Vandalizem in grožnja

(Foto) Janković obsodil vandalizem v Ljubljani: Zahtevali bomo povračilo škode

D.K.
18. 4. 2024, 15.09
Posodobljeno: 18. 4. 2024, 16.30
Deli članek:

Na nedavne primere vandalizma v prestolnici se je danes ostro odzval ljubljanski župan Zoran Janković, ki napoveduje, da bo od storilcev, za katere upa, da jih čim prej najdejo, terjal poplačilo škode.

MOL in Dejan Javornik
Župan Janković obsodil vandalizem v Ljubljani

»V zadnjih dneh smo bili priča več primerom vandalizma v našem mestu, in to ravno v času, ko s kampanjo »Človek, čuvaj svoje mesto« opozarjamo na skrbno ravnanje do okolja, kar me izjemno žalosti,« so pri MO Ljubljana v sporočilu za javnost povzeli Jankovićeve besede.

Po njegovih navedbah so objestneži na več lokacijah po Ljubljani zažgali potopne smetnjake; trije mladostniki so v ukradenem avtomobilu divjali po mestu in uničevali javne površine ter urbano opremo; na včerajšnji nogometni tekmi med Olimpijo in Mariborom na Stadionu Stožice je bilo uničenih več kot 300 sedežev. »Za povrh pa smo bili seznanjeni, da je nekdo namerno podtaknil požar na objektu nastajajočega športnega centra Ilirija. Prva ocena škode je 300.000 evrov,« je nanizal Janković.

»Takšna nerazumna dejanja so nesprejemljiva in jih ostro obsojam. Prav tako tudi kakršnokoli drugo obliko vandalizma, za katero mora veljati ničelna toleranca, kajti to je naše mesto. Upam, da bo policija čim prej našla storilce in jih ustrezno sankcionirala, mi pa bomo uveljavljali nastalo škodo, ko bo ta ovrednotena,« je napovedal ljubljanski župan.

»Ne smemo pozabiti na spletno objavo o morebitnem napadu v šolah, ki je izzvala preplah v celi državi, v Mestni občini Ljubljana pa smo imeli zaradi zagotavljanja varovanja v osnovnih šolah 130.000 evrov stroškov. Tudi v tem primeru bomo od storilca, ko bo ta odkrit, terjali škodo,« je spomnil Janković in poudaril: »Pomembno se je zavedati, da v Ljubljani različni živimo skupaj, zato moramo ohranjati in krepiti vrednote, kot so spoštovanje, strpnost in tovarištvo. V dobro vseh nas.«