Izreden meteorološki dogodek

Video in foto: Enoletna količina dežja potopila običajno suh Dubaj pod vodo, smrtne žrtve

D.K.
17. 4. 2024, 11.45
Posodobljeno: 17. 4. 2024, 12.27
Deli članek:

Huda neurja in velike količine dežja so v torek v Dubaju povzročile ogromne hudourniške poplave. Ceste so se spremenile v reke, deroča voda pa je poplavila avtomobile, hiše in podjetja.

Profimedia
V Združenih arabskih emiratih je v torek po podatkih tamkajšnjih oblasti padlo največ dežja v enem dnevu od začetka beleženja leta 1949.

V Dubaju je v 24 urah padlo največ padavin v zadnjih 75 letih, kar je v mestu povzročilo pravi kaos. Danes so zaprte šole, številne ceste in avtoceste so poplavljene, prav tako je ohromljen letalski promet, prekinjene so povezave z vlaki in podzemno železnico. Zaradi posledic vremenske ujme je umrla najmanj ena oseba.

Dež je padal tako močno in tako hitro, da so bili nekateri vozniki prisiljeni zapustiti svoja vozila, saj je meteorna voda narasla in ceste so se spremenile v reke. Prav tako je drla skozi nakupovalna središča in poplavljala pritličja domov. V samo 12 urah je na letališču padlo skoraj 100 mm dežja – približno toliko, kolikor Dubaj običajno zabeleži v celem letu, poroča CNN. 

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pa je v nekaterih delih Združenih arabskih emiratov v zgolj enem dnevu padlo 254 milimetrov dežja. Takšno količino padavin sicer v puščavski državi običajno zabeležijo v obdobju skoraj dveh let.

Ob tem se je na spletu pojavil šokanten videoposnetek, ki prikazuje pristajalno stezo tamkajšnjega mednarodnega letališča, ki je bilo nedavno okronano za drugo najbolj prometno letališče na svetu, pod vodo, medtem ko ogromna letala poskušajo premagati deročo vodo. Mednarodno letališče v Dubaju je potnikom zaradi obilnega dežja in poplav potnikom svetovalo, naj "ne pridejo na letališče, razen če je to nujno potrebno", in dodalo, da "leti še naprej zamujajo in jih preusmerjajo." 

Motnje v delovanju letališča se nadaljujejo tudi danes, saj so poplave blokirale dovozne ceste, številne letalske družbe, vključno z nacionalnim prevoznikom Emirates, so poročale o zamudah letov. Nizkocenovna letalska družba Flydubai je odpovedala vse lete do srede do 10. ure po lokalnem času. 

Odpovedan je tudi današnji let med Dubajem in Ljubljano, ki naj bi na ljubljanskem letališču pristal ob 13.30, in let iz Ljubljane v Dubaj z načrtovanim odhodom ob 14.30.

V Združenih arabskih emiratih redko dežuje, obilne padavine pa za te kraje niso običajne, zato številne ceste in druga območja v mestih nimajo drenaže, kar povzroča poplave. Poplavljena so številna območja Dubaja in Abu Dabija, glavnega mesta Združenih arabskih emiratov, policija in vojska pa sta evakuirali prebivalce najbolj prizadetih območij. 

Sicer pa je dež, ki je Dubaj pahnil pod vodo, povezan z večjim nevihtnim sistemom, ki prečka Arabski polotok in se premika čez Omanski zaliv. Ta isti sistem prinaša nenavadno mokro vreme tudi v bližnji Oman, kjer je zaradi posledic hudega deževja umrlo 18 ljudi, med njimi več otrok, in jugovzhodni Iran. Pričakuje se, da bo dež v regiji ponehal, vendar lahko nekaj ploh in neviht nastane tudi danes, nakar naj bi se spet vrnilo suho vreme, piše CNN.