Beg pred policijo

Drama na finskem podeželju se je končala s streljanjem in smrtjo

S.R.
17. 4. 2024, 09.16
Posodobljeno: 17. 4. 2024, 09.17
Deli članek:

V osrednji Finski se je včeraj odvil policijski lov za osumljencem, ki se je končal s strelskim obračunom. Ubežnik ni preživel.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vse skupaj se je začelo na enem od domov v Juupajokiju, kraju z vsega približno 1700 prebivalci severnovzhodno od mesta Tampere. Zaradi poročil, da je tam moški s strelnim orožjem huje poškodoval eno osebo, so se na dom odpravile policijske patrulje, a je osumljenec s kraja pobegnil z avtomobilom. Sledil je policijski lov, pri čemer so policisti vozilo ubežnika v bližnji vasici Niemelänperä onesposobili s stingerjem. Sledil je strelski obračun, pri čemer je po navedbah policije prvi začel streljati osumljenec. Policija podrobnosti o operaciji ni razkrivala, a je pozneje potrdila, da je moški umrl, poroča finska javna radiotelevizija Yle.

Digitraffic.fi
Policijska patrulja v Juupajokiju, kjer se je začel policijski lov.

Preiskava dogodka je zaradi njegove narave zdaj v rokah finskega nacionalnega urada za preiskave (NBI).

Policisti na Finskem orožje uporabijo le redko, še redkeje pa se zgodi, da to vodi v smrt, je za finsko tiskovno agencijo STT pojasnil policijski inšpektor Marko Heikkilä. Dodal je, da so v celotnem lanskem letu zabeležili štiri incidente, v katerih so osumljenci streljali na policiste. Med letošnjim januarjem in marcem se je to zgodilo dvakrat. Policisti so na drugi strani v lanskem letu strelno orožje uporabili 21-krat, v prvih mesecih letošnjega leta pa štirikrat, pri čemer podatki po navedbah Heikkilä vključujejo tudi primere, ko so policisti streljali na živali.