Cene stanovanj

V Kopru za garsonjero tudi več kot 6000 evrov na kvadratni meter

Alenka Penjak
22. 4. 2024, 18.55
Deli članek:

»Tudi v Kopru živijo ljudje, ki to lahko kupijo,« cene stanovanj v nastajajočem Levjem gradu pri trgu Muda, denimo dvosobnega za 405 tisoč evrov, komentira Anto Guberac iz družbe Grafist. Kdor išče cenejše stanovanje, ga mora izbrskati na podeželju. Na primer v Šmarjah, kjer naj bi kvadratni meter stal 3500 evrov.

Tomaž Primožič/FPA
Ob Ferrarski cesti gre h koncu gradnja soseske Ewol Senior 55+, namenjene zgolj starejšim.

Čeprav v slovenski Istri in Kopru splošno znano primanjkuje stanovanj, na trg vedno znova prikaplja nekaj novogradenj. Preverili smo trenutno ponudbo bivanjskih enot v novih stanovanjskih poslopjih. Domačini s povprečno plačo si jih bodo težko privoščili.

»V središču Kopra ne moremo graditi stanovanj po tri tisoč evrov za kvadratni meter. Gradimo stanovanja, ki so iz visokokakovostnih materialov. Seveda ne more vsakdo kupiti takšnega stanovanja, vendar tudi v Kopru živijo ljudje, ki to lahko kupijo. Lahko pa rečem, da bomo kmalu v Fajtih gradili takšna, bolj poceni,« pravi Anto Guberac iz družbe Grafist o stanovanjih v Levjem gradu, kjer cena kvadratnega metra sega od 3900 do 4500 evrov.

Tomaž Primožič/FPA
Ko bo zgrajen, bo Levji grad ponujal luksuzna stanovanja velikih kvadratur.

Do junija 2026 naj bi se končala gradnja 124 stanovanj v Levjem gradu in podzemne garaže v treh ravneh. Kdor ne kupi vsaj dveh parkirnih mest, cena obeh je 32.850 evrov, stanovanja ne more kupiti. Na voljo so dvosobna do štirisobna stanovanja, dvosobno meri skoraj sto kvadratnih metrov, štirisobno pa okoli 150.

Solis 3: trisobno za 650 tisoč evrov

H koncu gre še ena Grafistova naložba – gradnja stanovanj v objektu Solis, poimenovanem Solis 3. Stanovanja so večja in manjša, pri čemer manjša dosegajo višjo ceno po kvadratnem metru.

Za trisobno stanovanje, veliko 208 kvadratnih metrov, od tega je 117 kvadratnih metrov terase, je treba odšteti 650 tisoč evrov, torej 3100 evrov na kvadratni meter. Garsonjera, ki meri 37,8 kvadratnega metra, stane 227.300 evrov oziroma 6100 evrov po kvadratnem metru. Na voljo so tudi parkirna mesta v podzemni garaži – eno stane 24.400 evrov.

Tomaž Primožič/FPA
V stanovanjskem kompleksu Solis 3 kvadratni meter garsonjere stane tudi 6100 evrov.

Družba Dom Navtika Vanje in Gašperja Vinčeca ob Ferrarski cesti končuje sosesko Ewol Senior 55+, namenjeno izključno uporabnikom, starim vsaj 55 let. V šestih etažah je 57 stanovanj različnih velikosti in vsakemu stanovanju pripada parkirno mesto v garaži.

Prodaja jim, kot kaže spletna stran, gre od rok. Trenutno je denimo na voljo dvosobno, 81,4 kvadratnega metra veliko stanovanje v četrtem nadstropju, ki stane 290.394 evrov. Ali pa 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje v pritličju za 224.782 evrov.

»Kupci so iz istrskih mest in tudi notranjosti Slovenije. Cene so normalne, saj želimo obdržati koncept stanovanj za starejše od 55 let. Posebnost teh stanovanj je, da ima naša družba odkupno pravico, kar pomeni, da po smrti lastnika stanovanje odkupimo. Ne želimo, da bi to postala študentska ali turistična stanovanja,« je povedala Vanja Vinčec.

Stanovanjski kompleks v Šmarjah

V Šmarjah naj bi poleti 2025 investitor, družba Inšmarje, ki jo vodi direktor Stojan Franetič, končala projekt Rezidence in vile Murva, kjer bo v štirih samostojnih vila blokih 44 stanovanj z dvigalom in parkirnim prostorom v garaži, pa še 16 vrstnih hiš z lastnim bazenom ter štirje poslovni prostori v pritličju.
Kvadratni meter stanovanj, velikih od 44 do 130 kvadratnih metrov, naj bi v povprečju stal 3500 evrov. Vrstne hiše, velike 150 ali 200 kvadratov, odvisno od tega, ali hočete klet ali ne, pa dosegajo izhodiščno ceno 774.700 evrov. Parkirni prostor za dva avtomobila je pred hišo. »Te dni smo znova podpisali nekaj prodajnih pogodb. Med kupci stanovanj in hiš so tudi Primorci,« je dejal nepremičninski agent Zoran Đukić.