tarča kritik

Bela hiša načeloma podpira kongresni načrt za potrditev pomoči Ukrajini

S.Č./STA
17. 4. 2024, 10.04
Posodobljeno: 17. 4. 2024, 10.07
Deli članek:

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby je v torek izrazil previdno podporo načrtu predsednika predstavniškega doma kongresa republikanca Mika Johnsona, da bi o predlogih zakonov za pomoč Ukrajini, Izraelu in Tajvanu glasovali ločeno. Je pa Johnson zaradi tega tarča kritik znotraj lastne stranke.

Profimedia
Bela hiša

"Na prvi pogled se zdi, da nam bo zamisel predsednika kongresa Johnsona pomagala do potrditve pomoči Ukrajini in Izraelu. Ampak moramo najprej videti nekaj več podrobnosti, preden bomo to podprli ali zavrnili," je novinarjem povedal John Kirby.

Johnson zaradi pritiska Donalda Trumpa in nekaterih kongresnih republikancev že več mesecev zadržuje glasovanje o 95 milijard dolarjev vrednem predlogu izrednega zakona o pomoči tujini, ki ga je predložila Bela hiša.

Po sobotnem napadu je popustil

Po sobotnem iranskem napadu na največjega zaveznika ZDA Izrael pa se je politični pritisk nanj povečal v tolikšni meri, da je popustil. Kljub temu pa na glasovanje ne bo dal skupnega predloga za pomoč vsem, ampak več ločenih zakonskih predlogov.

Kljub temu se ni obranil groženj z glasovanjem o odstavitvi, ki ga že zaradi sodelovanja z demokrati pri proračunskih vprašanjih napoveduje skrajna poslanka Marjorie Taylor Green iz Georgie.
Ko je Johnson napovedal, da bo dovolil glasovanje o pomoči, se ji je v torek s podporo nezaupnici pridružil še Tom Massie iz Kentuckyja.

Lahko se zgodi ponovno glasovanje

Demokrati so peščici republikancev lani pomagali odstaviti prejšnjega republikanskega predsednika predstavniškega doma Kevina McCarthyja, tokrat pa so malce bolj zadržani, saj Bela hiša potrebuje potrditev pomoči Ukrajini in drugim državam.

Nihče ne dvomi v potrditev predlogov o pomoči, če pridejo na glasovanje, in to z večino demokratskih glasov. Republikanci, ki imajo tesno večino, pa lahko ostanejo razdeljeni. V primeru potrditve ločenih predlogov bo moral senat, ki je že potrdil skupni predlog pomoči, glasovati znova.