Evropske volitve

Presenečenje: Nosilka liste Gibanja Svoboda Irena Joveva, potrjeni tudi ostali kandidati

D.K./STA
22. 4. 2024, 20.06
Posodobljeno: 22. 4. 2024, 21.15
Deli članek:

Čeprav se je v javnosti šušljalo, da bo nosilec liste direktor postojnske porodnišnice Aleksandru Merlu, je stranka na koncu za nosilko imenovala Ireno Jovevo.

FB Gibanje Svoboda
Svet Gibanja Svoboda potrdil kandidatno listo za evropske volitve, nosilka sedanja evropska poslanka Irena Joveva

Svet Gibanja Svoboda je danes potrdil kandidatno listo za prihajajoče evropske volitve in znova poskrbel za nekaj presenečenj. Njena nosilka bo aktualna evropska poslanka Irena Joveva. Na listi ne bo direktorja postojnske porodnišnice Aleksandra Merla, bo pa ustanovitelj predhodnice Gibanja Svoboda Jure Leben.

Za Jovevo se bodo na listi zvrstili predsednik strankinega podmladka Matej Grah, poslanka DZ Janja Sluga in nekdanji okoljski minister sicer pa ustanovitelj stranke Z.dej, ki se je pozneje preimenovala v Gibanje Svoboda, Jure Leben.

Peto mesto na listi bo zasedla poslanka Tamara Vonta, šesto minister za obrambo Marjan Šarec, na sedmem in osmem pa sledita državna sekretarja v kabinetu predsednika vlade Maša Kociper in Vojko Volk. Kandidatno listo zaključuje aktualni poslanec in še en nekdanji okoljski minister Uroš Brežan.

Lista je "odlična, kompetentna, zelena, mlada", je v izjavi za medije po seji sveta naštela Joveva, ki se je stranki zahvalila "za odgovornost in hkrati tudi res veliko čast", da je na čelu liste. "Verjamem, da je to tudi rezultat mojega dosedanjega dela, hkrati pa verjamem, da bomo res dokazali, da smo najboljša možna izbira," je dodala.

Še ob predstavitvi kandidatov na festivalu Svobode je sicer veljalo, da se mesto nosilca na listi nasmiha direktorju postojnske porodnišnice Aleksandru Merlu, a tega torej sploh ni več med kandidati, pa čeprav se je na zasedanje organov stranke pripeljal skupaj s predsednikom stranke Robertom Golobom.

Goloba na izjavi za medije po organih stranke ni bilo, saj je - kot je v en glas pojasnilo pet od strankinih devetih kandidatov na listi, ki so bili prisotni na izjavi, imel druge obveznosti. Na vprašanje, kaj se je zgodilo s kandidaturo Merla je tako odgovorila Joveva: "To je bila osebna odločitev gospoda Merla, ki jo spoštujem." Vse ostalo je bilo v rokah organov stranke, ki so določili in potrdili vrstni red liste, je dodala.

Organa stranke sta oblikovanje liste kandidatov za poslance v Evropskem parlamentu sicer začela že konec marca, a takrat potrdila le sedem od devetih možnih imen. Med njimi tudi evropskega poslanca Klemna Grošlja, ki pa je pozneje od kandidature odstopil.

"Verjamem, da bo vse, kar bo enako ali bolje od tega, kar imamo sedaj, uspeh," je Joveva dejala glede ciljev stranke na evropskih volitvah. Svoboda ima dva evropska poslanca, torej Jovevo in Grošlja, ki sta bila sicer izvoljena na listi LMŠ, po združitvi strank pa zdaj pripadata Svobodi.

Prav tako Joveva podpira stališče stranke, da se skupaj z evropskimi volitvami izvedejo trije posvetovalni referendumi - o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, uvedbi preferenčnega glasu na volitvah v DZ ter o pridelavi, predelavi in uporabi konoplje. Med razlogi je izpostavila finančni vidik in višjo volilno udeležbo. "Mislim, da bi moral biti cilj čisto vseh nas v politiki si prizadevati za višjo volilno udeležbo in verjamem, da to lahko dosežemo tudi na tak način," je dejala.

Volitve poslancev v Evropski parlament bodo 9. junija. Doslej sta listi uradno vložili le parlamentarna NSi in zunajparlamentarna stranka Vesna.