Prvi odziv

Tako se je na rezultate volitev odzval Milanović

D.K./STA
18. 4. 2024, 15.33
Posodobljeno: 18. 4. 2024, 15.36
Deli članek:

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je v svojem prvem odzivu na rezultate sredinih parlamentarnih volitev, na katerih je slavila vladajoča HDZ, zagotovil, da bo spoštoval ustavo. Sporočil je, da bo mandat za sestavo nove vlade podelil tistemu, ki ima podporo 76 poslancev, in poudaril, da koalicijska pogajanja potekajo.

Profimedia
Hrvaški predsednik Zoran Milanović

Milanović je bil na letošnjih parlamentarnih volitvah sicer neuradni kandidat za premierja največje opozicijske stranke SDP, ki je po skoraj vseh preštetih glasovih dobila 42 poslanskih mandatov. HDZ prejela 61 poslanskih mandatov.

"Stranke, ki so trdno stopile na stran boja proti korupciji, ki nočejo Hrvaške, ujete v korupcijo, kriminal in neenakost pred zakonom, so prejele dve tretjini vaših glasov. Vaši glasovi so zavezujoči. Imate pravico pričakovati in zahtevati od njih - kot tudi od vseh nas, ki ste nas izbrali -, da se držijo danih obljub," je popoldne zapisal Milanović na družbenem omrežju Facebook.

Poudaril je, da je hrvaška ustava jasna in da mandat za sestavo nove vlade lahko prejme le tisti, ki dokaže, da uživa podporo najmanj 76 poslancev, izvoljenih v sabor.

Kot je še sporočil, pogajanja o oblikovanju nove parlamentarne večine potekajo. "Vsi, ki sodelujejo v teh razpravah, morajo upoštevati voljo hrvaškega naroda, ki so jo izrazili na volitvah," je dodal. Zagotovil je še, da bo tudi v tej situaciji v celoti upošteval hrvaško ustavo.