V četrto jim je le uspelo

Burno v parlamentu: Koalicija ob uporu opozicije iskala krvavo potrebne glasove

S.R.
17. 4. 2024, 14.31
Posodobljeno: 17. 4. 2024, 15.18
Deli članek:

Današnjo izredno sejo državnega zbora so morali zaradi burnega dogajanja in posledične nesklepčnosti začasno prekiniti. Ob 14. uri so vendarle uspeli potrditi dnevni red seje.

Sašo Švigelj
Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je morala izredno sejo prekiniti zaradi nesklepčnosti, saj poslancem ni uspelo sprejeti dnevnega reda.

Izredno sejo, na kateri bi morali poslanci danes odločati o predlogih za razpis treh posvetovalnih referendumov, že od vsega začetka spremljajo zapleti, prekinitve in postopkovne težave. Poslanci imajo na mizi predloge za razpis posvetovalnih referendumov o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, uvedbi preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah ter pridelavi, predelavi in uporabi konoplje v medicinske namene in za osebno rabo. Trn v peti je predstavljal predvsem zadnji predlog, ki ga je želela opozicija umakniti z dnevnega reda. Pozneje so želeli še, da se z dnevnega reda umakne tudi predlog za posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja

Poslanska skupina NSi je najprej izrazila nestrinjanje s postopkom, na katerega je bil na matičnem odboru obravnavan predlog za razpis posvetovalnega referenduma o pridelavi, predelavi, prometu in uporabi konoplje v medicinske namene. Glede na to bi moral biti predlog po njihovem mnenju umaknjen z dnevnega reda tokratne izredne seje oz. prestavljen na eno od kasnejših sej. Ker zaradi nesklepčnosti niso uspeli sprejeti niti dnevnega reda, so sejo prekinili do 14. ure.

Kot poroča časnik Večer, so v opozicijskih SDS in NSi ob začetku izredne seje opozorili na proceduralne nepravilnosti, do katerih naj bi prišlo na sejah parlamentarnega odbora za zdravstvo. Zmotilo jih je, da je predsedujoči na ponedeljkovi seji odbora Dean Premik dopustil, da sta Gibanje Svoboda in Levica z vloženimi amandmaji spremenili referendumsko vprašanje o uporabi konoplje. Vprašanje, ki se je glasilo "Ali ste za to, da bi bila v Republiki Sloveniji pridelava, predelava, promet in uporaba konoplje v medicinske namene dovoljena?" so namreč z amandmaji spremenili v dve vprašanji, in sicer "Ali naj Republika Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in predelavo konoplje v medicinske namene?" in "Ali naj Republika Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo?" poroča časnik. To je bil tudi razlog, da so v NSi danes zahtevali umik te točke z dnevnega reda, a jih predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič ni uslišala. Odločitev o umiku je predala v roke predlagatelja, vodje poslancev Svobode Boruta Sajovica, saj da sama kot predsednica državnega zbora nima pristojnosti, da bi lahko posegla v sklep matičnega delovnega telesa. Sajovic je možnost umika ali preložitve točke na kakšno od prihodnjih sej zavrnil.

Podobno se je nato odvilo še v primeru predloga za posvetovalni referendum glede pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, le da je tokrat umik z dnevnega reda zahtevala SDS. Sajovic je zavrnil tudi to možnost.

Zaradi nesklepčnosti, ko poslancem nato niti v treh glasovanjih ni uspelo potrditi dnevnega reda, je Urška Klakočar Zupančič sejo prekinila. V četrto je vendarle šlo, koalicija je ob 14. uri uspela zbrati dovolj glasov za potrditev dnevnega reda. A s tem zapletov še ni konec. Kot poroča STA, so v SDS napovedali, da bodo 4. in 6. točko dnevnega reda današnje izredne seje DZ, ki obravnava omenjena predloga referendumov, obstruirali. Obstrukcijo 6. točke, pod katero bodo obravnavali predlog referenduma o konoplji, so napovedali tudi v NSi.