Po letu dni aretacije

Ropar z letališča mirno odkorakal z zlatimi palicami in milijoni

S.R.
17. 4. 2024, 10.34
Posodobljeno: 17. 4. 2024, 12.10
Deli članek:

Kanadska policija je leto dni po odmevnem ropu na letališču v Torontu aretirala več osumljencev.

Profimedia
Tatvina se je odvila na kanadskem letališču Pearson.

Z mednarodnega letališča Pearson v Torontu je lanskega aprila izginil zaboj, v katerem so se nahajale zlate palice in druge dragocenosti v skupni vrednosti kar 20 milijonov kanadskih dolarjev (13,6 milijona evrov). Ko so uslužbenci letališča zaboj raztovorili z letala, ki je prispelo iz Züricha, so ga shranili v prostor za hrambo, iz katerega so ga nato ukradli neznanci. Pristojni so zadevo prijavili policiji, ki je bila nato v dnevih po odmevnem ropu z informacijami izjemno skopa.

Tovor je bil v lasti ameriške družbe Brinks, ki se ukvarja s transportom gotovine in drugih dragocenosti. Ameriška družba je po ropu zoper letalsko družbo Air Canada vložila tožbo, v kateri so trdili, da je do ropa prišlo zaradi malomarnosti letalske družbe. Zaradi kršitve pogodbe so od letalske družbe zahtevali več milijonov dolarjev odškodnine. Po njihovih navedbah je »neznanec,« potem ko je letalo pristalo, v skladišče letalske družbe vstopil s pomočjo ponarejenih dokumentov, osebje pa mu je nato izročilo zaboj, v katerem se je nahajalo več kot 400 kilogramov zlata v obliki zlatih palic in skoraj dva milijona ameriških dolarjev gotovine. Tat je nato letališče zapustil.

V letalski družbi so obtožbe o malomarnem ravnanju zanikali. Navedli so, da so svoje dolžnosti iz pogodbe izpolnili. Poudarili so, da družba Brinks vrednosti tovora ni ustrezno zabeležila na tovornem listu in da letalsko družbo ščiti tudi mednarodni sporazum, imenovan Montrealska konvencija. Zadeva se do tega trenutka še ni razpletla, so pa za presenečenje danes poskrbeli kanadski policisti. Kot poroča tiskovna agencija AP, so naznanili, da je v primeru prišlo do aretacij osumljencev. Več podrobnosti bodo pojasnili na današnji novinarski konferenci.