ŠPIZZA – NAJ PICERIJA SLOVENIJE 2024

Huda v Brežicah – prima izkušnja za strastne picoljube

Zoran Triglav
17. 4. 2024, 14.45
Posodobljeno: 17. 4. 2024, 15.12
Deli članek:

Obiskali smo picerijo, ki v Posavju (in še precej širše) zagotovo nima konkurence, njen sloves, ki je povsem v skladu z imenom, pa privablja celo številne sladokusce iz bližnjega Zagreba.

Zoran Triglav
Huda riva

Ko je nekaj članov naše ekipe že pred časom raziskovalo Posavje, se nam je bucika z motivom pice v središču starega jedra Brežic globoko zapičila v pločnik prav pod izveskom z napisom Huda. Zapičila se je tako globoko, da je vse do danes ni izruval še nihče! In kaže, da bo tako tudi ostalo.

Zoran Triglav
Priprave pice se pogosto loti tudi Hudin lastnik Tadej Levičar.

Picerija Huda daje s svojim retro videzom vtis, da je tam že od nekdaj. Ampak šteje šele štiri leta in pol, od tega jo leto in pol nespremenjeno vodi Tadej Levičar, ki je nekoč pomagal že prvotnemu lastniku. Že od začetka pa je v njen obstoj in nastanek vpleten v tej rubriki že večkrat omenjeni velemojster Jernej Berlot, ki je v Hudi od začetka tudi pekel. In tudi za Brežice je bila odločitev za napolitanski tip pice v časih, ko je pri nas še niso poznali, kar pogumna poteza, saj je bilo krajevno prebivalstvo navajeno na preobložene težkokategornice.

Zoran Triglav
V Hudi peče tudi hudo izkušena picopekinja Tea Mlinar.

»V teh krajih je bil škandal, če na pici ni bilo mogoče dobiti sicer standardnih koruze in tatarske omake. Tu se namreč pozna vpliv vzhoda, Italija je daleč. Danes je drugače in so čudne picerije, ki še vedno ponujajo recimo kečap.« Takšnih dodatkov v Hudi ni, zato pa sta na voljo domača pekoča omaka in res hudo čilijevo olje, ki ga na pico odmerimo s kapalko. »Prejšnji lastnik je bil zelo načelen, na picah ni dopustil odvzemanja oziroma dodajanja sestavin, nekatere goste je to zmedlo, celo jezilo in so podeljevali celo slabe ocene, češ, tam so eni čudaki. Huda je goste precej delila: ali si jo oboževal ali pa sovražil. Danes gostje te stvari cenijo in vedno več je tistih, ki se vedno znova vračajo.« Med tednom so najzvestejši gostje domačini, ob koncih tedna, ko je nujna rezervacija, pa predvsem tujci. V notranjosti je na voljo samo 20 mest, terasa je nekoliko večja.

Zoran Triglav
Huda daje vtis, kot da je tam že od nekdaj.

Huda je picerija, ki je še več kot to. Ne v smislu, da ponuja še marsikaj drugega, ampak da ponuja pico na najboljši možni način. Ponuja njeno širše doživetje, kot pravi tudi njen vodja in lastnik Tadej Levičar: »Želimo biti več kot picerija, želimo ponuditi celostno izkušnjo. Mi smo Huda, delamo hude pice, hud tiramisu, prodajamo huda vina, vse to pa podložimo s hudo muziko.« In treba je reči, da vse to kar drži. Huda je v tem smislu nesporno sinonim za kakovost. Če pri Hudi naredijo sendvič, bo tudi ta zagotovo hud. Ne le zaradi odličnega smisla za kombinacije okusov, ampak tudi zaradi najboljših možnih sestavin. Uporabljajo namreč le najvišjo kakovost italijanskih sestavin za pico, vse z zaščitenim geografskim poreklom, svežo zelenjavo pa jim seveda priskrbijo domači pridelovalci. In tu bi se lahko zelo narobe slišalo, če bi zapisali, da tisti najhujši. Omeniti velja, da se Huda ponaša s certifikatom Brežice Selection/Izbrano. Zgovorna je izjava Levičarja: »Delo v Hudi je način življenja.«

Zoran Triglav
Huda dnevna pica z mortadelo, oljkami, bučnimi semeni in kremo iz rikote z bučnim oljem ter z baziliko.

Pomislili bi, da so pice s takšnimi sestavinami in pripravljene s takšno skrbjo cenovno precej zasoljene. Ampak niso! Tudi cene so v Hudi hude. In to na najprijaznejši način, saj jih niso spremenili že leta in segajo od 8,8 za marinaro do 13,5 evra za najbolj razkošno tuf s tartufovo kremo, pršutom, mešanimi gobami, mocarelo, črnimi oljkami, parmezanom in baziliko. »Želimo biti prijazni in sproščeni, kot Italijani.« Na prvi pogled je po italijansko kaotičen Hudin jedilni list z ducatom pic. Klasike, ki bi šle sicer gotovo najbolj v prodajo, so namenoma skrite med nekoliko bolj domišljenimi okusi. Da gostje preberejo pobrskajo še med drugimi možnostmi: »Goste hočemo premakniti, da pokusijo kaj novega.«

Zoran Triglav
Huda ohranja prijazne cene za hude pice.

Tako je denimo pregovorna klasika, imenovana uno (11,9 EUR), širše poznana kot capricciosa s pelati, kuhanim pršutom, mocarelo, šampinjoni in artičokami, skrita šele za pico z imenom karamela (10,9 EUR), ki je nadevana z mocarelo, ohrovtom, karamelizirano čebulo, gobami, sezamom in domačim baziličnim pestom. In seznam z 12 picami je res dobro premišljen, saj pokriva vsa področja okusov.

Poleg hudih pic Huda ponuja še štiri hude predjedi in natanko par sladic. Cannole in preizkušeno res hud tiramisu. Razen piva Huda ponuja res hudo vinsko ponudbo, vsakič vsaj dve vrsti in prosecco tudi na kozarec, buteljke z vrhunskimi vini, izbranimi biseri priznanih vinarjev, pa je mogoče po normalnih cenah kupiti tudi za domov. In vina radi kombinirajo z ustrezno glasbo!

Zoran Triglav
Hud tiramisu

Pri Hudi verjamejo, da ljudje občutijo razliko med povprečnimi in vrhunskimi sestavinami. Te so na pici še posebno izpostavljene, tako rekoč razgaljene. Tudi zato je Huda picerija, ki jo obiskujejo ne le nad picami navdušeni sladokusci, ampak tudi največja imena vrhunske kulinarike. Odhajajo zadovoljni in se vedno znova vračajo. Zdaj vemo, zakaj.

Zoran Triglav
Pomemben del Hudine ekipe: Tea Mlinar, Aljaž Zajc in Tadej Levičar.