Pravnomočno

Za grozodejstvo v Tekačevem ne bo odgovarjal nihče, Kamenik dokončno opran krivde

S.R.
17. 4. 2024, 13.07
Posodobljeno: 17. 4. 2024, 13.07
Deli članek:

Zdaj je tudi dokončno jasno, da za štirikratni umor v Tekačevem, ki je Slovenijo pretresel zdaj že davnega leta 1997, nihče ne bo odgovarjal.

Bobo
Kristijan Kamenik je dokončno opran očitkov o vpletenosti v štirikratni umor v Tekačevem.

Lansko poletje je odjeknila vest, da je celjsko okrožno sodišče na že tretjem sojenju v tej zadevi razvpitega Kristijana Kamenika že drugič oprostilo vseh obtožb za štirikratni umor. Kot je takrat v kratki obrazložitvi oprostilne sodbe pojasnila predsednica senata Alenka Jazbinšek Žgank, so na tokratnem sojenju Kameniku lahko presojali samo na podlagi tistih dokazov, ki so po izločitvi nekaterih ključnih, še ostali v spisu, ti pa Kamenika v ničemer niso povezovali s prisotnostjo na kraju tragedije.
Tožilstvo, ki je za Kamenika zahtevalo 20 let zapora, se je na oprostilno sodbo pritožilo, časnik Večer pa danes poroča, da je senat celjskega višjega sodišča pritožbo zavrnil. Kamenik je tako pravnomočno oproščen vseh očitkov za zločin v Tekačevem.

Zločin na kmetiji Pohačevih na naslovu Tekačevo 9 na območju Rogaške Slatine, kjer so davnega marca 1997 krute smrti umrli 73-letni Štefan Poharc, njegova 75-letna žena Frančiška ter njuni podnajemnici, 36-letna Helena Krušlin in njena 17-letna hčer Viktorija, bo tako ostal brez epiloga. Zaradi štirikratnega umora je bil Kamenik že leta 1999 obsojen na 20-letno zaporno kazen, a je bila sodba razveljavljena, na ponovnem sojenju pa je bil oproščen. Tretje sojenje bi se moralo začeti že leta 2007, a je vmes zaradi preprodaje mamil pristal v zaporu v tujini. Do zadnjega sojenja je preteklo že veliko časa, ob izločitvi številnih ključnih dokazov pa je, kot je lani pojasnila Alenka Jazbinšek Žgank, težavo predstavljalo tudi dejstvo, da priče, ki so jih po 25 letih spet vabili na sodišče, nekatere med njimi so tudi že preminile ali pa niso bile sposobne za pričanje, po tako dolgem času niso povedale nič več novega ali nič takega, kar bi obtoženega dodatno obremenilo, zato je sodišče lahko izreklo zgolj oprostilno sodbo, stroške postopka pa naprtilo državi.