Prisotni vsepovsod

Pahor ponosno razkazoval svojega delfinčka, mumificiran Ötzi pa jih je imel kar 61!

R.T.
17. 4. 2024, 10.52
Posodobljeno: 17. 4. 2024, 10.54
Deli članek:

Tetoviranje se izvaja po vsem svetu vsaj od neolitika, kar dokazujejo mumificirane ohranjene kože, starodavne umetnosti in arheološki zapisi. Najstarejši ohranjen tatu so našli na mumificiranem telesu Ötzija, ki je živel med letoma 3350 in 3100 pr. n. št. Ötzi je imel 61 tatujev.

Slovenia Tattoo Convention
/

Odvisno od civilizacije in časovnega obdobja so tetovaže služile različnim namenom, vključno z dekoracijo, plemensko oziroma klanovsko pripadnostjo in simboli življenjskih prehodov, pa tudi za medicinske namene in namene plodnosti. Ponekod so bili tatuji del verske prakse, kot na primer ribe in križi pri zgodnjih kristjanih. Včasih pa so se, kot pri Rimljanih, uporabljali za označevanje sužnjev in ujetnikov.

V Evropi je tetoviranje kasneje zamrlo, ne pa tudi drugod. Večinoma je bilo omejeno na mornarje in vojake. Izum električnega strojčka 1891 v ZDA je omogočil, da so tatuji postali družben bolj sprejemljivi. Prva svetovna vojna in prva leta druge sta pripomogli k popularizaciji tetoviranja, saj so si mnogi vojaki tetovirali domoljubne motive. Nacizem pa je z označevanjem ujetnikov v koncentracijskih kampih povzročil povezovanje tetoviranja z nacizmom in posledično do odpora proti njemu. Odpor je bil tako močan, da običajnega trenda porasta priljubljenosti tetovaž v času vojne ni bilo opaziti v vietnamski vojni. Obveljala je percepcija, da so tatuji za kriminalce in izrojence. Tatuji so bili v glavnem omejeni na subkulture. Šele ko so se pričele tetovirati slavne osebe iz pop kulture (Janis Joplin, Peter Fonda, Cher), je tetoviranje izgubilo slab sloves. Pravi bum pa je doživelo na prelomu tisočletja.

Slovenia Tattoo Convention
/

Danes tetoviranje ni zgolj družbeno dopustno, je prisotno skorajda povsod. Nekdanji predsednik Borut Pahor je ponosno razkazoval svojega delfinčka, vidimo jih pri poslankah in poslancih ter seveda pri športnikih (Luka Dončić) in glasbenikih.

Slovenska Mednarodna tattoo konvencija je prireditev, ki neguje in širi to obliko umetnosti pri nas. Letos se bo odvijala v soboto in nedeljo, 20. in 21. aprila, v Železniškem muzeju Slovenskih železnic v Ljubljani, na Parmovi 35. Na konvenciji tetoverji iz različnih držav predstavijo svojo delo. Obiskovalci se lahko tetovirajo, lahko pa se z artisti tudi dogovorijo za kasnejše termine. Lokacija Železniškega muzeja z retro pridihom na že štirinajstem slovenskem druženju ljubiteljev tatujev ponovno obeta pašo za oči, z zavidljivo udeležbo tako domačih kot tujih tetoverjev. Na konvencijo so prijavljeni artisti iz več kot 60 tattoo studijev. Slovenija sicer premore kar nekaj svetovno uveljavljenih tetoverjev in dobitnikov najprestižnejših svetovnih nagrad iz največjih tattoo konvencij.

Slovenia Tattoo Convention
/

V tetoverski obrti je varnost ključna. V EU je prepovedana uporaba več kot 4000 nevarnih kemikalij, ki lahko med drugim povzročijo draženje kože, raka in celo genske mutacije. Preden se odločamo o tatuju, je modro pretehtati vse vidike. Pred tetoviranjem je pomembno pridobiti informacije o izbranem studiu in tetovatorju, preučiti njihovo preteklo delo, pogovoriti se s tetovatorjem o svojih željah, prisluhniti njihovim strokovnim nasvetom in upoštevati priporočila glede nege in okrevanja po tetoviranju. Izogibati se je potrebno garažnim tetoverjem. Tatu bo z nami vse življenje.