10 filmov

Kakšen bo Tarantinov zadnji film?

U.C.
21. 4. 2024, 12.13
Posodobljeno: 22. 4. 2024, 06.43
Deli članek:

Tarantino je eden najbolj cenjenih in vplivnih režiserjev zadnjih desetletij. V preteklih letih so bile izdane cele knjige in dokumentarni filmi, posvečeni preučevanju njegovega značilnega sloga in obrti. Slavni režiser pa se je na veliko žalost fimofilov odločil, da bo posnel zgolj 10 filmov.

Reuters
Tarantino navduši s svojimi filmskimi poslasticami.

Tudi če še nikoli niste videli Tarantinovega filma, bi verjetno prepoznali nekaj njegovih del. Pop kultura je polna sklicevanj nanj v glasbi, filmu in televiziji. Znani Tarantinovi prizori se omenjajo povsod, od Simpsonovih in Team America do Kung Fu Pande in Shreka, pa tudi videa za Lady Gaga in Beyoncein Telephone. Številni igralci si obupno želijo sodelovati z njim, zato v njegovih filmih nastopa veliko zvezdnikov, med njimi Leonardo DiCaprio, Jamie Foxx, Brad Pitt, Uma Thurman, Margot Robbie in Samuel L Jackson. Glasba igra ključno vlogo v njegovem slogu režije - pesmi, ki jih je Tarantino izbral za zvočno podlago svojih filmov, pogosto že same po sebi pridobijo kultne sledilce.

Profimedia
Quentin Tarantino in Uma Thurman

Tarantino je v preteklih letih večkrat govoril o svoji želji, da bi v svoji karieri režiral le 10 filmov, vključno z intervjujem leta 2022 s Chrisom Wallaceom s CNN. "To počnem že dolgo," je pojasnil. "To delam že 30 let in čas je, da zaključim. Sem zabavljač, želim vas pustiti, da si želite še več." Dodal je: "Nočem postati starec, ki je brez stika s trenutnimi filmskim svetom, ko pa se že počutim kot star človek brez stika s trenutnim stanjem v filmski industriji, ko gre za trenutne filme, ki so trenutno na sporedu.

Doslej je Tarantino režiral devet od predlaganih desetih filmov - z nekaj pridržki. Prvi in drugi del Kill Bill sta izšla kot dva ločena filma in če bi šteli oba, potem je Tarantino režiral že svoj 10. film. A pravi, da ju šteje kot en film, ker sta bila prvotno mišljena kot en film in sta dva dela posneta v enem zamahu. K številu 10 filmov pa ne upošteva tudi različnih filmov, ki jih je napisal, kot soscenarist ali produciral – na primer Natarual Born Killers in True Romance -štejejo zgolj filmi, ki jih je režiral solo.

Snemal je filme, ki so zajemali različne žanre - vključno z vesterni, trilerji, komedijami, dramami in borilnimi veščinami.

Prvih devet Tarantinovih filmov do zdaj je po vrsti:

Reservoir Dogs (1992)
Pulp Fiction (1994) podnapisi - zvlecite podnapise
Jackie Brown (1997)
Kill Bill Volume 1 (2003) in Volume 2 (2004) - šteje se kot en film
Dokaz smrti (2007)
Neslavne barabe (2009)
Django (2012)
Osovraženih osem (2015)
Bilo je nekoč v Hollywoodu (2019)

Velja spomniti, da Tarantino na podelitvi oskarjev še nikoli ni prejel nagrade za najboljšega režiserja. Njegov deseti film bo zadnja priložnost filmske akademije, da mu podeli ta laskavi naslov.

Profimedia
Quentin Tarantino.

Tarantinov zadnji projekt naj bi se imenoval The Movie Critic in naj bi bil delno avtobiografski. Film naj bi bil postavljen v Kalifornijo v poznih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in naj bi temeljil na filmskem kritiku revije za odrasle, ki ga je Tarantino rad bral, ko je kot najstnik polnil avtomate za denar. "Vse druge stvari so bile preveč grozne za branje, potem pa je bila tu ta porno revija, ki je imela zelo zanimivo filmsko stran," je pojasnil. Tarantino je kritika revije opisal kot "zelo smešnega, nesramnega in ciničnega" in dodal: "Pisal je, kot da bi imel 55 let, a je bil šele v zgodnjih do srednjih 30-ih. Umrl je v poznih 30-ih." Razkril je, da je odloženi scenarij neimenovanega pisatelja predstavil kot nekoga, "ki je res živel, a nikoli ni bil zares slaven".

Tarantino najverjetneje ni bil zadovoljen s scenarijem – tudi potem, ko ga je domnevno prepisal – in se je odločil opustiti ta projekt. Tarantino je velik perfekcionist in če naj bi to bil njegov zadnji film, nas resnično želi pustiti odprtih ust. Odgovoriti na vprašanje, kakšen bo Tarnatinov zadnji film je težko, zagotovo pa bo slavni režiser poskrbel, da bomo v filmsko platno zazijali od presenečenja in navdušenja.