Novice / Slovenija

slovenska policija

Sindikat policistov zahteva umik spornih pnevmatik: "Policisti niso zgolj turisti na cesti"

D.K.
18. 4. 2024, 19.23

Sindikat policistov Slovenije je včeraj na vodstvo Policije in Ministrstvo za notranje zadeve naslovili urgentni poziv za umik nekvalitetnih in podpovprečnih avtomobilskih pnevmatik na vseh službenih vozilih policije.

solarni paneli, postavitev

Država napovedala kar 12 razpisov, na katerih bodo razdelili več deset milijonov evrov subvencij

Timotej Milanov
18. 4. 2024, 18.49

Na voljo bodo sredstva za sončne elektrarne, električne avtomobile in kolesa. Samo Borzen bo letos za subvencije namenil več kot 80 milijonov evrov.

anže logar, eva igrl, janez janša

Zakaj je spor med Janezom Janšo in Anžetom Logarjem lahko le blef?

Barbara Pance, Nataša Markovič
18. 4. 2024, 17.41

Odpadniki SDS so bili vedno tarča napadov desnih medijev. Nikoli v zgodovini stranke SDS se ni zgodilo, da bi nekdo, ki je Janeza Janšo »izdal«, ostal v njegovi bližini, kot je to dovoljeno Anžetu Logarju, Evi Irgl in Dejanu Kalohu. Zgodovina nas je že nekaj naučila.

UKC Maribor

UKC Maribor neupravičeno odpustil dva uslužbenca, zdaj poplačilo plač za tri leta

A.S./STA
18. 4. 2024, 16.59

Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor je pred leti neupravičeno odpustil dva uslužbenca iz nabavne službe, je po današnjem poročanju časnika Večer ugotovilo sodišče. Ta dva uslužbenca sta se pojavila na vrhu seznama januarskih izplačil v javnem sektorju, saj sta dobila poplačilo plač za tri leta.

Urška Klakočar Zupančič

Predsednica DZ zavrača očitke o zavlačevanju preiskave o poslovanju Gen-I

D.K./STA
18. 4. 2024, 16.23

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič zavrača očitke o zavlačevanju odreditve parlamentarne preiskave o poslovanju Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda. Točko bo skladno s poslovniškimi roki uvrstila na eno od prihodnjih sej, ne želi pa si, da bi DZ ustanavljal komisije na podlagi zahtev oz. aktov, ki bi se izkazali za neustavne.

pozeba, pomlad

Foto: Udarila bo pozeba. Kje bo najhuje?

D.K.
18. 4. 2024, 15.56

Petkovo jutro bo sprva precej jasno, po nekaterih nižinah se bo zadrževala megla, v notranjosti Slovenije pa bo krajevno možna pozeba. Najnižja jutranja temperatura bo v alpskih dolinah in na planotah Notranjske do –5, drugod od -3 do 2, ob morju pa okoli 6 °C.

Zoran jankvić

(Foto) Janković obsodil vandalizem v Ljubljani: Zahtevali bomo povračilo škode

D.K.
18. 4. 2024, 15.09

Na nedavne primere vandalizma v prestolnici se je danes ostro odzval ljubljanski župan Zoran Janković, ki napoveduje, da bo od storilcev, za katere upa, da jih čim prej najdejo, terjal poplačilo škode.

bodi-del-iger-–-skrbimo-za-planet, ljubljana

Največji dogodek Bodi del iger – Skrbimo za planet je potekal v Ljubljani

R.T.
18. 4. 2024, 14.30

Danes se je odvijal največji dogodek v Sloveniji »Bodi del iger – Skrbimo za planet«. Projekta, ki poteka v okviru Plazma Športnih iger mladih Slovenija, se je udeležilo kar pet velikih ljubljanskih osnovnih šol. V športno dvorano Baza športa so prišli otroci iz OŠ Karla Destovnika Kajuha, OŠ Ketteja in Murna, OŠ Martina Krpana, OŠ Nove Fužine in OŠ Božidarja Jakca.

električna omarica

Nov način obračunavanja omrežnin šele čez dve leti?

