnih trgih slavili kot, da bi že zmagali v vojni, čutiti je bilo navijaško vzdušje.

Profimedia
Iranci na mestnih trgih slavijo začetek zračnega napada na Izrael kot na kakšni nogometni tekmi.

Glavnino izstrelkov prestregli že pred izraelsko mejo, o večji škodi ali žrtvah ne poročajo, znova odprt zračni prostor

Po navedbah izraelske vojske so njihove obrambne sile s pomočjo zaveznikov večino raket prestregle zunaj ozemlja Izraela, poročajo tuje tiskovne agencije. Kot je dejal tiskovni predstavnik izraelskih sil Daniel Hagari, so jih 99 odstotkov sestrelili. Smrtnih žrtev ni bilo, prav tako ne omembe vredne škode, je dejal. Na jugu države je šrapnel resno poškodoval 10-letno deklico, drugih žrtev ni bilo. Potrdil je tudi, da je bilo nekaj malega škode na vojaškem letališču v Negevu, vendar to normalno deluje naprej. Na jugu Izraela, ob Mrtvem morju, na območju Jeruzalema in na severu države so se oglasile opozorilne sirene. Na nebu nad Jeruzalemom je bilo po poročanju novinarjev AFP ponoči slišati več detonacij. Izrael je danes že tudi znova odprl zračni prostor, ki je bil pred tem spričo iranskih napadov zaprt od sobote zvečer. Prekinitev splošne nevarnosti pomeni, da se prebivalci lahko vrnejo iz zaklonišč.

Zračni prostor so povsem odprli tudi v sosednji Jordaniji ter v Iraku in Libanonu, ne pa tudi v Iranu. Osrednje letališče v Teheranu ostaja zaprto, enako velja za številna letališča na zahodu države. Kot navaja iranska tiskovna agencija Isna, bo promet znova stekel v ponedeljek zjutraj.

Biden pohvalil izraelsko obrambo in ponovil, da podpora ZDA ostaja neomajna

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je ponoči sklical sestanek sveta za nacionalno varnost, ameriški predsednik Joe Biden pa mu je v telefonskem pogovoru ponovil neomajno zavezo ZDA izraelski obrambi. Netanjahu o morebitnih povračilnih ukrepih po iranskem napadu doslej še ni spregovoril. Na omrežju X pa je zapisal: "Prestregli smo, odbili smo. Skupaj bomo zmagali." Izraelski obrambni minister Joav Galant pa je dejal, da so prestregli velik iranski napad, a da "spopada še ni konec". Ameriški predsednik Biden je najostreje obsodil sobotni iranski napad na Izrael in napovedal, da bo imel danes pogovor s kolegi voditelji držav skupine G7 za uskladitev enotnega diplomatskega odziva, je sporočila Bela hiša. "Danes je Iran s posredniki v Jemnu, Siriji in Iraku izvedel zračni napad na vojaške objekte v Izraelu, kakršnega še ni bilo. Te napade najostreje obsojam," je v izjavi poudaril Biden in dodal: "Na moj ukaz je ameriška vojska v podporo izraelski obrambi v preteklem tednu v regijo premestila letala in rušilce za obrambo pred balističnimi raketami. Zahvaljujoč tem napotitvam in izredni spretnosti naših vojakov smo Izraelu pomagali uničiti skoraj vsa brezpilotna letala in rakete," je dejal Biden. Netanjahuju pa je dodal, da je "Izrael pokazal izjemno sposobnost obrambe in porazil celo te napade brez primerjave. S tem je svojim sovražnikom poslal jasno sporočilo, da ne morejo učinkovito ogroziti njegove varnosti."

Profimedia
Nočno nebo nad Jeruzalemom v Izraelu.

Obsodbe in pozivi k umiritvi razmer se vrstijo

Iz regije in sveta se vrstijo obsodbe napada in izrazi zaskrbljenosti zaradi nevarnosti širjenja spopada na Bližnjem vzhodu. Izrael je zahteval sklic izrednega zasedanja VS ZN, ki ga je predsedujoča v aprilu Malta sklicala za danes ob 22. uri po srednjeevropskem času. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v odzivu izrazil globoko zaskrbljenost zaradi resne nevarnosti širjenja spopada po vsej regiji in pozval vse strani, naj se izogibajo dejanjem, ki bi lahko vodila v velik vojaški spopad na več frontah, poroča AFP. Napad so obsodili tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, visoki zunanjepolitični predstavnik EU Joseph Borrell in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. EU odločno obsoja nesprejemljiv iranski napad na Izrael, je na družbenem omrežju X zapisal Borrell, Michel pa je poudaril, da je treba narediti vse, da se prepreči nadaljnje zaostrovanje v regiji. "Vsi akterji se morajo vzdržati nadaljnje eskalacije in si prizadevati za ponovno vzpostavitev stabilnosti v regiji," je na X pozvala tudi von der Leyen.

Iranski napad z brezpilotnimi letali na Izrael je zelo zaskrbljujoč, je na X v soboto zvečer zapisala slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. Vsako nadaljnje zaostrovanje že tako hudih razmer na Bližnjem vzhodu je izjemno nevarno, je opozorila. Zunanji ministrstvi Savdske Arabije in Egipta sta izrazili zaskrbljenost zaradi stopnjevanja sovražnosti in pozvali k zadržanosti. Savdska Arabija je VS ZN pozvala, naj prevzame odgovornost za vzdrževanje mednarodnega miru in varnosti. K zadržanosti je pozvalo tudi kitajsko zunanje ministrstvo. Peking je ob tem pozval k izvajanju resolucije Varnostnega sveta ZN, ki zahteva prekinitev ognja v Gazi. "Kitajska poziva mednarodno skupnost, zlasti države z vplivom, naj igrajo konstruktivno vlogo za mir in stabilnost v regiji," so sporočili v Pekingu.