98-let

Foto: Kralj Karel III. prišel na kraljičino rojstnodnevno mašo, ne pa v Oakham, kjer so ga vsi čakali

D.K.
22. 4. 2024, 18.56
Posodobljeno: 22. 4. 2024, 19.01
Deli članek:

V Združenem kraljestvu so 21. aprila v mestu Oakham odkrili prvi posmrtni kip kraljice Elizabete, kjer pa se kralj Karel III. ni pojavil, čeprav je bilo pričakovano.

Profimedia
Kralj Karel III. in Camilla

Čeprav je britanska kraljica Elizabeta II. umrla pred letom in pol, je njen vpliv v britanski monarhiji še vedno zelo prisoten. Še posebej te dni, ko so v Združenem kraljestvu 21. aprila na različne načine praznovali njen 98. rojstni dan. Nekdanja snaha Sarah Ferguson je bila med prvimi, ki se je poklonila na družbenih omrežjih. "Danes se spominjamo njenega pokojnega veličanstva kraljice Elizabete II. na njen 98. rojstni dan. Hvala ti za vse, kar si nas naučila, ker si neomajena vodja in draga prijateljica. Zelo te pogrešam," je v objavi zapisala Sarah.

Profimedia
V mestu Oakham so odkrili prvi posmrtni kip kraljice Elizabete II.

In najbolj ganljivo je bilo v mestecu Oakham v provinci Rutland, kjer so odkrili njen prvi posmrtni kip. Več kot dva metra visok bronasti kip je naročila Sarah Furness, plačali pa so ga z donacijami. Na majhnem trgu tega provincialnega mesta se je zbralo več kot tisoč ljudi, med katerimi jih je bilo veliko iz različnih delov Anglije, piše BBC, ki je objavil tudi fotografijo bronastega kipa.

Profimedia
V mestu Oakham so odkrili prvi posmrtni kip kraljice Elizabete II.

Gostitelji so upali, da se bo kralj Karel III. udeležil odkritja spomenika, a se to ni zgodilo. Kralj, ki boleha za neimenovanim rakom, je rojstni dan svoje matere praznoval na spominski maši v majhni župnijski cerkvi Crathie Kirk nedaleč od kraljevega posestva Balmoral, kjer že od leta biva s svojo ženo, kraljico Camillo. zadnjih nekaj dni. Videli so Karla III. in Camillo, kako prihajata k maši s spremstvom, vendar v lastnem avtomobilu, ki ga je vozil kralj.

Kralj se je očitno umaknil na svoje najljubše posestvo na Škotskem, da bi si v miru opomogel od zdravljenja in da bi imel mir pred mediji, ki vztrajno poskušajo izvedeti več o njegovem zdravju in zdravju njegove snahe, vojvodinje Catherine.

V duhu nesrečnih zdravstvenih težav, ki so doletele kraljevo družino, se javnost še vedno spominja stabilne in dolge vladavine kraljice Elizabete II., in se seveda sprašuje, kako bi se v takšni situaciji odzvala. Kajti za največji problem kraljevega dvora danes velja komunikacija z javnostjo, ki je s slabimi in protislovnimi objavami povzročila razburjenje brez primere, kar se v času vladavine kraljice Elizabete II. ni dogajalo.