S.R./STA
18. 4. 2024, 12.31

Okoljsko ministrstvo pod vodstvom Bojana Kumra si želi zamik obračunavanja omrežnin po novem sistemu še za dve leti, saj so od zbornic in združenj prejeli veliko pomislekov tako glede dodatnih stroškov kot nujnosti testiranja novega obračuna.

skladišče

Nesrečni računalniki znova na tapeti: Zadevo preiskuje AVK

S.R./STA
18. 4. 2024, 11.57

Medtem ko 13.000 računalnikov, ki jih je kupilo ministrstvo za digitalno preobrazbo, na boljše čase še vedno čaka v skladišču, je primer zdaj zaradi sumov nedovoljenega dogovarjanja o cenah in usklajenega ravnanja pri oddaji ponudb začela preiskovati Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK).

1712673480-dsc3901-01-1712673456188

V Fidesu bodo vložili pobudo za presojo ustavnosti novele zakona o zdravniški službi

S.Č./STA
18. 4. 2024, 11.45

V zdravniškem sindikatu Fides so razočarani zaradi sprejetja novele zakona o zdravniški službi. Menijo, da takšno ravnanje predstavlja nevaren precedens, ki ne bo vplival le na pravico do stavke zdravnikov. Pomeni poseg v ustavne pravice, zato bodo na ustavno sodišče po uveljavitvi zakona vložili pobudo za presojo ustavnosti novele, so sporočili.

hiša 5

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto poplavljenih: »Cilj ni samo streha nad glavo«

Žiga Kariž / STA
18. 4. 2024, 11.38

Znani so rezultati natečaja, v katerem so arhitekti predstavili svoje ideje hiš, ki bodo nadomestile tiste, ki so jih odnesle ali uničile poplave.

radar, policist

Policisti razkrili lokacije, kjer bodo jutri z radarji prežali na divjake

S.R.
18. 4. 2024, 08.50

Jutri poteka vseevropska akcija maraton nadzora hitrosti, ki se ji bodo seveda pridružili tudi slovenski policisti. Zdaj so znane tudi lokacije, na katerih bodo na prehitre voznike prežali z radarji.

šumi

Zaprti »siromak« izkašljal milijone za stanovanja v ljubljanski elitni soseski?

S.R.
18. 4. 2024, 07.48

Ko lahko upniki, ki jim je poslovnež Sergej Racman dolžan denar, le s povešenimi nosovi čakajo na boljše čase, naj bi igralničar, ki uradno nima v lasti pomembnejšega premoženja, stal v ozadju večmilijonskega nakupa stanovanj v ljubljanski elitni soseski, poroča portal necenzurirano.si.

ris, slovenija

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj izjemnega, brez strahu so pritacali po cesti

S.R.
18. 4. 2024, 07.03

Da bi zaščitili to prekrasno bitje, lokacije srečanja pri Slovenskih državnih gozdovih niso razkrili.

MZ Podzemna zbiralnica 2

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej neurejene

Mojca Zemljarič
18. 4. 2024, 06.13

Podzemne zbiralnice odpadkov so se v mestnih središčih in strnjenih blokovskih naseljih izkazale kot zelo dobra rešitev – predvsem z estetskega vidika, saj so veliki zabojniki za odpadke preprosto skriti pod površjem.

državni zbor

Poslanci so sprejeli tri predloge za razpis posvetovalnih referendumov

M.G./STA
17. 4. 2024, 22.53

DZ je nocoj sprejel predloge za razpis treh posvetovalnih referendumov. Volivci se bodo na referendumih izrekali o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, uvedbi preferenčnega glasu na volitvah v DZ ter o pridelavi, predelavi in uporabi konoplje. Datum referendumskega odločanja še ni znan.

4256616qED54428178ED0CA262800C6D402FF615_1200

Čeprav brez pomoči občin, jeseni vendarle v lastne prostore

Hojka Berlič
17. 4. 2024, 21.41

Po petih letih od nakupa prostorov v ptujskem območnem združenju Rdečega križa vendarle napovedujejo skorajšnjo selitev. Kot vsako pomlad se trend iskanja pomoči v tem času umirja, pravijo.

Sd-kriva je bioplinarna

Potrjeno: smrad je povzročila bioplinarna

Senka Dreu
17. 4. 2024, 20.41

V začetku marca so prebivalce Središča ob Dravi zmotile neprijetne vonjave, ki so se širile po občini, nato pa jih je zaskrbelo še izlitje neznane tekočine v melioracijske jarke. Za smrad in izlitje tekočine so okrivili bližnjo bioplinarno in jo prijavili inšpektoratu skupne občinske uprave Ormoža, Središča ob Dravi in Svetega Tomaža.

196-cimos

Cimosovi rabljeni stroji: tudi nekdanji predsednik uprave priznal krivdo

Sijan Pretnar
17. 4. 2024, 19.44

Več kot deset let po goljufivem poslu s Cimosovimi rabljenimi stroji, dobrih pet let po obsodilni sodbi in skoraj štiri leta po odločitvi višjih sodnikov, ki so obsodbo za nekdanje vodilne razveljavili, se sodna saga počasi končuje. Sodni senat je nekdanjega predsednika uprave Cimosa Franceta Krašovca, ki je s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde, obsodil na pogojno kazen.

cg_pediatri

Pri pediatrih 600 starejših od 50 let, več sto otrok pa brez pediatra

Mojca Vtič
17. 4. 2024, 18.28

Več sto staršev otrok na Bistriškem te dni išče pediatre v okolici, ki še vpisujejo in sprejemajo otroke, brez zdravnika namreč ostaja ena izmed petih ambulant za otroke, kar pomeni, da bo brez izbranega pediatra ostalo 400 otrok. Na ravni države naj bi bilo brez izbranega pediatra 4,6 odstotka otrok, mlajših od 19 let, oziroma nekaj več kot 18 tisoč otrok.

borut-petek, malečnik

Nekdanji Janšev zaupnik v dobrih dveh letih poplačal pol milijona evrov bančnega posojila

Primož Cirman, Tomaž Modic
17. 4. 2024, 17.44

Kako je Borutu Petku, dolgoletnemu glavnemu zaupniku Janeza Janše, uspelo v dobrih dveh letih poplačati pol milijona evrov bančnega posojila, za katerega je zastavil vilo v Mariboru, ki jo zdaj prodaja?

helikopter, slovenska vojska

Vlada dala soglasje k načrtu promocijskih aktivnosti za pridobivanje vojaškega kadra

S.Č./STA
17. 4. 2024, 15.19

Vlada je na današnji seji izdala soglasje k načrtovanim promocijskim aktivnostim za pridobivanje kadra Slovenske vojske (SV) v letu 2024, so sporočili z obrambnega ministrstva. Kadre bodo pridobivali s štipendiranjem, izvajanji delovnih praks, tabori za mlade in z vsebinami, ki so mladim zanimive in hkrati krepijo vojaške kompetence, so našteli.

Andreja Katič

Vlada pripravila predlog novele zakona o kazenskem postopku

A.S./STA
17. 4. 2024, 15.01

Vlada je na seji potrdila predlog novele zakona o kazenskem postopku, s katerim med drugim zaostruje pogoje za preiskavo elektronskih naprav posameznika. Ministrica za pravosodje Andreja Katič je na novinarski konferenci po seji vlade dejala, da bosta policija in tožilstvo z novelo ohranila ustrezna orodja za preiskavo in pregon spletnih groženj.

Urška Klakočar Zupančič

Burno v parlamentu: Koalicija ob uporu opozicije iskala krvavo potrebne glasove

S.R.
17. 4. 2024, 14.31

Današnjo izredno sejo državnega zbora so morali zaradi burnega dogajanja in posledične nesklepčnosti začasno prekiniti. Ob 14. uri so vendarle uspeli potrditi dnevni red seje.